Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 0.45 m/s, R-DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Siera rulete ar
biezpiena pildījumu 
 

Sastāvdaļas:

300 gramu siera

augu eļļa

pildījumam

200 gramu biezpiena

150 gramu šķiņķa

3 ķiploka daiviņas

150 gramu kukurūzas

1 – 2 marinēti pipari

pētersīļu un diļļu
zaļumi

Lai
pagatavotu šo pikanto ruleti, kas labi iederēsies arī vasaras vidus svētku
galdā, bija vajadzīga tikai pusstunda. Vispirms pakausēju sieru (man gan bija
240 gramu gabaliņš, taču pietika). Polietilēna maisiņu no iekšpuses iesmērēju
ar augu eļļu, liku tajā sieru un aizsēju, paciņu ar sieru ievietoju vēl vienā
maisiņā, to atkal aizsēju un liku vārītā ūdenī. Minūtes desmit pavārīju, līdz
siers mīksts.

Pildījumam
šoreiz biezpienam piemaisīju smalki sagrieztu kūpinātu vistas girosu, gabaliņu
sarkanā saldā pipara, sīkāk sagrieztus Korejas burkānus, kā arī sasmalcinātus
ķiplokus un zaļumus.

Sieru
izņēmu no maisiņiem un uz dubultā izklātas pārtikas plēvītes izrullēju, lai
veidojas taisnstūrveida plāksne. Virsū izlīdzināju pildījumu un satinu visu
ruletē. To uz vismaz pāris stundām vēl ievietoju ledusskapī.

 

Salāti “Vasaras
vidus zieds”

Sastāvdaļas:

1 kūpināts vistas
šķiņķītis

1 – 2 tomāti

1 sarkanais saldais
pipars

150 gramu siera

100 gramu sīpolu
lociņu

majonēze

150 gramu burkānu

150 gramu sīpolu

augu eļļa

pa pusei tējkarotes
cukura un etiķa

ķiploka daiviņa

asie sarkanie pipari

sāls

Šādi
salāti noteikti piesaistīs uzmanību ar savu krāšņumu. Vispirms sagatavoju
burkānus: tos sarīvēju, piekaisīju sāli, piparus un cukuru un atstāju uz
pusstundu ievilkties. Sīpolus sagriezu un apcepu augu eļļā līdz zeltainumam,
tad no pannas noņēmu, bet atlikušajai eļļai pievienoju etiķi. Šo karsto
šķidrumu pēc tam piemaisīju burkāniem un sīpoliem, pievienojot arī spiedē
sasmalcinātus ķiplokus. Pagatavotos burkānus vēl uz laiciņu ievietoju
ledusskapī.

Šķiņķīša
gaļu, tomātus un saldos piparus sagriezu kubiņos, sieru sarīvēju uz rupjās
rīves, lociņus sasmalcināju. Visas sastāvdaļas nu varēju izkārtot uz lēzenā
šķīvja zieda veidā, vidū liekot arī mērcīti. To šoreiz pagatavoju, samaisot
skābo krējumu ar majonēzi un sasmalcinātām dillītēm. Un tad jau katrs ēdājs
pats savā šķīvī var samaisīt salātu sastāvdaļas – visas vai arī tikai tās, kas
labāk garšo.

 

Speķa pīrādziņi, kas nepievils  

Sastāvdaļas:

mīklai

250 gramu margarīna vai sviesta

1 glāze piena

vismaz 3 glāzes miltu

¼ paciņas “Rīgas” rauga

3 tējkarotes cukura

šķipsniņa sāls

pildījumam

500 gramu (vai mazāk) žāvētas vai sautētas gaļas

sīpoli

ola pārziešanai

ķimenes vai sezama sēkliņas

Ļoti garšīgi izdodas
pīrādziņi pēc šīs receptes, un arī uzcienātie ēdāji vienmēr tos ir slavējuši.
Parasti ar rauga mīklu “nenoņemos”, bet šī ir ļoti vienkārša recepte, un mīkla
nav jāraudzē siltumā.

Izkausēju margarīnu,
pielēju tam pienu, pieliku sāli, tad – visam klāt ar cukuru sajauktu
atdzīvinātu raugu. Visbeidzot pievienoju izsijātus miltus. Mīklu labi samīcīju
(te jāraugās, lai tā nav par šķidru, un tai varbūt vajadzēs vēl kādu pusi
glāzes miltu vairāk), sadalīju četrās bumbās un uz kādām divām trim stundām
ieliku… ledusskapī. Var turēt arī ilgāk un izcept pīrādziņus, kad ir laiks.
Tad plāni izrullēju katru mīklas bumbu apaļās plāksnēs un ar nazi sadalīju 12
vai arī 16 daļās, cik nu lielus pīrādziņus vajag. Platākajā galā katrai daļai
liku pildījumu – uz pannas nedaudz apceptu smalki sagrieztu gaļiņu kopā ar
sīpoliem un pipariem – un sarullēju virzienā uz tievāko galu. Liku pīrādziņus
uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, pārziedu ar sakultu olu, pārkaisīju
ķimenes un liku cepties līdz 170 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15
minūtes. Iznākums – 48 vai 64 mazi, smuki pīrādziņi (ja apēdas jau silti, tad mazāk).

 

Biezpiena “konfektes”
ar zemenēm
   

Sastāvdaļas:

200 gramu cepumu

90 gramu sviesta

150 gramu biezpiena

150 gramu zemeņu

kakao vai kokosriekstu skaidiņas

Šoreiz desertā piedāvāju
gardas “konfektes” ar krāšņu, svaigu un
veselīgu pildījumu. Kad zemeņu sezona ir pašā plaukumā, vitamīniem bagātās ogas
varam izmantot arī šādi un veiksmīgi kombinēt kopā ar biezpienu. Šīs bumbiņas
neatstās vienaldzīgu un garšos arī bērniem.

   Cepumus ar mīklas rulli smalki sadrupināju,
pievienoju biezpienu un mīkstu, pakausētu sviestu. Ja cepumi nav pārāk saldi,
pēc vēlēšanās varam piekaisīt arī pūdercukuru. Visu labi samaisīju. Nomazgāju,
apsusināju un atdalīju no kauslapiņām nelielas zemeņu ogas. No mīklas ņēmu pa
gabaliņam, savēlu bumbiņu, saplacināju un vidū “paslēpu” pa zemenei, atkal
izveidoju bumbiņu, un tā – kamēr visa masa izmantota. Tad daļu “konfekšu”
apviļāju kokosriekstu skaidiņās, bet pārējās – kakao pulverī. Vēl tikai uz kādu
laiciņu “bumbiņas ar noslēpumu” ievietoju ledusskapī.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.