Konkursa “Nāc gaismā ar sieru!” finālā pavāru komandas izvēlējās sierus, kuriem piešķirta zīme “Zaļā karotīte”. Trešdien Rīgā notika Latvijas pavāru konkursa “Nāc gaismā ar sieru!” fināls.
Konkursa “Nāc gaismā ar sieru!” finālā pavāru komandas izvēlējās sierus, kuriem piešķirta zīme “Zaļā karotīte”.
Trešdien Rīgā notika Latvijas pavāru konkursa “Nāc gaismā ar sieru!” fināls. Finālisti uzkodas vai salātus un desertu gatavoja no Latvijā ražotajiem sieriem, kas ieguvuši zīmi “Zaļā karotīte”. Konkursantiem bija iespēja izmantot Trikātā ražoto “Rokforas” un “Krievijas” sieru un Smiltenē tapušo “Holandes”, “Krievijas”, “Latvijas” un “Ugličas” sieru.
“Vislielākā piekrišana bija “Rokforas” un “Ugličas” sieram. No tiem tika pagatavoti pieci ēdieni — tātad radītas piecas jaunas ēdienu receptes,” stāsta konkursa organizatore, Siera kluba valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Konkursā pirmo vietu ieguva Jūrmalas restorāna “TB Palace” pavāru komanda. “Pēc gatavošanās gan pusfinālam, gan finālam manu praktisko iemaņu un zināšanu par sieru ir krietni vairāk. Latvijā tiešām ir tādi paši sieri kā pasaulē. Ļoti augsti vērtēju Trikātas “Rokforas” sieru un Smiltenes “Caciotta”, “Havarti” un “Delfija”. Paldies ražotājiem, ka viņi pavāriem dod iespēju ar labiem sieriem papildināt ēdienu recepšu klāstu,” vērtē restorāna “TB Palace” šefpavārs Staņislavs Miščenko.
Kamēr pavāri strādāja virtuvē, līdzjutējiem bija noorganizēts īpašs degustācijas galds. Līdztekus citiem Latvijā ražotajiem sieriem bija baudāms arī iecienītais trikātiešu “Rokforas” un “Krievijas” siers un smilteniešu “Havarti”, “Latvijas”, “Ugličas”, “Caciotta”, “Delfija”, “Azaids” un citi.
Pavāru konkursā otro vietu izcīnīja Kurzemes novads, kuru pārstāvēja viesnīcas “Amrita” restorāns “Oskars” no Liepājas, bet trešo — Latgales novads un Daugavpils atpūtas centra “City Center” komanda.
Mājas darbā pavāriem bija jāgatavo siera plate Adventes vainaga veidolā. Šeit visprasmīgākie bija Vidzemes pārstāvji — Madonas restorāna “Efeja” pavāri. Sieru plašu pagatavošanā komandām bija jāizmanto uzņēmumā “Valmieras piens” ražotie sieri.
***
“Rokforas” siera, bekona un kartupeļu pankūkas
700 g miltainu kartupeļu, 1 ēdamkarote augu eļļas, 85 g liesa bekona (sakapāts), 4 sīpoli ar lociņiem (smalki sagriezti), 100 g miltu, 1 olas dzeltenums, 100 g “Rokforas” siera (sadrumstalots).
Kartupeļus nomizo, sagriež gabalos un vāra, līdz mīksti. Pa to laiku mazā pannā sakarsē ēdamkaroti eļļas un apmēram 3 minūtes cep bekonu. Iejauc sīpolus un cep vēl minūti.
Nokāš kartupeļus un saspiež. Iejauc miltus, olas dzeltenumu, bekonu un sīpolus, sāli un piparus pēc garšas. Atstāj atdzist.
Iejauc sieru, sadala 8 porcijās un ar mitrām rokām izveido apmēram 10 cm diametra un 1cm biezas pankūkas. Tās var pagatavot, sasaldēt un lietot pēc vajadzības.
Cep karstā eļļā katru pusi 3 minūtes. Pasniedz ar ābolu biezeni vai/un skābu krējumu.
Siera rausis
175 g miltu, 125 g auksta sviesta, 1 olas dzeltenums, ēdamkarote ledusauksta ūdens.
Sviestu iegriež miltos un ar pirkstiem sadrupina, līdz tas atgādina putraimus. Iejauc olas dzeltenumu un ūdeni, līdz veidojas mīklas bumba. Pārdala uz pusēm un katru pusi izveltnē 25 cm aplī.
Vienu pusi ieklāj 23 cm formā tā, lai mīkla pārkarājas formas malām, un liek ledusskapī.
Pildījums: 500 g sarīvēta “Havarti” un “Ugličas” siera (uz pusēm), 70 ml salda krējuma, 70 ml sausa baltvīna, 1 olas dzeltenums, 2 ēdamkarotes miltu, 75 g mandeļu skaidiņu (viegli apceptas).
Blenderī labi sajauc sierus, krējumu, vīnu, olas dzeltenumu, miltus, sāli un piparus pēc garšas. Pilda formā, kurā vispirms iekaisītas mandeļu skaidiņas. Pārkārušās mīklas malas pārklāj pildījumam. Visu pārklāj ar otru mīklas apli un ļoti uzmanīgi ieloka malas zem pirmieklātās mīklas. Pārsmērē ar sakultu olu un liek ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm līdz 8 stundām.
Cep iepriekš sasildītā krāsnī 200 grādu temperatūrā 55 minūtes.
Pasniedz ar baltajām un sarkanajām vīnogām.
“Holandes” siera cepumi
500 g miltu, 1 ēdamkarote cepamā pulvera, 1 ēdamkarote cukura, 1 tējkarote sāls, 125 g auksta sviesta (sagriezts mazos kubiņos), 125 g sarīvēta “Holandes” siera, 200 ml auksta piena.
Lielā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, cukuru un sāli. Ar rokām ierīvē sviestu, līdz tas atgādina putraimus. Pievieno sieru un ar pirkstiem turpina jaukt. Pievieno pienu un ar dakšiņu jauc, līdz viss šķidrums uzsūkts.
Izrullē mīklu apmēram 1 cm biezumā. Ar liķiera glāzi (vai formiņu) izspiež aplīšus un cep sakarsētā cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā apmēram 15 minūtes.