Cepammaisā ceptas marinētas cāļu kājas
Sastāvdaļas:
3 cāļa stilbi
malta saldā paprika
sāls
malti pipari pēc garšas
1 sarkanais sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 tējkarotes kečupa
1 ēdamkarote galda etiķa
Garšīgs gan šis ēdiens
bija! Lai to pagatavotu, vadījos pēc šiem ieteikumiem, tikai nācās divas reizes
palielināt marinādei vajadzīgo sastāvdaļu daudzumu, jo biju iegādājusies 1,5
kilogramus cāļu kāju ar šķiņķīšiem, kopā četras. Tad nu tās katru sadalīju
trijās daļās un bļodā apkaisīju ar maltu papriku, sāli un pipariem, pieliekot
arī garšvielu vistas gaļas ēdieniem. Visu labi samaisīju.
Sīpolus nomizoju un
sagriezu, ķiplokus saspiedu. Tos, kā arī kečupu un etiķi, piejaucu gaļai. To
savukārt kopā ar marinādi ievietoju cepammaisā un aiztaisīju galu. Paciņu liku
uz mazliet ar augu eļļu ietaukotas plāts un vairākās vietās virspusē vēl
iedurstīju ar asu nazi. Liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī
vismaz 45 minūtes. Minūtes desmit pirms gatavošanas beigām maisa augšpusi
atgriezu, lai cālītis labāk apbrūninās. Un – kārdinošais putniņš gatavs! Cel
kaut svētku galdā!
Sātīgie kokteiļsalāti ar kūpinātu vistu
Sastāvdaļas:
kūpināts vistas šķiņķītis
konservēti zaļie zirnīši un kukurūza
vārīts burkāns
siers
majonēze
Šī ideja ienāca prātā,
kad pārskatīju mājās esošos konservējumus un uzgāju burciņu ar kopā konservētiem
zaļajiem zirnīšiem un burkāniem. Savulaik tādi bija iegādājami pat trijās
kārtās – vēl arī kukurūza bija klāt, tādēļ no tiem visai ērti un ātri,
izmantojot arī citas piedevas, bija iespējams pagatavot sātīgus un gardus
salātus gan ikdienai, gan svētkiem.
Vistas šķiņķīti sagriezu smalkos kubiņos.
Sieru sarīvēju uz rupjās rīves. Burkāniem ar zirnīšiem, kā arī konservētajai
kukurūzai atsevišķi nokāsu šķidrumu. Šoreiz pagatavoju tā sauktos
kokteiļsalātus, kārtām liekot sastāvdaļas stikla glāzēs un pēc vajadzības
pievienojot majonēzi, taču tikpat labi salāti garšos arī, ja visu tiem
paredzēto lielā bļodā sajauksim kopā ar majonēzi.
Cepumu rulete ar biezpiena pildījumu
Sastāvdaļas:
200 gramu cepumu
50 mililitru piena
50 gramu sviesta
2 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes kakao pulvera
300 – 400 gramu 9% biezpiena
3 ēdamkarotes ievārījuma
vaniļas cukurs
Šāds gardums ir
pagatavojams bez cepšanas. Vispirms cepumus ar mīklas rulli sasmalcināju, tad
bēru bļodā, pievienoju kakao pulveri un pienu, ar rokām labi samaisīju. Uz
dubultā izklātas pārtikas plēvītes šo brūno masu izlīdzināju un piespaidīju tā,
lai izveidojas taisnstūris.
Pildījumam biezpienu
(pieliku divas paciņas) sajaucu kopā ar cukuru, vaniļas cukuru un mīkstu
sviestu. Balto masu izlīdzināju virs brūnās cepumu kārtas. Vidū vēl izliku arī
ogu josliņu no zemeņu ievārījuma. Tad ar pārtikas plēvītes palīdzību visu
satinu stingrā ruletē un uz vairākām stundām ievietoju ledusskapī sastingšanai.
Ātrākam rezultātam ruleti varam uz stundu ielikt saldētavā. Pēc tam to sagriezu
šķēlītēs.
Biezpiena mīklas cepumi ar kanēli
Sastāvdaļas:
200 gramu biezpiena
100 gramu sviesta
4 ēdamkarotes cukura
150 gramu miltu
1 grams sodas
1 grams sāls
apviļāšanai – brūnais cukurs un kanēlis
Cepumi izdevās ļoti gardi
– ārpusē kraukšķīga un aromātiska garoziņa, bet viducītis mīkstāks. Biezpienam “Ricotta” pievienoju cukuru un labi
samaisīju. Masai piejaucu viegli pakausētu sviestu. Pēc tam piekaisīju kopā ar
sāli un sodu izsijātus miltus. (Cik sodas ir vienā gramā? Nav ne jausmas! Tādēļ
pievienoju naža galu sodas un šķipsniņu sāls arī.) Samīcīju mīklu. Jāraugās,
lai tā nelīp pie rokām, tad būs laba. To izveltnēju apmēram puscentimetra
biezumā un ar glāzi izspiedu ripiņas.
Atsevišķā
trauciņā iebēru brūno cukuru un kanēli un šajā maisījumā apviļāju mīklas
ripiņas. Tās pēc tam divreiz pārlocīju, mazliet piespiedu, lai cepoties
neatveras, un izvietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Liku līdz 180
grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Receptē norādītā pusstunda gan cepšanai būs par
ilgu – te jāraugās, kāda ir krāsns, bet vismaz 15 minūtes paies gan, un tad jau
virtuve burvīgi smaržos. Gatavos cepumus noņēmu no plāts un atdzesēju.