Septembra sākumā Valkas ģimnāzijas skolēnu pašpārvalde iesniedza iesniegumu Valkas pilsētas domes priekšsēdētājam Ventam Armandam Krauklim ar lūgumu rast iespēju segt izdevumus par vienreizējās lietošanas traukiem ģimnāzijas ēdnīcā.
Septembra sākumā Valkas ģimnāzijas skolēnu pašpārvalde iesniedza iesniegumu Valkas pilsētas domes priekšsēdētājam Ventam Armandam Krauklim ar lūgumu rast iespēju segt izdevumus par vienreizējās lietošanas traukiem ģimnāzijas ēdnīcā.
Ja skolēns pusdienās ēd zupu, otro ēdienu un dzer sulu, tad viņam maltīte sadārdzinās par desmit santīmiem, ja ēd tikai vienu ēdienu un dzer sulu — tad par pieciem santīmiem.
Kopš jaunā mācību gada sākuma Valkas ģimnāzijas skolēni un pedagogi pusdieno jaunās ēdnīcas telpās sporta hallē. Diemžēl vairāku iemeslu dēļ ēdiens netiek gatavots uz vietas, bet gan vests no pilsētas bērnudārza “Pumpuriņš” virtuves. Arī trauku mazgāšanai līdzekļu trūkuma dēļ nav iekārtota piemērota telpa, tāpēc ēdienu pasniedz vienreizējās lietošanas traukos, kuri pēc tam tiek izmesti. Ēdnīcā saimnieko SIA “Rozi”, kura līdz šim nav nodarbojusies ar skolēnu ēdināšanu. Valkas ģimnāzijā mācās 359 skolēni.
Vispirms iesniegumu izskatot Kultūras, izglītības un sporta komitejā, domes deputāti nepiešķīra finansējumu vienreizējo trauku iegādei skolēnu ēdināšanai, jo pašvaldībai šā gada budžetā šādiem mērķiem līdzekļi nav paredzēti.
“Līdz gada beigām atradīsim līdzekļus, lai iegādātos traukus un izlietnes to mazgāšanai,” sola Valkas pilsētas domes galvenā speciāliste izglītības jautājumos Līga Veinberga. Pašreiz domes speciālisti un deputāti finanšu meklēšanai virtuves iekārtu iegādei darbojas četros virzienos. Tiekot iesaistīti arī ārzemju partneri. Lai iekārtotu virtuvi atbilstoši mūsdienu prasībām, nepieciešami aptuveni 24 tūkstoši latu.
Mācību gada sākumā pilsētas dome lūgusi skolas kolektīvu būt iecietīgiem, saprotošiem un paciesties līdz brīdim, kamēr tiks atrasti līdzekļi virtuves iekārtošanai. Mantojumā no iepriekšējās skolas virtuves apsaimniekotājas palikusi savu laiku nokalpojusi elektriskā plīts un aizvēsturisks putotājs. L.Veinberga saņēmusi vairākus iebildumus par to, ka iepriekšējā virtuve ir likvidēta, zinot, ka jaunās iekārtošanai nav līdzekļu.
“Pilsētas dome ļoti pamatotu iemeslu dēļ nepagarināja līgumu ar iepriekšējo virtuves apsaimniekotāju Tatjanu Ņepočatihu. Arī kontrolējošās valsts institūcijas, kuras līdz šim pārbaudēs izturējās iecietīgi, vairs nepieļautu, ka virtuve darbojas iepriekšējās telpās. Tur bija slikta ventilācija, vairākkārt pārplūda kanalizācija, kā arī bija traucējumi elektrības padevē,” skaidro L.Veinberga. Viņa uzskata, ka SIA “Rozi” īpašniece Ruta Hommika dara visu iespējamo, lai pēc iespējas labāk un kvalitatīvāk sniegtu ēdināšanas pakalpojumus.
Salīdzinot ar iepriekšējo ēstuvi, ēdienu izvēle ir salīdzinoši maza. Katru dienu pusdienās var ēst zupu, kartupeļus vai makaronus ar karbonādi vai kotleti. Piedevās ir mērce un pārsvarā viena veida dārzeņu salāti. Nereti ēdienkartē iekļauts arī gulašs, kartupeļu biezenis un dārzeņu sautējums.
“Mēs rūpējamies, lai ēdiens būtu silts. Ja zupa atdziest, tad pēc klientu vēlēšanās to uzsildām mikroviļņu krāsnī,” stāsta R. Hommika. Viņa cer, ka izdosies atrast finansējumu virtuves iekārtu iegādei pēc iespējas ātrāk, jo vēlas, lai ģimnāzijas ēdnīca būtu iecienīta skolēnu vidū.
“Beidzot esam sagaidījuši jaunās ēdnīcas atvēršanu, bet prieku aizēno fakts, ka pusdienas ir dārgākas tikai tāpēc, ka jāēd no vienreizējās lietošanas traukiem. Ēdiens mums garšo, nav iebildumu arī par cenu,” uzskata ģimnāzijas skolēnu pašpārvaldes vadītāja Kitija Kazaka. Pirmajās dienās neērtības sagādāja garās rindas, bet pašlaik situācija esot normalizējusies. Kitija vēlas, lai jaunajā ēstuvē būtu jaunas mēbeles, nevis vecie galdi.
“Man ēdiens garšo, bet porcijas ir mazas. Es neēdu brokastis, tāpēc pēcpusdienā gribas ēst,” stāsta skolotāja Una Veinberga. Viņa uzskata, ka arī cenas ir nedaudz par augstu. Arī “Ziemeļlatvija” novērojusi, ka tagad pilna porcija zupas vai kartupeļu ir tikpat liela kā pērngad pusporcija. Vairāki pedagogi ņemot ēdienu līdzi no mājām, arī skolēniem skolas somās esot sviestmaizes. U. Veinberga atzīst, ka skolēni un pedagogi pieciešot neērtības ar nosacījumu, ka drīzumā ēdnīca sāks darboties normālā ritmā.
Ģimnāzijas medicīnas māsa Irina Hauga ēstuvē regulāri pārbauda ēdiena kvalitāti un atzīst, ka tas ir kvalitatīvs.
“Ņemot vērā, ka ēdnīcas darbs organizēts pagaidu variantā, šķiet, ka SIA “Rozi” darījusi visu, lai mūs nodrošinātu ar siltām pusdienām,” atzīst I. Hauga.