Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+1° C, vējš 1.79 m/s, R-DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Gatavo veselīgas dārzeņu biezeņzupas

Pirms Jāņiem dārzos jau ienākušies pirmie salāti. Tos bagātīgi uzturā lieto valcēnietes Ivetas Porietes ģimene.

Pirms Jāņiem dārzos jau ienākušies pirmie salāti. Tos bagātīgi uzturā lieto valcēnietes Ivetas Porietes ģimene. Viņa uzskata, ka tiem, kas vēlas atbrīvoties no dažiem ziemas periodā uzkrātiem kilogramiem, jāēd veselīgās un vitamīniem bagātās dārzeņu biezeņzupas.
“Vasaras sākums ir īstais laiks, lai, gatavojot ēdienu, tam būtu cita garša un smarža. To var panākt ar dārzeņiem dažnedažādās variācijās,” uzskata saimniece. Viņa iesaka pagatavot biezeņzupu no kāļiem, burkāniem un kartupeļiem. Vispirms novāra dārzeņus. Kāļus ieteicams dažas minūtes pavārīt atsevišķi, lai pazūd sīvums. Vārītus dārzeņus samaļ blenderī. Pievieno garšvielas, sāli un nedaudz piparu. Zupu pasniedz ar baltmaizes grauzdiņiem un zaļumiem.
Gatavojot biezeņzupas, var izmantot papriku, tomātus savā sulā, burkānus, sīpolus, ziedkāpostus, brokoļus un cukini. Zupai vislabāk pievienot svaigas garšvielas — dilles, baziliku, timiānu. Zupas var biezināt ar auzu un rīsu pārslām. Ideāls variants ir ātri vārāmās pārslas.
Tiem, kam zupā garšo gaļa, Iveta iesaka novārīt vistas vai liellopu gaļu un pēc tam tajā pašā buljonā vārīt dārzeņus. Izvārīto gaļu sagriež mazos gabaliņos un pievieno sablenderētajiem dārzeņiem.
“Parasti dārzeņu biezeņzupas ēd siltas. Svaigus dārzeņus — gurķus, tomātus bez mizas, papriku — arī var sablenderēt. Dārzeņu masai vēl var pieliet klāt tomātu sulu un 15 % krējumu,” pārliecina Iveta. Viņa atzīst, ka ikdienā seko līdzi kaloriju daudzumam ēdienā. Pašlaik Iveta mājās saimnieko kopā ar bērniem viena, jo vīrs Jānis atrodas komandējumā Dānijā. Ja mājās ir saimnieks, tad Porieši regulāri ēd liesas gaļas ēdienus. Iveta priecājas, ka saimniekošanas mākslu virtuvē pārņēmusi meita Elīna un dēls Mārtiņš. Elīna pabeidza 2. kursu Smiltenes tehnikumā. Meitene apgūst ēdināšanas servisa vadītājas amatu. Ja ģimene gatavojas svētkiem, bērni vienmēr cep pīrādziņus. Savukārt Mārtiņos Porieši gatavo ar kāpostiem, āboliem un melnajām plūmēm pildītu zosi.
“Ar gaļu ģimeni nodrošina vīramāte, viņa laukos audzē cūkas. Savukārt vīrs ir lielisks treknas un kārtainas gaļas žāvētājs un gaļas konservu gatavotājs,” atzīst Iveta. Viņa labprāt gatavo arī zivju ēdienus. Viņas firmas ēdiens ir zivju bumbiņas. Lai tās pagatavotu, nepieciešama zivs fileja bez ādas. Vislabāk derēs mencas vai zandarta fileja. Vajadzēs arī baltmaizi, olu, sīpolus, sāli un piparus. Fileju samaļ vai smalki sakapā. Maizi bez garozas sagriež smalkos gabaliņos vai samaļ un sajauc ar malto zivs fileju. Maisījumam pievieno olu un var pieliet arī nedaudz piena. Masai jābūt stingrai, tai ļauj vienu stundu ievilkties. Pēc tam to kārtīgi izmīca un pievieno garšvielas. No masas veido bumbiņas, kuras laiž vārošā zivju vai dārzeņu buljonā. Kad bumbiņas uzpeldējušas, tās pavāra vēl piecas līdz septiņas minūtes. Bumbiņas no buljona izceļ ar putu karoti, ļauj tām notecēt un atdzist. Atdzisušas zivju bumbiņas pasniedz ar mārrutku mērci.
Zemeņu laikā Iveta iesaka sievietēm izmēģināt zemeņu masku sejai.
“Zemeņu maska lieliski nomierina, tonizē un atsvaidzina,” pārliecinājusies Iveta. Uz sejas var likt zemeņu šķēlītes vai arī samīcītas ogas, kurām pievienots biezpiens. Šāda maska uz sejas turas labāk. Iveta pārliecinājusies, ka sejas atsvaidzināšanai nevajag izmantot krāna ūdeni, bet gan ledus gabaliņus, kas sasaldēti no ūdens un svaigi spiestas ogu sulas. Sejas āda kļūst veselīgi sārta. Sejas maskas var pagatavot no visām ogām. Tās ieteicamas pēc sauļošanās. Vēl lieliski sejas ādas krāsas uzlabotāji ir burkāni, jo tajos esošais karotīns ādai piešķir vieglu brūnumu. Vasarā pirms gulētiešanas ieteicams izdzert svaigi spiestu burkānu sulu.
Jāņos Iveta būs kopā ar bērniem un gaidīs mājās savu Jāni. Vīramāte būs pagatavojusi jāņusieru, bet Iveta gatavos vistas gaļas šašliku majonēzē. Savukārt Elīna un Mārtiņš ceps pīrāgus.
***
Vistas biezeņzupas ar brokoļiem un kukurūzu
Nepieciešama vistas fileja, divi vai trīs vidēja izmēra burkāni, pieci seši kartupeļi, divi sīpoli, svaigi vai saldēti brokoļi un konservēta kukurūza.
Nelielā eļļas daudzumā kopā ar burkāniem, sīpoliem un kartupeļiem apcep vistas fileju. Apceptajai masai pievieno ūdeni un vāra 10 līdz 15 minūtes. Vistas fileju izņem ārā, sagriež mazos kubiņos, bet dārzeņus sablenderē. Vistas gaļu liek zupā, vēlreiz to uzkarsē un pievieno garšvielas.
Vistas gaļas šašliks
Veikalā nopērk vistu šķiņķīšus, sagriež tos nelielos gabalos. Marinādei nepieciešama majonēze. Vislabāk garšos šašliks majonēzē “Francis” vai firmas “Spilva” ražotajā “Rasola” majonēzē. Šašlikam bagātīgi pievieno svaigas dilles, “Santa Maria” garšvielas vistai un šašlikam. Gaļa jāmarinē vismaz 10 stundas.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.