Lai garajā ziemā pietiktu vitamīnu, cilvēkam vasarā ir jāapēd pieci līdz 10 kilogrami svaigu zemeņu. Gardo ogu audzētāji pieļauj, ka šovasar raža varētu beigties salīdzinoši ātri, tāpēc zemeņu ēšanu nevajadzētu atlikt.
Ražu ietekmē laika apstākļi, kad bieži līst un saulainu dienu ir maz. “Zaļās ogas nopūst. Ja tā turpināsies, tad sarkanu vairs nebūs. Ja laiks uzlabosies, tad mūsu laukos ogas būs līdz aptuveni 20. jūlijam,” stāsta zemeņu audzētāja Liene Gūtmane.Viņas uzņēmumam “ZS Ludzītes” Launkalnes pagasta Mežciemā pieder četri hektāri zemeņu stādījumu. Tur aug četras šķirnes: “Polka”, “Honey”, “Sonāte” un “Zefīrs”. No Mežciema laukiem zemenes aizceļo uz tirgu Smiltenē, Valmierā un Siguldā.Smiltenes tirdziņā pie zemeņu tirgotājiem cilvēki pulcējas nepārtraukti. Smiltenes pagasta iedzīvotāja Vinete Brunovska izvēlas tā zemnieka preci, kurš ogas pārdod lētāk. Piemēram, šonedēļ viņa nopirka zemenes par diviem latiem un 50 santīmiem kilogramā, kas esot pieņemami. “Saprotu, ka zemeņu audzēšanā un ravēšanā ir ieguldīts darbs. Taču, ja zemenes gribētu ēst katru dienu, tad gan jāaudzē pašam,” pasmaida V. Brunovska. Zemenes aug arī viņas dārzā, taču par maz, lai varētu pieēsties kārtīgi.Jau nogatavojušās meža zemenes. “Kā smaržo!” priecājas kāda sieviete, tirdziņā piestājot pie bilskēnieša Dzintara Strazdiņa salasītajām ogām. Maksā dārgi, – četri lati par litru. Cena atbilst ieguldītajam darbam, skaidro pārdevējs. “Vecās vietas aizaug, un jāmeklē jaunas, jāiet tālu. Tas prasa laiku un lielu enerģiju. Turklāt ogas nevar grābt saujām,” stāsta Dz. Strazdiņš. Vislabāk meža zemenītes augot lapu koku izcirtumos.