Kartupeļu un maltās gaļas sacepums
Sastāvdaļas:
400 gramu maltās gaļas
1 sīpols
2 ķiploka
daiviņas
1 tomāts
2
ēdamkarotes tomātu pastas
700 gramu
kartupeļu
sviests
augu eļļa
4
ēdamkarotes skābā krējuma
siers
sāls
malti
melnie pipari
Kad gribēsim pagatavot un
baudīt īstu mājas ēdienu, noderēs arī šī ideja, jo vairākiem ēdājiem tad būs
garantētas vai nu garšīgas un sātīgas pusdienas, vai vakariņas.
Malto gaļu, tās gan man bija 600 gramu,
vispirms minūtes desmit irdinot pannā apcepu nelielā augu eļļas daudzumā, pēc
tam pievienoju sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, sāli, piparus, garšvielu maltajai gaļai, kā arī sarīvētu tomātu
bez miziņas un tomātu pastu. Visu kopā sautēju minūtes desmit.
Ūdenī ar sāli izvārīju nomizotus kartupeļus,
pēc tam tos nokāsu. Receptē, pēc kuras vadījos, gan bija ieteikts atstāt
nedaudz ūdens, kurā tie vārījušies, kādā bļodiņā, lai to vēlāk pielietu
biezenim, taču tā nedarīju. Kartupeļus sastampāju un biezenim piemaisīju
mazliet sviesta, bet kartupeļu ūdens vietā pielēju nedaudz buljona.
Veidni mazliet ietaukoju ar augu eļļu un
izlīdzināju tajā pusi kartupeļu biezeņa. Virs tā izlīdzināju sacepto malto
gaļu, pēc tam – atlikušo kartupeļu biezeni. Virsu vēl pārsmērēju ar skābo
krējumu, pārkaisīju rīvētu sieru un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā
cepeškrāsnī. Pēc pusstundas gardais ēdiens bija gatavs.
Kāpostu un gurķu zaļie salāti
Sastāvdaļas:
100 gramu svaigu kāpostu
1 gurķis
1 selerijas kāts
1 ābols
mērcei
2 ēdamkarotes augu eļļas
1 tējkarote
sojas mērces
šķipsniņa
cukura
1 tējkarote
ābolu etiķa
sāls – pēc
garšas
Ja šos salātus gatavojam
no svaigiem kāpostiem, tie jāsasmalcina. Pēc tam tos kopā ar šķipsniņu sāls
labāk vēl ar rokām pamīcīt, lai sulīgāki. Tā kā svaigā kāposta galviņu jau biju
izmantojusi citiem ēdieniem, šos salātus šoreiz pagatavoju no Ķīnas kāposta –
to sīki sagriezu, tāpat arī selerijas kātu. Svaigo gurķi un ābolu nomizoju un
sagriezu salmiņos.
Mērcei samaisīju eļļu,
ābolu etiķi, sojas mērci un cukuru, visu kopā viegli ar dakšiņu sakuļot līdz
viendabīgai konsistencei. Salātu traukā sajaucu visas tiem paredzētās
sastāvdaļas un pārlēju ar mērcīti.
Vienkāršais banānu un biezpiena krēms
Sastāvdaļas:
banāns
biezpiens
skābais
krējums
Šo ideju pa ausu galam dzirdēju
kādā radio raidījumā. Viendien, kad sakārojās saldo ēdienu, banānu nomazgāju,
nomizoju un ar dakšiņu sasmalcināju. Pievienoju apmēram pusi paciņas vijīgas
konsistences biezpiena un nedaudz skābā krējuma – tā, lai masa neveidotos pārāk
šķidra. Visu ar dakšiņu tāpat, “pa
vienkāršo”, saputoju kopā (ideāli būtu izmantot blenderi, taču tik mazam
daudzumam to negribējās “smērēt”).
Nu veselīgais krēms, kam pat cukuru nepiekaisīju, bija baudāms ar kādu sarkano
ķīseli – aveņu, dzērveņu vai jāņogu – vai arī ar sīrupu.
Torte “Ziemas
ķirši”
mīklai
3 olas
150 gramu cukura
150 gramu miltu
krēmam
200 līdz 250 gramu saldā 35 % krējuma
250 gramu
siera “Mascarpone” vai cita, vai biezpiena
150 gramu
cukura
konservēti
ķirši bez kauliņiem
šokolādes
skaidiņas.
Ziema jau sliecas uz otru
pusi, un tāpēc laiks, gaismai par godu, maziem svētkiem – to taču ir tik, cik
paši protam radīt! Kādēļ gan neizcept saviem mīļajiem un sev par prieku
vienkāršu, bet gardu tortīti? Arī Valentīndienas galdā tā
varētu “aiziet uz urrā!”.
Vispirms cepu biskvītu.
Olas ar cukuru, piemetot arī vaniļas cukuru garšai, ar mikseri putoju apmēram 5
– 7 minūtes. Pēc tam pakāpeniski pievienoju izsijātus miltus un samaisīju, lai
veidojas pašķidra mīkla. To izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā 21 centimetra
diametra veidnē ar noņemamu malu un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā
cepeškrāsnī. Cepu biskvītu apmēram 20 – 25 minūtes. Tad to atdzesēju un
pārgriezu šķērsām uz pusēm, lai izveidojas divas ripas.
Biskvīta apakšējo ripu
mazliet samitrināju ar kompota sīrupu un vienmērīgi pārliku ar ķiršiem.
Krēmu pagatavoju,
saputojot 200 gramu saldā krējuma ar cukuru un mazliet vaniļas cukura. (Ja
kompots nav skābs, varam iztikt pat ar mazāku cukura daudzumu, kā norādīts
receptē.) Balto putojumu samaisīju ar sieru “Ricotta”. Krēmu izlīdzināju kārtā
virs ķiršiem, ar to pārsmērēju arī tortītes virsmu un sānus. Rotājumam uz
vidēji smalkas rīves varam sarīvēt gabaliņu tumšās šokolādes, bet šoreiz
izmantoju veikalā iegādātās šokolādes skaidiņas, uzliku arī kādu kompota
ķirsīti. Gardumu vēl ievietoju ledusskapī uz 3 – 4 stundām sastingšanai.