Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Skumbrijas ar sīpoliem sinepju mērcē

Sastāvdaļas:

2 skumbrijas

1 sīpols

2 ēdamkarotes majonēzes

3 ēdamkarotes sojas mērces

2 ēdamkarotes sinepju

Kādai svētdienas maltītei
ledusskapja saldētavā biju noglabājusi divas skumbrijas. Nu tās atlaidināju,
nogriezu galvas un astes. Zivis iztīrīju, labi izmazgāju un sagriezu gabaliņos.
Nomizoju un sagriezu pusgredzenos lielu sīpolu. Mērcei samaisīju majonēzi kopā
ar sojas mērci un sinepēm. Sāli pievienot nevajag, jo sojas mērce ir sāļa.
Tiesa gan, atkāpjoties no receptes, pielēju arī mazliet citrona sulas un
piekaisīju garšvielu zivju ēdieniem. Visu samaisīju, lai veidojas viendabīga
marināde.

Sagrieztajām skumbrijām
pieliku sīpolus, sinepju mērci, visu labi sajaucu un atstāju marinēties –
vismaz pusstunda tam ir vajadzīga. Pēc tam zivis kopā ar sīpoliem un mērci
pārliku nedaudz ar augu eļļu ietaukotā veidnē un ievietoju līdz 170 grādiem
uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu apmēram pusstundu. Gardās zivtiņas tad varam baudīt
kopā ar svaigiem zaļumiem vai jebkuru citu piedevu pēc izvēles.

 

Lavaša uzkodas “Ripa vārtos!” 

Sastāvdaļas:

0,5 kilogrami maltās gaļas

1 lavaša plāksne

1 sīpols

2 ķiploka daiviņas

2 ēdamkarotes skābā krējuma

2 tomāti

70 gramu siera

sāls

pipari

augu eļļa

Šādas sātīgas uzkodas
ļoti labi “aizies uz urrā!” ne
tikai ikdienā, bet arī starp hokeja spēles periodiem, pie televizoru ekrāniem
skatoties pasaules čempionāta mačus.

Maltajai gaļai piejaucu
pusi sasmalcinātu ķiploku, sīpolus, kā arī garšvielas. Taisnstūrveida lavaša
plāksni pārsmērēju ar plānu maltās gaļas slāni, satinu ruletē un sagriezu
ripiņās. Pannā uzkarsēju augu eļļu un apcepu tajā lavaša un gaļas ripiņas no
abām pusēm, līdz tās zeltainas. Krējumam piemaisīju atlikušos ķiplokus un,
tāpat pannā, ar to pārsmērēju katru ripiņu. Tomātus sagriezu riņķīšos un izliku
virs krējuma kārtiņas. Uzliku vēl mazliet krējuma un visam pārkaisīju rīvētu
sieru. Plīts karstumu samazināju līdz minimumam, uzliku pannai vāku un
uzkodiņas sautēju, līdz siers izkusis.

 

Neparastie salāti ar apceptiem rabarberiem 

Sastāvdaļas:

lapu salāti

200 gramu rabarberu

2 ēdamkarotes cukura

150 gramu fetas siera

valriekstu kodoli

sauja rozīņu

1 ēdamkarote balzametiķa

1 ēdamkarote olīveļļas

malti melnie pipari

sāls

Kad vēlamies baudīt gan
kaut ko sāļu, gan skābu, gan saldu, šo mazliet neparasto salātu recepte būs
tieši laikā. Arī rabarberu sezona nu jau klāt, tādēļ vēl steidzu izmantot ūdenī
noglabātos pērnā gada skābos kātus. Rabarberi jāsagriež 1 – 1,5 centimetrus
garos gabaliņos. Tos apkaisīju ar cukuru un atstāju minūtes desmit mierā. Pēc
tam uzkarsēju pannu un pacepu skābos gabaliņus kādas trīs minūtes, tad
atdzesēju. Valriekstu kodolus savukārt apcepu sausā pannā. Jāraugās tikai, lai
neapdeg. Tad tos sasmalcināju. Rozīnes aplēju ar karstu, novārītu ūdeni, pēc
tam apsusināju. Mērcei eļļu, balzametiķi, sāli un piparus viegli sakūlu. Traukā
vispirms izliku saplucinātas salātu lapas, virs tām – rabarberu gabaliņus,
fetas sieru, riekstus un rozīnes. Visu pārlaistīju ar mērcīti. Un gardie salāti
gatavi!

 

Groziņi ar biezpiena un rabarberu pildījumu  

Sastāvdaļas:

mīklai

1,5 glāzes miltu

1/4 glāzes cukura

110 gramu sviesta

2 olas

1 tējkarote cepamā pulvera

pildījumam

200 gramu biezpiena

2 olas

1/4 glāzes cukura

2 ēdamkarotes saldā krējuma

vaniļas cukurs

rabarberi

cukurs

Lai izceptu šādus kārdinošus
un garšīgus groziņus, nemaz tik daudz laika nevajadzēja, tikai to
sagatavošanai, jo – pārējo paveica cepeškrāsns. No šī produktu daudzuma man
iznāca 12 gabali. Samaisīju izsijātus miltus, cukuru un cepamo pulveri, pielēju
izkausētu sviestu, sajaucu. Pievienoju olas un samaisīju mīklu. Tai jābūt
mīkstai un elastīgai. Mīklu ieklāju kēksu cepamās panniņas iedobītēs tā, lai
veidojas apmalītes. No mana iecienītā “Ricottas”
biezpiena, ko sajaucu kopā ar cukuru, olām, saldo krējumu un vaniļas cukuru,
pagatavoju viendabīgu pildījumu. Ar to piepildīju mīklas “groziņus”. Visam pa virsu – sagriezti
un pannā kopā ar nelielu cukura daudzumu apsutināti, raugoties gan, lai
gabaliņi neizjūk, rabarberi. Ja rabarberi jūsmājās nav cieņā, šādu gardumu
izdosies izcept arī, izmantojot, piemēram, ķiršus – vienam groziņam piecas
odziņas – vai ko citu. Cepu pildītos groziņus līdz 175 grādiem uzkarsētā
cepeškrāsnī apmēram 25 minūtes. No veidnītēm izņēmu atdzisušus.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.