Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Cāļa filejas franču gaumē 

Sastāvdaļas

300 gramu cāļa krūtiņas filejas

 1 sīpols

 1 tomāts

 100 gramu
siera

 100
mililitru skābā krējuma vai majonēzes

 sāls un
pipari

Parasti tā sauktajā “franču gaumē” esam cepeškrāsnī cepuši
cūkgaļas karbonādes. Taču šoreiz to izmēģināju ar cāļa krūtiņas fileju un
nebiju vīlusies.

Filejas
katru sagriezu trijās daļās, lai gabaliņi nebūtu pārāk biezi. Tos viegli ar
gaļas āmuriņu izklapēju, pārkaisīju sāli, piparus un garšvielu vistas gaļai.
Nomizotus sīpolus un tomātus sagriezu ripiņās, sieru sarīvēju uz rupjās rīves.

Veidni
mazliet ietaukoju ar augu eļļu un izkārtoju tajā gaļu. To pārsmērēju ar
majonēzi, virsū izliku sīpolus, tomātus un pārkaisīju ar rīvētu sieru. Liku
veidni līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un, kamēr tā darīja savu
darbu, varēju sagatavot arī pārējās maltītei paredzētās piedevas. Pēc
pusstundas gardais ēdiens jau bija gatavs.

 

Salāti ar hurmu, cāļa fileju un
paipalu oliņām
 

Sastāvdaļas

 2 hurmas

 1 cāļa
krūtiņas fileja

 ½ Ķīnas
kāposta

 5 paipalu
oliņas

 4
ēdamkarotes baltvīna etiķa

 1 tējkarote
Dižonas sinepju

 1 tējkarote
cukura

 sāls

 pipari

 augu eļļa

Kamēr veikalos vēl
nopērkama hurma, jaunu garšu meklējumos arī jaunajā gadā pagatavoju atkal
citādākus salātus. Šoreiz par pamatu izmantojot šo recepti, taču sastāvdaļu
daudzumu varam dažādot pēc savām garšas sajūtām.

Oranžo augli nomazgāju,
apsusināju un sagriezu daiviņās, Ķīnas kāpostu – palielos gabaliņos. Paipalu
oliņas izvārīju – tam vajadzēja tikai trīs minūtes. Pēc tam tās atdzesēju,
nolobīju un pārgriezu gareniski uz pusēm.

Hurmas šķēlītes izkārtoju
uz sausas, uzkarsētas pannas, pārkaisīju ar cukuru un cepu, uzmanīgi apgriežot,
līdz tās jau karamelizējušās. Cāļa fileju sagriezu gabaliņos un kopā ar sāli,
pipariem savukārt apcepu pannā ar nelielu daudzumu augu eļļas līdz gatavībai.

Salātiem paredzētajā
traukā vispirms izkārtoju Ķīnas kāpostus, virs tiem – hurmas šķēlītes, cāļa
gaļu un paipalu oliņu pusītes. Mērcītei baltvīna etiķim pievienoju sinepes,
sāli, piparus un viegli ar dakšiņu sakūlu kopā. Nu varēju pārliet salātu
sastāvdaļām šķīvī. Īpašu “noti”,
kas neatstāj vienaldzīgu, salātiem piešķir gan karamelizētā hurma, gan baltvīna
etiķa mērcīte, un kopumā tie garšoja ļoti labi. Arī pagatavošana daudz laika
neaizņēma. Ja tomēr tos uzreiz baudīt nav paredzēts, kāpostus labāk pievienot
vēlāk un tikai pirms likšanas galdā pārliet visam arī mērcīti.

 

Ķīnas kāpostu salāti ar hurmu 

Sastāvdaļas

1 liela hurma

 ½ neliela
Ķīnas kāposta

 1 mazā
kārbiņa konservētas kukurūzas

 2 vārītas
olas

 1 sīpols

 pētersīļu
zaļumi

 pipari un
sāls

 mērcei

 1
ēdamkarote citrona sulas

 olīveļļa
pēc garšas

Kad jau esmu iesākusi
hurmas tēmu, iesaku arī šādus salātus – bez gaļas. Ķīnas kāpostu smalki
sagriezu un liku bļodā, pievienoju konservēto kukurūzu bez šķidruma. Hurmu
nomizoju, olas nolobīju un sagriezu kubiņos, bet nomizotu sarkano sīpolu –
pusgredzenos. Visas salātu sastāvdaļas savienoju un pārlēju ar eļļu un citronu
sulu, piekaisīju sāli un piparus, kā arī sasmalcinātus zaļumus. Liku vēl
apmēram pusstundu nostāvēties. Izdevās ļoti gardi un vitamīniem bagāti salāti.

 

Jogurta un hurmas deserts

Sastāvdaļas

 1 gatava
hurma

 250 gramu
bezpiedevu jogurta

 2
tējkarotes želatīna

 1 – 2
ēdamkarotes cukura

 25 grami
saldā krējuma

 vaniļas
cukurs garšai.                                                 
                                                                 

Jebkuru ēdienreizi
parasti gribas pabeigt ar kaut ko saldu un garšīgu. Arī šāds deserts varētu
lieliski derēt šim nolūkam – gan garšīgs, gan arī veselīgs baudījums kādai
ziemas dienai.

Mīkstu hurmu nomizoju,
sagriezu gabaliņos un sablendēju. Želatīnu aplēju ar aukstu, novārītu ūdeni,
atstāju uzbriest, pēc tam izkausēju. Dabīgo grieķu jogurtu samaisīju ar cukuru
un vaniļas cukuru. Tad tajā pakāpeniski iemaisīju izšķīdināto želatīnu. Turpat
vajadzētu iecilāt arī saputotu saldo krējumu, taču šoreiz tik nelielu daudzumu
atļāvos neputot un bez šīs salīdzinoši kalorijām bagātās piedevas iztiku.
Deserts varbūt nebija tik gaisīgs, taču tāpat – svaigs un gards. Tāpēc
saldēdiena trauciņos vispirms izliku balto jogurta masu, tad – oranžo hurmas
biezeni. Un tā pamīšus, atkarībā no glāzīšu ietilpības, kamēr tās pilnas.
Desertu vēl izrotāju ar hurmas šķēlītēm un sarkanajām granātābolu sēkliņām.
Kārdinoši taču, vai ne?

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.