Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 0.45 m/s, R-DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Marinēta cūkgaļas karbonāde ar kartupeļiem

Sastāvdaļas:

800 – 1000 gramu cūkgaļas karbonādes

1 liels sīpols

3 ķiploka daiviņas

1 – 2 tējkarotes sāls

pipari un citas garšvielas gaļai

1 tējkarote adžikas

2 tējkarotes kečupa

50 mililitru sojas mērces

3 ēdamkarotes skābā krējuma

1 tējkarote sinepju

1 ēdamkarote Dižonas sinepju

700 gramu kartupeļu

garšvielas kartupeļiem

augu eļļa

sāls

Lai gan šajā receptē ir
daudz izejvielu, šā ēdiena pagatavošana kopumā daudz laika neaizņēma, jo gaļu
iemarinēju jau iepriekšējā dienā, bet cepu nākamajā. Toties rezultātā varējām
mieloties gan ar garšīgu gaļu, gan arī piedevām kartupeļi jau bija izcepušies.
Ēdiens ir kā radīts arī svētku galdam.

Marinādei sarīvēju
nomizotus sīpolus, piespiedu ķiplokus, pievienoju garšvielas, adžiku, kečupu,
sojas mērci un rūpīgi visu samaisīju.

Gaļu sagriezu šķēlēs,
taču – ne līdz galam, bet tā, lai izveidojas “grāmata”. Tad to
pārsmērēju ar pagatavoto marinādi, ietinu pārtikas plēvītē un atstāju
ledusskapī marinēties. Vismaz dažas stundas tā to labāk tur būtu atstāt, taču
nekas nenotiks, ja tā paliks vēsumā pa nakti.

Nākamajā dienā samaisīju skābo krējumu kopā ar abu
veidu sinepēm un sāli. Nomizotus kartupeļus sagriezu gabaliņos, sajaucu ar
garšvielām, sāli un nelielu daudzumu augu eļļas. Veidni arī mazliet ietaukoju
ar eļļu un tās vidū ievietoju karbonādes gabalu, ko bagātīgi, neaizmirstot arī
iegriezumus, apsmērēju ar krējuma un sinepju maisījumu. Apkārt izkārtoju
kartupeļus. Pārsedzu veidni ar foliju un ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī
apmēram uz pusotru stundu. Minūtes 15 pirms gaļas un kartupeļu gatavības foliju
noņēmu. Gatavo gaļu sagriezu šķēlēs līdz galam un kārtoju lēzenajā šķīvī kopā
ar piedevām.

 

Svaigu kāpostu un gurķu salāti ar Korejas
burkāniem
 

Sastāvdaļas:

200 gramu svaigu kāpostu

150 gramu Korejas burkānu

2 svaigi gurķi

2 ēdamkarotes skābā krējuma

dilles

sāls

Šie ir viegli
pagatavojami un veselīgi salāti. Vispirms sasmalcināju svaigos kāpostus, pēc
tam tos vēl ar rokām pamīcīju, lai tie kļūtu mīkstāki un sāktu izdalīties sula.
Gurķus nomazgāju, apsusināju, nomizoju un sagriezu. Korejas burkānus – tos
varam pievienot arī mazāk, pēc garšas – sagriezu sīkāk. Sasmalcināju arī diļļu
zaļumus. Kāpostiem pievienoju visas pārējās sagatavotās sastāvdaļas, kā arī
skābo krējumu un sāli. Visu labi samaisīju un – salāti gatavi! Pirms baudīšanas
vēl varam uz brīdi ievietot ledusskapī.

 

Avokado uzkodas ar lasi 

Sastāvdaļas:

6 – 8 šķēlītes graudu maizes

vairākas strēmelītes auksti kūpināta vai mazsālīta
laša vai foreles

1 – 2 avokado

100 – 150 gramu fetas siera

citrona sula

malti pipari

zaļumi

Pāris dienas pēc
iegādāšanās uzglabātu un nogatavinātu avokado pārgriezu uz pusēm un izņēmu
kauliņu. Ar karoti izdobu mīkstumu un ar dakšiņu samīcīju kopā ar fetas sieru,
piekaisot arī piparus un piepilinot citrona sulu, lai avokado nezaudētu savu
zaļgano toni un masa nekļūtu tumša. Maizes šķēlītēm nogriezu garoziņas tā, lai
veidojas apaļas uzkodu pamatnītes. Zivi sagriezu sīkāk. Tad tāpat, ar dakšiņu (skaistāk,
protams, būs, ja izmantosim konditorejas maisiņu ar uzgali) masu uzklāju
maizītēm, pārliku ar laša strēmelītēm un kādu svaigu dillīti. Pavisam daiļi
būs, ja svētkiem uzkodas papildināsim vēl arī ar citrona gabaliņiem.

 

Krāšņais apelsīnu želejas deserts 

Sastāvdaļas:

apmēram 200 gramu rozīņu

1 – 2 apelsīni

1 kivi

500 mililitru apelsīnu sulas

4 tējkarotes želatīna

zemenes

Kamēr mūsu dārzos augļi
un ogas vēl nav pieejami, gardu desertu varam pagatavot arī no veikalos
iegādājamajiem siltzemju labumiem. Želatīnu uzbriedināju apelsīnu sulā, pēc tam
maisot uz lēnas uguns neuzvārot izšķīdināju. Ja sula paskāba, turpat varam
iekaisīt arī mazliet cukura. Stikla trauciņu apakšā liku noskalotas un
uzbriedinātas rozīnes, gabaliņos sagrieztas apelsīnu daiviņas un pārlēju ar
sulas želeju. Ievietoju trauciņus ledusskapī, lai tā sastingst. Pēc tam želeju
izrotāju ar nomizotu un sagrieztu kivi, kā arī zemenēm. Pēc vēlēšanās desertu
vēl varam papildināt ar kādu saldējuma bumbiņu – šoreiz saldētavā vēl atradās
lavandu un melleņu garduma kārbiņa. Krāsaini un garšīgi!

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.