Smiltenietei Aijai Krapānei vasaras vidus ir laiks, kad jāgatavo dārza ražas krājumi ziemai. Viņa izvēlas konservēšanas receptes, kuru pārvēršana taustāmā rezultātā neprasa daudz laika. Ikdienā Aija ir pavāre viesnīcā “Brūzis”.
Smiltenietei Aijai Krapānei vasaras vidus ir laiks, kad jāgatavo dārza ražas krājumi ziemai.
Viņa izvēlas konservēšanas receptes, kuru pārvēršana taustāmā rezultātā neprasa daudz laika.
Ikdienā Aija ir pavāre viesnīcā “Brūzis”. Arī uz viņu attiecas paruna — kurpnieks staigā basām kājām. Pavāram savās mājās virtuvē darboties diez ko nepatīk.
“Mājinieki tiešām bieži atstāti novārtā,” saka Aija — pavāre ar 30 gadu stāžu. “Mājās pacenšos svētkos. Tad uzcepu pīrādziņus, plātsmaizi vai vistu. Ikdienā gribas, lai mani palutina. Ja visu dienu sevi esi atdevis intensīvam darbam, tad mājai laika atliek ļoti maz.”
Taujāta, ko ceļ galdā sev un ģimenei ikdienā, profesionālā pavāre atteic: “Atveru ledusskapi un no tā, kas tajā tobrīd atrodams, taisu, kas iznāk.” Šādi eksperimentējot, rodas interesanti salāti.
“Jebkuru dārzeni, kas garšo, var likt kopā ar citiem,” iesaka Aija. Viņai ļoti garšo salāti, kuru sastāvdaļas ir svaigs, nevārīts, sīki sagriezts puķkāposts, svaigi dārza zirņi, rīvēts, nevārīts burkāns (to klāt liek maz). Dārzeņus sajauc. Pieliek dilles, nedaudz sāls un majonēzi. Majonēzi var aizstāt ar olīveļļu un, ja vēlas, nedaudz piespiest citrona sulu. Šādi salāti labi garšo kā piedeva ceptiem kartupeļiem vai vārītiem jaunajiem tupeņiem.
Aija iesaka nobaudīt, kā garšo gurķis ar medu. Viņai tāda garšas buķete sevišķi netīk, taču esot cilvēki, kuriem šī kombinācija ļoti iet pie sirds. Nomizotu gurķi sagriež gabaliņos un ēd ar medu.
Gatavojot krājumus ziemai, var izmēģināt salātus no dažādiem dārzeņiem. Vajadzīgi burkāni, kāposti, sīpoli, gurķi, tomāti — kilograms no katra dārzeņa, 0,5 litri rapšu eļļas, trīs ēdamkarotes sāls (ar kaudzi), trīs ēdamkarotes etiķa esences, viena glāze cukura, dilles un pipari. Mazā eļļas daudzumā pakāpeniski sāk sautēt dārzeņus, līdz tie gatavi. Sautējot ik pa laikam pieliek garšvielas — no visām pa šķipsnai. “Ja grib, lai dārzeņi būtu kraukšķīgāki, garšvielas jāpievieno intensīvāk,” iesaka Aija. Gatavus salātus liek izkarsētās burkās. Uzskrūvē metāla vāciņus. Pēc tam salāti vairs nav jākarsē.
Ogu laikā namamāte ģimeni var pacienāt ar gardu našķi — smilšu mīklas kūku. Kūkas virskārtai var ņemt jebkādas ogas — zemenes, ķiršus, avenes, ābolus un citas. Aija ar mikseri saputo margarīnu, cukuru, olas, vanilīnu. Pēc tam masai piejauc miltus un veido mīklu. Mīklas pamatni ieklāj veidnē, pārziež ar masu, ko pagatavo no cukura, olas un skābā krējuma. Pārliek ogas, kādas vēlas. Aija ogām vēl pārkaisa drumstalas. Drumstalu mīklu gatavo, sviestu sakapājot ar cukuru un miltiem.
Pavāre zina arī labu, ātri pagatavojamu picu un smalkmaizīšu mīklas recepti. Vajag 600 gramus miltu, puspaciņu rauga, 250 gramus margarīna, tējkaroti sāls, 200 gramus piena, tējkaroti cukura.
Uzkarsētā pienā, kam pielikts sāls un cukurs, izkausē margarīnu. Pēc tam remdenā šķidrumā izšķīdina raugu. Pieliek miltus, un mīkla gatava. “Ļoti ātri — jau pusstundas laikā,” saka Aija. “Mīklu vajadzētu likt ledusskapī, taču es tā nedaru. Kamēr silst plīts, mīkla uz galda jau uzrūgusi. Iznāk ļoti labi speķa pīrādziņi, picas. Var arī cept pīrādziņus ar biezpiena, ievārījuma, maltās gaļas, ābolu pildījumu.” Picām Aija mīklas virsmu pārsmērē ar sakultu olu. Pildījumam var ņemt jebko, piemēram, marinētu gurķi, sēnes, gaļu, desu.
“Cilvēki atgriežas pie tradicionālām vērtībām. Eksotiku viņi jau izbaudījuši,” šobrīd vērojamo latviešu ēšanas tendenci kopumā no profesionālā viedokļa vērtē Aija. “Atkal gribas ēst tīru gaļu, piemēram, cepeti, kam nekas nav piejaukts. Vai tad nav tā, ka visgaršīgākie jaunie kartupeļi ir vienkārši vārīti — karsti, ar sviestu un dillēm?”
***
Kāpostu salāti
Kāposti — 2 kg, sīpoli — 0,5 kg, tomāti — 0,8 kg, burkāni — 0,8 kg, eļļa — divas glāzes, etiķis — viena glāze vai citronskābe — viena tējkarote, sāls — 10 tējkarotes, cukurs — 10 tējkarotes. Tomātu vietā var likt bietes.
Svaigus sagrieztus dārzeņus sajauc, pieliek garšvielas. Pasterizē litra burkās 20 – 25 minūtes.
Aroniju novilkums
4 litri aroniju, 2 litri vārīta ūdens, 120 grami citronskābes, 2 saujas ķiršu lapu, cukurs (tikpat daudz, cik litru ūdens).
Ogas sašķaida. Uzlej divus litrus novārīta, atdzesēta ūdens. Šajā ūdenī izšķīdina 120 gramus citronskābes. Ķiršu lapas aplej ar vienu litru ūdens un vāra apmēram 10 minūtes. Pēc tam izkāš un šķidrumu uzlej ogām. Visu sastāvu tur 24 stundas. Pēc tam caur marli izkāš. Cik litru šķidruma, tikpat daudz ņem cukuru. Šķidrumu nevārot lēni maisa, kamēr cukurs izšķīst. Pilda pudelēs. Jākarsē vairs nav.
Pīlādžu ievārījums
Pīlādži — 1 kg, cukurs — 1,2 kg, ūdens — 0,3 litri.
Gatavas ogas 24 stundas mērcē aukstā ūdenī. Tad karsē apmēram 10 – 15 minūtes. Sagatavotās ogas liek cukura sīrupā un lēni vāra. Karstas pilda burkās un noslēdz. Iznāk stiprs, sīrupam līdzīgs ievārījums.