Brokastis mēdz dēvēt par svarīgāko dienas maltīti. Ne velti ir teiciens, kas mudina brokastis vienmēr apēst pašam, bet pusdienās jau dalīties ar draugiem. Kāpēc brokastīs ir vērts iekļaut olbaltumvielām bagātus produktus un kā tos labāk kombinēt, stāsta šefpavārs Normunds Baranovskis. Savukārt Lība Smildziņa kopā ar māsu Sāru un brāli Klāvu gatavo trīs gardas receptes, kas satur produktus ar augstu olbaltumvielu saturu.
Olbaltumvielas – ne tikai gaļa
Kā zināms, olbaltumvielas ir svarīga ikviena dzīva organisma sastāvdaļa, un tās ik dienu ir jāiekļauj uzturā. “Domājot par olbaltumvielām, gribētu mudināt mazliet aizmirst par gaļas produktiem, bet atcerēties tieši augu valsts izcelsmes olbaltumvielas. Tāpēc arī šoreiz piedāvātās receptes ir bez gaļas. Katrs var piedomāt pie tā, lai retāk uzturā lietotu gaļu. Tā noteikti nav jāēd katrā ēdienreizē,” stāsta Normunds Baranovskis. Pupiņas un graudaugi, kā arī dažādi piena produkti un, protams, olas – šie produkti dos sāta sajūtu, neēdot gaļas ēdienus.
Kā kombinēt produktus, lai ēstu garšīgi
Lai ēdiens būtu ne tikai vērtīgs, bet arī garšīgs, ir vērts padomāt par dažādām kombinācijām. “Ieteiktu nevis pirkt jau gatavu jogurtu, bet gatavot to pašiem, izmantojot, piemēram, grieķu jogurtu, kam pievieno dažādas ogas. Tas palīdz katram ģimenes loceklim pagatavot sev tādu jogurtu, kas garšo tieši viņam. Arī tas, ka jogurtā viss nav samaisīts kopā, ļauj just izteiktākas garšas – gan skābo ogu, gan paša jogurta un sīrupa garšu,” teic garšas eksperts Normunds Baranovskis un dalās idejās, kā var kombinēt dažādus olbaltumvielām bagātus produktus, piemēram, olas ar pupiņām.
Lūk, dažas idejas, kā kombinēt produktus:
- pupiņas (vai citi pākšaugi) un dažādi dārzeņi,
- pākšaugi un nūdeles,
- olas un sēnes,
- olas un dārzeņi,
- jogurts bez piedevām un ogas, augļi,
- biezpiens un kļavu sīrups,
- siers un dažādi dārzeņi.
Jogurta un ogu trauks
Pagatavošanas laiks: 3 minūtes (1 personai)
Nepieciešams
- 180 g grieķu jogurta
- 2 saujas saldētu ogu pēc izvēles
- 10 svaigas piparmētras lapiņas
- 1 ēdamk. tumšā agaves sīrupa
Pagatavošana
Jogurtu samaisi un liec traukā, izveido centrā bedrīti, kurā ber ogas, pievieno svaigas piparmētras. Visu pārlej ar sīrupu un izbaudi.
Sēņu un pupiņu omlete
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes (4 personām)
Nepieciešams
- 6 tumšie šampinjoni
- 1 paciņa balto pupiņu
- 1,5 ēdamk. eļļas pēc izvēles
- 4 vistu olas
- 1 sauja mikrozaļumu
Pagatavošana
Šampinjonus sagriez gabaliņos, nokās pupiņas. Pēc tam uzkarsē pannu, uzlej eļļu un apcep šampinjonu šķēlītes. Pievieno pupiņas un nedaudz uzsildi. Sakul olas ar šķipsnu sāls un lej pannā. Uzliec vāku un visu cep vidējā karstumā vai 170 grādos cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes. Pasniedz ar mikrozaļumiem.
Krostini ar sieru un tomātiem
Pagatavošana: 25 minūtes (2–4 personām)
Nepieciešams
- 4 čabatas maizes šķēles
- 1 paciņa burratas siera
- 200 g ķirštomātu
- 2 ēdamk. olīveļļas
- Sāls pēc garšas
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Cepamtraukā liec tomātus un apslaki tos ar eļļu, pievieno nedaudz sāls. Cep 12–15 minūtes; paralēli sagrauzdē maizi. Uz grauzdētajām maizēm liec plucinātu burratas sieru un tomātus ar visu eļļu.
Informāciju sagatavoja: Juris Šleiers, sabiedrisko attiecību vadītājs
Reklāma