Smiltenes tehnikuma starptautisko projektu vadītāja Inguna Avota novembra sākumā Kiprā tikās ar vietējiem ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem, lai raudzītu viņu pieredzi vietējo ēdienu kultūras saglabāšanā un popularizēšanā, jo ko līdzīgu vēlas veidot Kalnamuižā.
“Smiltenes tehnikuma trešajā mājā līdz šim veiksmīgi esam rīkojuši dažādas radošās darbnīcas un pasākumus, kas saistās ar ēdieniem. Jau kādu laiku virmo ideja par to, ka mums varētu būt pašiem sava vieta, kur popularizēti senlatviešu tradicionālos ēdienus, tādējādi saglabājot kultūras tradīcijas un veicinot tūrismu. Pavisam nejauši ieraudzīju internetā ēdienu muzeju Kiprā, kas šķita atbilstošs mūsu nākotnes vīzijai. Uzrakstīju vēstuli, vaicājot, vai viņi nevēlas būt mūsu sadarbības partneri starptautiskā projektā,” stāsta Smiltenes tehnikuma starptautisko projektu vadītāja.
Saņemot apstiprinošu atbildi, Erasmus+ mobilitātes projekta “Profesionāla pieredze citā valstī – vairāk iespēju nākotnē” ietvaros kopā ar četriem audzēkņiem, kuri aktīvi darbojušies ārpusklases darbā, un viesnīcas “Kalna Ligzda” pavāri Inesi Bediķi devās uz Kipru.
“Mūsu mērķis ir aizgūt idejas un pieredzi, kas tālāk būtu noderīga šeit Latvijā. Pati Kiprā uzturējos četras dienas, bet pārējie mājās atgriezīsies svētdien. Sapratu, ka viņi ļoti piestrādā pie senajām Kipras ēdienu tradīcijām, tostarp raugās, lai maltīte būtu veselīga. Savukārt apmeklētājiem viņi savas prasmes nodod caur radošu un praktisku darbošanos, tajā pašā laikā ļoti vienkāršoti,” norāda I. Avota.
Pirmajā nedēļā latvieši katru dienu devās uz kādu vietējo iedzīvotāju māju, lai kopīgi iemācītos pagatavot vietējos ēdienus, savukārt šajā nedēļā tehnikuma pārstāvjiem rasta iespēja līdzdarboties restorānā.