Šodien Rīgā, mācību centrā “Riman”, risinās Pavārmākslas akadēmijas noslēdzošā nodarbība.
Šodien Rīgā, mācību centrā “Riman”, risinās Pavārmākslas akadēmijas noslēdzošā nodarbība. Pavāriem šie kursi sniedz ne vienu vien ierosmi ikdienas darbam.
Biedrības “Slow Food” rīkotie kursi pavāriem sniedz zināšanas, jaunas ēdienu receptes un idejas interesantām ēdienu un dzērienu kombinācijām un paliks atmiņā ar radošo gaisotni, kas valda mācību zālē. “Tās ir gan mācības, gan lieliska atslodze,” vērtē kursu organizatore biedrības valdes priekšsēdētāja vietniece Vanda Davidanova. Martā Pavārmākslas akadēmijai bija ieplānotas divas nodarbības.
Pirmajā, kas risinājās mēneša sākumā, pavāri iepazinās ar Tukuma rajona Degoles pagasta zemnieku saimniecības “Rūķīši” īpašnieku Juri Čarbatu. Viņš prezentēja desmit dažādas, lieliski saglabātas ābolu šķirnes. Klātesošie nobaudīja arī ābolu vīnu un sulas, kā arī apsprieda ideju par īpašas kafejnīcas atvēršanu. Tajā apmeklētājiem varētu piedāvāt ēdienus, kuru pagatavošanā izmantoti āboli, ābolu tēju, sulas un vīnu, kas ražots bioloģiskajās saimniecībās.
Līdztekus ābolu baudīšanai pavāri degustēja arī Trikātas piensaimnieku ražojumus — “Rokforas” un “Krievijas” sieru. “Lai atcerētos šo dienu, piedāvājām pavāriem mazu pārsteigumu. Stipro, pikanto un nedaudz sāļo Trikātas “Rokforas” sieru papildinājām ar saldo un spēcīga vīnogu aromāta piesātināto vīnu “Estrella”. Divi pretpoli — sāļais siers un saldais vīns — lieliski papildināja viens otru,” stāsta V. Davidanova.
Ar kursu apmeklētājiem tikās lektore no Amerikas, grāmatas “Astroloģija virtuvē” autore Maija Dambe-Kolinsa. Šajā grāmatā apvienotas astroloģijas zināšanas un pavārmāksla. Autore pavārus iepazīstināja ar jaunu, Latvijā maz zināmu jomu — zodiaka zīmju saistību ar ēšanas paradumiem, rosinot pavārus gatavot zvaigžņu ieteiktās maltītes.
Pavāri varēja nobaudīt uzņēmuma “Augstceltne” šefpavāra Jura Karlsona gatavotu ekoloģiskā sivēna cepeti, kā arī degustēt viesnīcas “Hotel de Rome” restorāna “Otto Schwarz” šefpavāra Ulda Kreba gatavotus truša gaļas ēdienus. Desmit dažādu ēdienu pagatavošanai truša gaļu piegādāja Alūksnes rajona Jaunalūksnes pagasta bioloģiskās zemnieku saimniecības īpašniece Iveta Laicena.
Šodien “Riman” mācību centrā pavārus ar savu produkciju iepazīstina akciju sabiedrība “Smiltenes piens”. Mācību centra virtuvē taps ēdieni no kurzemnieces Aelitas Runces bioloģiskajā saimniecībā ražotās liellopa gaļas. Par ekogaršvielu priekšrocībām stāstīs uzņēmuma “Nesse Baltija” pārstāvji. Pavāri kursos degustēs “Berlat grupa” piedāvātos dzērienus un iepazīsies ar traukiem, kurus prezentēs uzņēmums “BBC Plus”.