Cāļa filejas franču gaumē
Sastāvdaļas
300 gramu cāļa krūtiņas filejas
1 sīpols
1 tomāts
100 gramu
siera
100
mililitru skābā krējuma vai majonēzes
sāls un
pipari
Parasti tā sauktajā “franču gaumē” esam cepeškrāsnī cepuši
cūkgaļas karbonādes. Taču šoreiz to izmēģināju ar cāļa krūtiņas fileju un
nebiju vīlusies.
Filejas
katru sagriezu trijās daļās, lai gabaliņi nebūtu pārāk biezi. Tos viegli ar
gaļas āmuriņu izklapēju, pārkaisīju sāli, piparus un garšvielu vistas gaļai.
Nomizotus sīpolus un tomātus sagriezu ripiņās, sieru sarīvēju uz rupjās rīves.
Veidni
mazliet ietaukoju ar augu eļļu un izkārtoju tajā gaļu. To pārsmērēju ar
majonēzi, virsū izliku sīpolus, tomātus un pārkaisīju ar rīvētu sieru. Liku
veidni līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un, kamēr tā darīja savu
darbu, varēju sagatavot arī pārējās maltītei paredzētās piedevas. Pēc
pusstundas gardais ēdiens jau bija gatavs.
Salāti ar hurmu, cāļa fileju un
paipalu oliņām
Sastāvdaļas
2 hurmas
1 cāļa
krūtiņas fileja
½ Ķīnas
kāposta
5 paipalu
oliņas
4
ēdamkarotes baltvīna etiķa
1 tējkarote
Dižonas sinepju
1 tējkarote
cukura
sāls
pipari
augu eļļa
Kamēr veikalos vēl
nopērkama hurma, jaunu garšu meklējumos arī jaunajā gadā pagatavoju atkal
citādākus salātus. Šoreiz par pamatu izmantojot šo recepti, taču sastāvdaļu
daudzumu varam dažādot pēc savām garšas sajūtām.
Oranžo augli nomazgāju,
apsusināju un sagriezu daiviņās, Ķīnas kāpostu – palielos gabaliņos. Paipalu
oliņas izvārīju – tam vajadzēja tikai trīs minūtes. Pēc tam tās atdzesēju,
nolobīju un pārgriezu gareniski uz pusēm.
Hurmas šķēlītes izkārtoju
uz sausas, uzkarsētas pannas, pārkaisīju ar cukuru un cepu, uzmanīgi apgriežot,
līdz tās jau karamelizējušās. Cāļa fileju sagriezu gabaliņos un kopā ar sāli,
pipariem savukārt apcepu pannā ar nelielu daudzumu augu eļļas līdz gatavībai.
Salātiem paredzētajā
traukā vispirms izkārtoju Ķīnas kāpostus, virs tiem – hurmas šķēlītes, cāļa
gaļu un paipalu oliņu pusītes. Mērcītei baltvīna etiķim pievienoju sinepes,
sāli, piparus un viegli ar dakšiņu sakūlu kopā. Nu varēju pārliet salātu
sastāvdaļām šķīvī. Īpašu “noti”,
kas neatstāj vienaldzīgu, salātiem piešķir gan karamelizētā hurma, gan baltvīna
etiķa mērcīte, un kopumā tie garšoja ļoti labi. Arī pagatavošana daudz laika
neaizņēma. Ja tomēr tos uzreiz baudīt nav paredzēts, kāpostus labāk pievienot
vēlāk un tikai pirms likšanas galdā pārliet visam arī mērcīti.
Ķīnas kāpostu salāti ar hurmu
Sastāvdaļas
1 liela hurma
½ neliela
Ķīnas kāposta
1 mazā
kārbiņa konservētas kukurūzas
2 vārītas
olas
1 sīpols
pētersīļu
zaļumi
pipari un
sāls
mērcei
1
ēdamkarote citrona sulas
olīveļļa
pēc garšas
Kad jau esmu iesākusi
hurmas tēmu, iesaku arī šādus salātus – bez gaļas. Ķīnas kāpostu smalki
sagriezu un liku bļodā, pievienoju konservēto kukurūzu bez šķidruma. Hurmu
nomizoju, olas nolobīju un sagriezu kubiņos, bet nomizotu sarkano sīpolu –
pusgredzenos. Visas salātu sastāvdaļas savienoju un pārlēju ar eļļu un citronu
sulu, piekaisīju sāli un piparus, kā arī sasmalcinātus zaļumus. Liku vēl
apmēram pusstundu nostāvēties. Izdevās ļoti gardi un vitamīniem bagāti salāti.
Jogurta un hurmas deserts
Sastāvdaļas
1 gatava
hurma
250 gramu
bezpiedevu jogurta
2
tējkarotes želatīna
1 – 2
ēdamkarotes cukura
25 grami
saldā krējuma
vaniļas
cukurs garšai.
Jebkuru ēdienreizi
parasti gribas pabeigt ar kaut ko saldu un garšīgu. Arī šāds deserts varētu
lieliski derēt šim nolūkam – gan garšīgs, gan arī veselīgs baudījums kādai
ziemas dienai.
Mīkstu hurmu nomizoju,
sagriezu gabaliņos un sablendēju. Želatīnu aplēju ar aukstu, novārītu ūdeni,
atstāju uzbriest, pēc tam izkausēju. Dabīgo grieķu jogurtu samaisīju ar cukuru
un vaniļas cukuru. Tad tajā pakāpeniski iemaisīju izšķīdināto želatīnu. Turpat
vajadzētu iecilāt arī saputotu saldo krējumu, taču šoreiz tik nelielu daudzumu
atļāvos neputot un bez šīs salīdzinoši kalorijām bagātās piedevas iztiku.
Deserts varbūt nebija tik gaisīgs, taču tāpat – svaigs un gards. Tāpēc
saldēdiena trauciņos vispirms izliku balto jogurta masu, tad – oranžo hurmas
biezeni. Un tā pamīšus, atkarībā no glāzīšu ietilpības, kamēr tās pilnas.
Desertu vēl izrotāju ar hurmas šķēlītēm un sarkanajām granātābolu sēkliņām.
Kārdinoši taču, vai ne?