Šonedēļ televīzijā noskatījos jaunu raidījumu, kurā Latvijā pazīstamais diriģents Ints Teterovskis kopā ar savas jomas “spečukiem” – viesnīcu speciālisti, zemnieku un pavāru – uzsāka meklēt Latvijas garšu. Proti, eksperti viesosies sabiedriskās ēdināšanas iestādēs un nobaudīs deviņu Latvijas šefpavāru gatavotos ēdienus, kas, viņuprāt, vislabāk raksturotu Latvijas nacionālo ēdienkarti. Personīgi man simpatizēja viens no eksperta, vienkārša lauku zemnieka Mareka Bērziņa ieteikums, ka mums vajadzētu aizmirst latviešu virtuves 4K – kartupeļus, kotletes, karbonādes un kāpostus, bet ikdienas gatavošanā vairāk ieviest jaunas ēdienu receptes. Esmu apņēmusies noteikti pagatavot burkānu biezeni, kura pavisam elementāro recepti atklāja pirmais raidījuma varonis. Turklāt viens no ekspertiem un pašlaik spicākajiem pavāriem vidzemnieks Māris Jansons, kurš ir īstens Latvijas valsts patriots un vēlas, lai mūsu unikālos produktus un ēdienus atpazītu visā pasaulē, ieteica burkānu biezeni tik tiešām pagatavot ikvienam un uzskatīt to par jaunu latviešu ēdienu. Domāju, katram ir vairāki ēdieni un produkti, kas viņam atgādina Latvijas garšu: tās noteikti ir ar sviesta rozēm izrotātas lauku tortes, paškults sviests, mājās gatavots biezpiens un sasiets Jāņa siera ritulis, rūgušpiens, zuši, nēģi un tikko kūpinātas karstas butes.
Katram sava Latvijas garša
00:00
06.07.2012
40