Zirņi ar speķi un rupjmaize ar kārtīgu sviesta kārtu – šīs garšu kombinācijas visbiežāk tiek asociētas ar “īsto” Latvijas garšu, tā veiktajā aptaujā* norāda Latvijas iedzīvotāji. Latviešu nacionālās identitātes neatņemama daļa ir plašais tradicionālo ēdienu un produktu klāsts, tāpēc vairāk nekā puse (53%) aptaujāto norāda, ka tieši vietējo ražotāju produkcijai dos priekšroku, gatavojot svētku maltīti par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas gadadienai.
Pārliecinošam vairākumam jeb 47% iedzīvotāju Latvija un tai raksturīgā garša asociējas ar zirņiem un speķi. Tikmēr 33% uzskata, ka mūsu nacionālo garšu raksturo rupjmaize ar sviestu, bet 32% aptaujāto nacionālo identitāti meklē speķa pīrādziņos. Savukārt par latviešiem raksturīgāko saldo ēdienu atzīta maizes zupa ar putukrējumu.
Latvijas iedzīvotāji savu patriotisko nostāju pauž arī iepērkoties – 53% Latvijas iedzīvotāju savos ikdienas pārtikas produktu pirkumos, kā arī gatavojot svētku maltītes, priekšroku dod tieši vietējo ražotāju produkcijai. Šo izvēli aptaujātie iedzīvotāji pamato ar to, ka vietējie piena, gaļas produkti, maize, dārzeņi un arī saldumi – tās ir lietas, kas veido Latvijas virtuves pamatu.
Aptaujas ietvaros noskaidrots arī vietējo produktu TOP 5, kurus iedzīvotāji vēlētos iekļaut Latvijas kultūrvēsturiskajā mantojumā un saglabāt nākamajām paaudzēm. Pirmajā vietā ir “Rīgas Melnais balzams”, otrajā klasiskie pelēkie zirņi, bet trešajā vietā ierindojas biezpiena sieriņš “Kārums”, kam seko “Lāči” rupjmaize un “Laima” šokolādes konfektes. Raksturīgi, ka “Kārums” sieriņu iecienījuši galvenokārt jaunieši, kamēr vecāka gadagājuma respondenti lielāku atbalstu pauž zirņiem ar speķi un “Rīgas Melnajam balzamam”.
* Aptauja par Latvijai raksturīgāko produktu un ēdienu izvēli veikta šī gada aprīlī sadarbībā ar “Norstat Latvija”, aptaujājot 1006 Latvijas iedzīvotājus 18–75 gadu vecumā.
Informāciju sagatavoja: Inga Bite, sabiedrisko attiecību vadītāja
Reklāma