Divus gadus vecs puisītis Smiltenes pusē šopavasar saindējies ar skābeņskābi, ēdot šo skābi saturošās skābenes un rabarberus.
Divus gadus vecs puisītis Smiltenes pusē šopavasar saindējies ar skābeņskābi, ēdot šo skābi saturošās skābenes un rabarberus.
“Bērns pēc skābeņu zupas un rabarberu ēšanas nonāca tik smagā stāvoklī, ka bija steidzami jāpārved uz bērnu klīnisko slimnīcu Rīgā. Tur viņš ārstējās divas nedēļas. Izrādījās, ka zēnam ir smaga saindēšanās no skābeņskābes un rezultātā izveidojusies nieru mazspēja, kas pēc īslaicīgas ārstēšanas pavisam nepārgāja. Pašreiz bērniņš vēl tikai atveseļojas,” skaidro Smiltenē praktizējošais ģimenes ārsts Juris Ezeriņš. Savā 37 gadus ilgajā ārsta praksē viņš ar tādu gadījumu sastapies pirmo reizi.
No “Ziemeļlatvijas” uzzināto informāciju pirmajā brīdī ar izbrīnu uztvēra Valkas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Jānis Batalauskis. “Valkas pusē nekas tāds nav bijis,” stāsta J. Batalauskis. “Ir viss kaut kas iedzerts, piemēram, nesen viens bērns iedzēra briljantzaļo, taču pacientu uz aizdomu pamata par saindēšanos ar skābenēm nav bijis. Ticēsim Rīgas mediķiem.”
Arī Valkas slimnīcas valdes priekšsēdētājs piekrīt Smiltenes kolēģim, sakot, ka par šo gadījumu vajag informēt sabiedrību.
“Kurš tad neēd skābenes un uzskata tās par kaut ko bīstamu? Skābeņu zupa ir pavasara delikatese. Tomēr manas pārdomas pēc šā gadījuma ir tādas, ka vecākiem vajadzētu apsvērt, dot vai nedot saviem bērniem skābenes, rabarberus un citus produktus, kas satur skābeņskābi. Piemēram, savam bērnam es baidītos dot skābenes vai rabarberus, redzot, cik smagas ir sekas, ja notikusi saindēšanās ar skābeņskābi. Konkrētajā gadījumā puisītis ēdis skābenes arī viena gada vecumā, bet toreiz viņam nekas neesot bijis. Tagad bērnam paaugstinājās asinsspiediens, piepampa nieres un iestājās nieru mazspēja,” saka J. Ezeriņš.
Kolēģi no bērnu klīniskās universitātes slimnīcas viņu informējuši, ka katru pavasari Latvijā pieci līdz 10 bērni saindējas ar skābeņskābi, ko satur skābenes un rabarberi. Iemesls, kāpēc vieni tos ēd bez sekām, bet citiem rezultāts ir bēdīgs, var būt noteikts ģenētiski, domā mediķi.
Arī medicīniskajā literatūrā aprakstīts, ka, ēdot skābenes un rabarberus, var saindēties ar skābeņskābi, piebilst J. Ezeriņš. Tas nav atkarīgs no skābeņu miglošanas, to nosaka skābenēs esošā skābeņskābe.
“Pirmo reizi dzirdu, ka var saindēties, ēdot skābenes. Varbūt tā ir alerģija?” spriež kāda smilteniete, triju bērnu mamma.
Viņa teic, ka ģimene pašu dārzā audzētas skābenes uzturā lieto daudz un to darīšot arī pēc tagad uzzinātā. “Skābenes ir veselīgs produkts. Ceru, ka manā dārzā aug tīras skābenes,” teic sieviete.