Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Salāti “Vērša
gads klāt!”

Sastāvdaļas:

0,5 kilogrami cāļu akniņu

 3 marinēti
gurķi

 2 burkāni

 2 sīpoli

 3 olas

 šampinjoni

 majonēze

 sāls

pipari

augu eļļa

Ja nedēļas nogali
nevēlamies pavadīt Valentīndienas noskaņās, savējiem gardu pārsteigumu mājās
varam sarīkot tāpat, jo pēc Austrumu kalendāra sākas Jaunais gads, un tā
saimnieks ir Vērsis. Pati, nu jau tradicionāli, gada simbolu veidoju apēdamu,
un arī šoreiz nevarēju pretoties šim izaicinājumam. Te viņš ir, šā gada
veiksmes nesējs!

Izvārīju olas, baltumu
sarīvēju atsevišķi. Gurķus sagriezu sīkos gabaliņos. Sarīvētus burkānus un
smalki sagrieztus sīpolus sacepu pannā nelielā augu eļļas daudzumā. Tāpat – arī
šampinjonus, šoreiz no burciņas. Akniņas sagriezu gabaliņos un pannā izcepu
gatavas, atdzisušas tās sagriezu smalkāk, bet daļu sarīvēju – tās noderēja
dekorēšanai. Nu jau varēju pagatavot salātus: burkānus ar sīpoliem,
šampinjonus, akniņas un gurķus samaisīju ar biezu majonēzi, piekaisot arī
garšvielas. Pēc uzzīmētā un izgrieztā papīra šablona vadoties, uz lēzenā šķīvja
no salātiem veidoju vērsīša galvu un austiņas. Lai tas būtu ar tumšu “spalvu”, pārkaisīju rīvētās akniņas,
papildinot arī ar olu baltumiem. Purniņu un ausis izgriezu no vārītas desas,
ragus – no rudzu maizes, bet actiņām izmantoju tumšās vīnogas. Vēl tikai bija
vajadzīga zaļa “zālīte” apkārt. Laimīgu jauno gadu, lai visi mēs būtu veseli un
stipri kā vērši!

 

Sirsnīgā svaigā siera kūka

Sastāvdaļas:

pamatnei –

240 gramu šokolādes cepumu

 100 gramu
sviesta

krēmam

500 gramu svaigā siera

 kārbiņa
iebiezinātā piena ar cukuru

 citrons

 līdz 20
gramiem želatīna

 zemenes

Valentīndienai
tuvojoties, mīļai kopā pasēdēšanai iesaku pagatavot šādu vai līdzīgu gardumu.
Svarīgi ir tas, ka te nekas nav jācep. Lai uz veikalu tobrīd nebūtu jāiet,
vajadzīgo svaigā siera daudzumu tomēr ledusskapī sameklēju, liekot dažādus
ražojumus kopā: “Kāruma” svaigo sieru, “Rasas” klasisko krēmsieru un Limbažu
klasisko svaigo sieru. Tikpat labi derēs, piemēram, “Mascarpone”. Kūkai varam
izmantot arī klasiskos “Selgas” cepumus bez šokolādes garšas vai arī, tieši
otrādi, – ar iebiezinātā piena garšu, bet aromātam pierīvēt laima miziņu un
piespiest citrona sulu. Bet nu – visu pēc kārtas.

Mīkstu sviestu samīcīju
kopā ar sasmalcinātiem cepumiem un, cieši piespaidot, izlīdzināju ar cepamo
papīru izklātā veidnē. Ievietoju to ledusskapī un tikmēr gatavoju svaigā siera
masu.

Bļodā savienoju visu
kārbiņu saturu, piepilināju citrona esenci garšai, pievienoju nepilnu kārbiņu
iebiezinātā piena ar cukuru, kā arī atlaidinātas ar nelielu cukura piedevu
sablendētas saldētās meža zemenes. Visu kopā sakūlu. Lai siera un ogu masa būtu
saturīgāka, iepriekš aukstā, novārītā ūdenī uzbriedināju krietnu ēdamkaroti
želatīna, pēc tam to izkausēju un pievienoju krēmam. Ar rozā masu pielēju
veidni ar cepumu pamatni un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Pēc stundām
četrām kūka jau bija baudāma. Rotāšanai varam izmantot zemeņu biezeni vai
svaigas ogas.

 

Kūciņas ar avenēm “Kvēlās sirdis”

Sastāvdaļas:

100 gramu olu baltumu

 200 gramu cukura

1 ēdamkarote cietes

 1 tējkarote etiķa

 100 gramu svaigu vai saldētu aveņu

 200 gramu krēmsiera vai saldā krējuma

 pūdercukurs

Saldummīļi,
kuriem garšo kūka “Pavlova”, noteikti nebūs vienaldzīgi arī pret šādu kārumu.
Vispirms gan “meklēju rakstos”, cik olbaltumu satilpst 100 gramos. Izrādās, ka
olas baltums aizņem divas trešdaļas olas svara un sver apmēram 34 gramus. Tātad
man bija vajadzīgi trīs olu baltumi. Tos ar miksera visātrākajiem apgriezieniem
saputoju gaisīgās putās. Pakāpeniski, turpinot putot, piekaisīju cukuru. Kad
masa jau kļuva spīdīga, pievienoju etiķi un cieti un putoju, kamēr cukurs
izkusis, olu baltumi stingri un apgāžot no bļodas ārā nekrīt. Plāti izklāju ar
cepamo papīru un uz tā ar karoti no baltās masas izveidoju sirsniņas ar nelielu
padziļinājumu vidū. Liku tās līdz 90 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties,
drīzāk gan kaltēties, divas stundas. Gatavās kūciņu pamatnītes pilnībā
atdzesēju.

Šoreiz
sirsniņu pildījumam svaigo krēmsieru saputoju kopā ar pūdercukuru. Kūciņas vēl
rotāju ar saldētām avenēm. Tikpat labi tās varētu baudīt arī ar putukrējuma
cepurīti, tikai tad gan tās labāk notiesāt uzreiz. Saldus svētkus!

 

Trauslās vafeļu sirsniņas

Sastāvdaļas:

4 olas

 250 gramu
sviesta

 250 gramu
cukura

 125 grami
miltu

 125 grami
cietes

 3
ēdamkarotes saldā krējuma

 šķipsniņa
sāls

 vaniļas
cukurs

 citrona
miziņa garšai

Varbūt arī jums aizmirsta kādā
plauktā glabājas vafeļu cepamā plītiņa? Ja tā, Valentīndiena ir iemesls likt to
lietā un izcept garšīgas vafeles. Sajaucu olas ar cukuru un izkausētu sviestu,
tad pievienoju arī sāli, miltus, kartupeļu miltus, saldo krējumu, garšvielas un
maisīju, līdz veidojās pabieza viendabīga mīkla. Kad plītiņa bija uzkarsusi,
tajā izlīdzināju apmēram trīs ēdamkarotes mīklas, aizvēru vāku, piespiedu un
cepu apmēram piecas minūtes, līdz sirsniņas kārdinoši zeltaini brūnas. Tāpat –
arī pārējās, kamēr visa mīkla bija izcepta. Lai gan iznākums nebija mazs, –
uzmanību! – tām ir tendence ātri vien pazust no šķīvja.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.