Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ziemassvētki pie klāta galda kopā sapulcē visu ģimeni

Šovakar pie klāta Ziemassvētku galda sēdīsies arī smilteniešu Pērkstiņu ģimene — Aiga, Artis, viņu meitas Signija un Ilvija un Arta vecāki Dace un Andris.

Šovakar pie klāta Ziemassvētku galda sēdīsies arī smilteniešu Pērkstiņu ģimene — Aiga, Artis, viņu meitas Signija un Ilvija un Arta vecāki Dace un Andris.
Svētku maltīti viņi apzināti izvēlējušies vienkāršu. Pērkstiņu ģimenei pieder viesību nams “Oāze” Smiltenē. Ikdienā tā apmeklētājiem tiek gatavots daudz dažādu ēdienu, arī pēc sarežģītām un darbietilpīgām receptēm. “Nogurstam, un pašiem svētkos gribas kaut ko vienkāršāku,” atzīst Aiga.
Pērkstiņu ģimene par labu Ziemassvētku maltīti uzskata pašu vārītu auksto gaļu, vārītus zirņus un pupas, cepeškrāsnī ceptu vistu, sautētus kāpostus, cepeti, krāsnī ceptus kartupeļus. Lai būtu prieks bērniem, netiek aizmirsts par piparkūkām, konfektēm un mandarīniem.
Citiem svētku galdam Aiga iesaka pašu jau izmēģinātas, neierastākas receptes, piemēram, šampinjonus alus mīklā. Mīklu gatavo līdzīgi kā pankūkām, tikai daudz biezāku. Pieber vairāk sāls, ļoti maz liek cukuru un pielej alu. Svaigus šampinjonus katru atsevišķi apmērcē mīklā un met friterī karstā eļļā. Kad viena puse ir brūna, apgriež uz otru. Šādi var gatavot arī puķkāpostus, krabjus, garneles, mednieku desiņas.
12 gadu vecajai Signijai vislabāk garšo biezpiena un zemeņu deserts un vistas gabaliņi pikantajā mērcē. Šis ēdiens iekļauts arī “Oāzes” ēdienkartē.
Desertam biezpienu samīca, pieliekot klāt trīs līdz četras ēdamkarotes cukura. Tad biezpienu sajauc ar putukrējumu, kam pielikts arī vaniļas cukurs. Atkausē saldētas zemenes, pārkaisa ar cukuru. Deserta traukos vairākās kārtās liek biezpiena un putukrējuma masu un zemenes.
Vistas gabaliņiem pikantajā mērcē ņem gabaliņos sagrieztu vistas fileju. Gaļu sutina uz mazas liesmas kopā ar sagrieztu sarkano papriku, sīpolu un garšvielām, līdz gaļa un dārzeņi ir mīksti. Beigās gaļu apcep uz lielākas uguns, līdz vistas gabaliņi iegūst brūnumu. Pieliek skābu krējumu un uzkarsē uz mazas liesmas.
Savukārt vistas krūtiņu var gatavot pikantajā sīpolu mērcē. Kad gaļa izcepta, tai pārlej mērci. Sīpolu smalki sagriež, kārtīgi apcep eļļā, pieliek skābo krējumu. Pārlej vistas krūtiņai.
Ļoti garšīga esot cepeškrāsnī cepta karpa. Zivi izķidā, no visām pusēm sasmērē ar majonēzi un ķiplokiem. Karpu ietin folijā un liek cepeškrāsnī.
Ikdienā viens no Pērkstiņu ģimenes iecienītiem ēdieniem ir plānās pankūkas ar dažādu pildījumu. Gatavojot pankūku mīklu, to iejauc ūdenī. Ja gribas stiprākas pankūkas, tajās pilda sagrieztus marinētus šampinjonus un žāvētu gaļu, žāvētu gaļu un sieru, krabju nūjiņas, vārītu olu un majonēzi. Ja pankūkas ir deserta ēdiens, tās lieliski garšo ar ripiņās sagrieztiem banāniem, kas pārkaisīti ar cukuru un kanēli. Var ņemt arī ābolus vai biezpienu.
Jau izceptās pankūkās liek pildījumu. Pārlocītās pankūkas uzsilda mikroviļņu krāsnī vai ar vāku pārsegtā pannā uz nelielas uguns.
Aiga iesaka arī citu pankūku recpeti, kad mīklu iejauc kefīrā. Tad pankūkas cep maziņas. Uz pannas liek apmēram vienu ēdamkaroti mīklas.
Savukārt Ziemassvētkos ne jau bagātīgs galds ir galvenais, bet tas, lai pie tā kopā būtu visi mīļie un tuvie cilvēki.
“Man šķiet, ka Ziemassvētki ir mīlestības svētki,” saka 12 gadu vecā Signija. Viņa un astoņus gadus vecā māsa Ilvija jau zina, ko šovakar dāvinās pārējiem ģimenes locekļiem. Vienam no viņiem — meiteņu vectēvam Andrim — šodien ir pat divi svētki, jo 24. decembris ir viņa dzimšanas diena.
“Galvenais, lai Ziemassvētkos būtu sniegs. Tas rada baltu, tīru svētku sajūtu,” piebilst Aiga.
Pērkstiņu ģimene novēl visiem smilteniešiem un arī citiem Valkas rajona iedzīvotājiem Ziemassvētkos un jaunajā gadā mīlestību, mieru un saticību ģimenē un ikvienu ciemiņu “Oāzē” laipni sagaidīs arī nākamgad.
***
Jogurta krēms ar zemeņu mērci
Puslitrs gaišā jogurta, apmēram 250 gramu saldā krējuma, 3 līdz 4 ēdamkarotes cukura, nedaudz vanilīna, puspaciņa želatīna.
Saputo putukrējumu. Tam pielej jogurtu un samaisa. Pieliek želatīnu. Masu liek saldētavā, līdz tā sastingst.
200 gramu saldētu, atkausētu zemeņu blenderī saputo ar cukuru, līdz izveidojas putriņa. Pārlej jogurta krēmam.
Mēlīšu – selerijas saknes salāti
400 gramu vārītas cūkas mēles sagriež palielos gabaliņos. Aptuveni pusi no selerijas saknes sagriež salmiņos. Klāt liek 200 līdz 300 gramu kubiņos sagrieztu svaigu tomātu un aptuveni 200 gramu četrās daļās sagrieztu marinētu šampinjonu. Ja vēlas, var pielikt divas vai trīs sagrieztas vārītas olas. Salātiem pieliek majonēzi un krējumu, un sagrieztus svaigus pētersīļus.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.