Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+4° C, vējš 3 m/s, DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Konditorejas izstrādājumi, kas priecē gardēžus

Ligita Lāce saimnieko Bilskas pagasta “Siliniekos” un cep kūkas. Viņas saldie našķi piesaista cilvēkus ne tikai no Smiltenes novada, bet arī no Valkas un pat Valmieras.  

Ligitas ikdiena aizrit visai saspringti, viņa ir ne tikai konditore, bet arī pārdevēja pārtikas un kulinārijas izstrādājumu veikalā “Einhards”. Viņai ir arī sava saimniecība, kurā ir ap 60 aitu. Ligita konditores gaitas aizsāka jau 17 gadu vecumā, sākumā tas bija tikai kā hobijs, pamazām eksperimentējot, bet, laikam ejot, sāka mācīties mājturību Smiltenes tehnikumā, kur apguva ne tikai konditores prasmes, bet arī rokdarbus. Ar kūku cepšanu Ligita nodarbojas jau 28 gadus. Šo gadu laikā ir gājis visai interesanti. “Spilgti atceros savu pirmo pasūtījumu. Mana kaimiņiene bija entuziastiska kūku cepēja, vienu brīdi viņai bija tik ļoti daudz pasūtījumu, ka nespēja ar visu tikt galā. Tad sūtīja cilvēkus pie manis, un tā viss pamazām aizsākās. Atceros, tā bija lielā mājas kūka. Pēc tam no cilvēkiem dzirdēju pozitīvas atsauksmes. Galvenais, lai garšo, tad zini, ka viss ir kārtībā gan ar manām prasmēm, gan produktiem,” stāsta Ligita.


Vērienīgi darbi prasa pacietību

Ligita ir sparīgs un uzņēmīgs cilvēks, ja ko apņemas darīt, tad to arī paveic. Viņas pieredzē ir arī  kāzu tortes, pat ļoti daudz. Ligita bieži vien strādā arī pa naktīm, cepot pasūtījuma kūkas, jo īpaši kāzu. “Ir bijusi divstāvu kūka, pēdējā, ko cepu kāzām, bija ar jaunā pāra figūriņām. Jāatzīst, ka tas prasa daudz darba un pacietības. Varētu teikt, ka vesela diena paiet kam tādam. Kāzu kūkām ir ļoti jāpievēršas, lai katra detaļa būtu smalki un kārtīgi izstrādāta. Ir bijuši gadījumi, ka pasūtītāji vēlas ļoti vienkāršu kāzu kūku, reizēm es pat cenšos viņus pamudināt uz kādām greznumlietām,” atzīst Ligita. 

Viņai ir sava recepšu grāmata, kurā ir atlasītas dažādas receptes pat no studiju laikiem, kā arī no dažādiem konditoru semināriem. “Dažas receptes esmu izdomājusi arī pati, pieliekot vai atņemot ko klāt no kādas citas receptes. Ir, protams, man savi knifiņi, kurus izmantoju, lai kūkas būtu gardas,” uzsver Ligita. 

Viņas pieredzē ir bijuši amizanti brīži. Viens no tādiem – kad pazuda recepšu grāmatiņa. “Mana meita uz dzimšanas dienu pasūtīja medus kūku. Pēc darba devos mājās, lai izceptu, bet izrādās, ka biju kaut kur pazaudējusi recepti. Un tā nu sanāca, ka stundu sēdēju internetā, lai atrastu jaunu. Beigās sameklēju gana labu, bet jāatzīst, ka citiem no manas interneta receptes nekas nesanāk. Bieži vien internetā tiek noklusētas mazas nianses vai arī atšķiras produkti, līdz ar to rezultāts var sanākt pavisam citāds,” stāsta Ligita.

Gadu gaitā Ligita ir piemeklējusi produktus, kas padara kūkas daudz vieglāk pagatavojamas un gardākas. Viņa ir pieredzējusi dažādas situācijas, piemēram, kad cilvēks atnes sāļo sviestu kūkai. Tāpēc Ligita izvēlas pati iegādāties visus nepieciešamos produktus, lai kūkas sanāktu gardas un skaistas. “Manā pieredzē, protams, ir bijuši brīži, kad skrienu uz Smilteni vakarā, kad līdz veikala slēgšanai atlikušas vien pāris minūtes. Bija tāda situācija, kad vajadzēja sviestu, jo nebiju pietiekami nodrošinājusies. Varētu teikt, ka kopš tās reizes vienmēr cenšos pāris produktu iegādāties rezervei,” atzīst Ligita.


Relaksējas savā saimniecībā

Interesanti, ka, uzdodot Ligitai jautājumu par to, kā viņa atpūšas, viņa atbild: “Man patīk tie brīži, kad dodos apkopt aitas. Tad iestājas tāds patīkams miers, reizēm pasēžu un vienkārši to izbaudu. Manuprāt, savā ziņā šiem dzīvniekiem ir nomierinošas spējas. Ikdiena reizēm ir tik saspringta, ka nav laika apsēsties un atvilkt elpu.” Bet kūku cepšanu viņa uztver kā darbu, kurā nav īsti laika atpūsties, darbam esot jāpieiet ļoti nopietni. Ligita atzīst – agrāk domājusi, ka viņas saimniecībā nekad nebūs aitu. Tomēr aitas tiek turētas tikai tāpēc, lai lopiņi nograuž visu zāli un krūmus, jo saimniecībā ir daudz mitras un purvainas vietas, ko nekādi nespēj apstrādāt. Toties no aitu vilnas Ligita darina spilvenus, kas ir ne tikai ļoti komfortabli, bet arī veselīgi. 

“Patiesībā spilvena gatavošana aizņem vien nepilnu pusstundu. Tos gatavoju savam priekam un draugiem kā dāvanas, ir arī cilvēki, kuri vēlas iegādāties. Aitas vilnu cērpu un mazgāju pati, tālāk nododu to pārstrādei, lai izgatavotu materiālu, ko pildīt spilvenos,” stāsta Ligita.


Mazi sapņi, lieli darbi

Ligita nelolo lielas cerības un sapņus par savu kulinārijas uzņēmumu vai kādu veikaliņu. “Iespējams, ka vēlētos savu veikalu, bet tas prasa ļoti lielu darbu un finanses. Tāpēc uzskatu, ka man pašlaik tas nemaz nav nepieciešams. Agrāk, kad bija vairāk laika, ar amatnieku biedrību braukājām uz tirgiem. Cilvēkiem ir ļoti liela interese par kūkām, un, atklāti sakot, tas ir labs peļņas avots. Bet tam ir laikus jāsagatavojas. Tā kā šobrīd ir daudz citu darbu, tad braukāšana pa tirgiem ir izpalikusi,” stāsta Ligita. 

Ir kāds sapnis, ko Ligita lēnām sāk īstenot, – tā ir atsevišķa virtuve kūku cepšanai. “Pamazām mans sapnis sāk piepildīties, ceru, ka viss izdosies un virtuves remonts tiks ātri pabeigts. Tā būs pavisam cita cepšana, netraucēti un atsevišķi no pārējiem ģimenes locekļiem,” savās iecerēs dalās Ligita.

Pašreiz palīdzīgas rokas kūku cepšanā Ligitai neesot. 

“Es gan atminos, kad mans jaunākais dēls Emīls bija maziņš, viņam patika man palīdzēt. Jāsaka gan, ka tad visa māja bija miltos un no paša redzamas vairs bija tikai acis, gāja mums jautri,” piedzīvojumos dalās Ligita. 

Viņa savas konditores prasmes papildina apmeklējot mājražotāju seminārus, kā arī liels palīgs esot internets. “Internetā smeļos daudz jaunu ideju kūku dizainam, protams, pirms atklāju ko jaunu, izmēģinu un tad tikai gatavoju citiem. Godīgi sakot, man nav nekādas lielas prasmes zīmēšanā, ko māku, to zīmēju, protams, ir bijuši pasūtījumi, kad palūdz bērnam kādu konkrētu mašīnu uz tortes. Tad es ņemu palīgos internetu, meklēju bildes un daru, kas manos spēkos,” stāsta Ligita.

RECEPTES

Biskvīta kūka (uz 2 kg)

Biskvītam: 

12 olas

12 ēd. k. cukura

9 ēd. k. miltu

3 ēd. k. kartupeļu cietes

Krēmam: 

2 olas

250 g cukura

5 ēd. k. miltu

0,5 l piena

450 g sviesta

2/3 bundžiņas vārīta iebiezinātā piena

 

Biskvītam cep 3 kārtas. Katrai kārtai saputo 4 olas ar 4 ēdamkarotēm cukura, pievieno izsijātus miltus. 3 ēdamkarotes miltu sajauc ar 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes. Cep 180° gatavu apmēram 12-15 minūtes. Atdzesē. 

Tikmēr gatavo vārīto krēmu. 

Olas saputo ar cukuru, iemaisa miltus. Pienu uzkarsē, tad pievieno olu masai un ūdens peldē maisot karsē, līdz masa sabiezē. Atdzesē līdz istabas temperatūrai. Ņem 150 gramus sviesta, puto, pakāpeniski pievienojot vārīto iebiezināto pienu un aptuveni 2 ēdamkarotes vārītā krēma. Saputo stingrās putās.

Atsevišķā traukā 300 gramus atlaidināta sviesta puto, pa daļām pievienojot atlikušo vārīto krēmu, vaniļu. Kārtīgi saputo. 

Ņem biskvīta kārtu, pārziež ar iebiezinātā piena krēmu, liek virsū otru kārtu, ko pārziež ar sev vēlamu ievārījumu (bet ne saldu), pārliek trešo kārtu. Gan kūkas malas, gan virsu pārklāj ar krēmu, rotā ar krēma ziediem. Krēmu var iekrāsot ar kakao vai pārtikas krāsām.


Mafini

130 g sviesta

150 g cukura

2 mazas olas

100 ml piena

50 ml saldā krējuma

150 g miltu

2 tējk. cepamā pulvera

Mafinu pagatavošana 

Ar mikseri puto sviestu, cukuru un olas, sāli, vaniļu. Pa daļām pievieno cepamo pulveri, sajauktu ar miltiem un pienu ar saldo krējumu. Beigās var pievienot arī nepilnu tējkaroti eļļas. Gatavo masu var sajaukt ar kakao, žāvētām dzērvenēm, rozīnēm vai krāsot ar pārtikas krāsu.

Cep 195 grādos 20 minūtes.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.