Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, R-DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Firsta madāmas marmelādes pošas uz Olustveri

Smiltenes tehnikuma audzēkņi kopā ar skolotājiem Vitu un Gunāru Auderiem dosies uz gadskārtējo marmelāžu gadatirgu Olustverē (Igaunija). Nopietna gatavošanās gardēžu iecienītajam pasākumam notiek jau kopš vasaras sākuma, taču visspraigākās parasti izvēršas pēdējās dienas pirms došanās ceļā…

Smiltenes tehnikuma audzēkņi Olustveres marmelāžu gadatirgū piedalīsies astoto gadu. “Pirmajā gadā aizbraucām tikai ar dažām burciņām prezentācijai. Redzot, cik citu skolu jaunieši aktīvi piedalās tirgū, nolēmām – kāpēc gan lai arī mūsu audzēkņi negūtu šādu jauku pieredzi?” stāsta skolotāja Vita Audere. Gan marmelādes, gan citu Smiltenes tehnikuma našķus tagad rotā logo “Firsta madāmas kārumi”.  Ja jau jāpiedalās tirgū, tad jādomā arī par to, kā savu preci skaisti noformēt. Tā kārumu līnija tika pie savas vēsturiskās patroneses – Kalnamuižas firsta madāmas, kuras izsmalcinātā gaume un skaistuma izjūta var kalpot par labu piemēru joprojām. Rūpes par etiķešu izgatavošanu uzņēmās skolotāja Anita Biseniece. Savukārt burciņu noformēšana šogad bija skolotājas Iras Gailes pārziņā. 

Ogu sarūpēšanā Vitai Auderei vienmēr palīdzējusi skolas laborante Lilita Kuplā.

Jaunas iespējas un vērtīga pieredze

“Lai gan mēdz teikt, ka var saldēt visas ogas, mēs aveņu un jāņogu ievārījumus savārām jau vasarā,” pieredzē dalās Vita Audere. Ķiršus gan vasarā sasaldējam un vārām rudenī, kad skolā atgriežas jaunieši, kas tās palīdz apstrādāt. Bet jāņogām un avenēm – ja tās bijušas saldētas, ievārījumos saglabājas cietākas sēklas. Līdz ar to marmelāde neiznāk tāda, kādu to gribētos. Tāpat vasarā vienmēr savārām arī rabarberus, jo domāju, ka tiem pēc saldēšanas varētu saglabāties šķiedras, kas ievārījumā nevienam nepatiks.

Jauniešiem un viņu pedagogiem dalība gadatirgū paver iespēju iepazīt nākamos sadarbības partnerus, dalīties pieredzē un kopā strādājot, interesanti pavadīt laiku. Tradicionāli tirgus dienā vienmēr notiek  aršanas sacensības, kurās piedalās profesionāli izglītojošo skolu audzēkņi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Marmelāžu tirgū pārstāvētas ne tikai skolas no Baltijas Valstīm, bet arī no Vācijas, Luksemburgas un Itālijas. Pēdējos gados par šo pasākumu lielu interesi izrādījuši vietēji mājražotāji. Līdz ar to pasākums kļūst aizvien daudzveidīgāks un vērienīgāks. 

Skolēnu gatavotie ievārījumi piedalās konkursā – uz burciņām uzlīmē numurus, tad vietējie iedzīvotāji nāk uz degustāciju un balso par tiem, ko uzskata par garšīgākajiem un interesantākajiem. Smiltenes tehnikuma audzēkņu gatavotie našķi divas reizes izpelnījušies pirmo vietu. Visaugstākais novērtējums saņemts par apelsīnu viskija marmelādi un čili želeju. Skolas audzēkņi var lepoties arī ar vairākiem atzinības rakstiem par marmelāžu daudzveidību. Firsta madāmas kārumu līnijas marmelādēm jau ir arī savi pastāvīgie klienti. Katru gadu cenšamies pircējiem piedāvāt ko jaunu.”

 Marmelāžu tapšanā visaktīvāk parasti iesaistās trešo kursu ēdināšanas pakalpojumu speciālisti. Viņiem saskaņā ar mācību programmu šajā mācību gadā jāapgūst koservēšana. Ievarījumi, marmelādes un sīrupi, protams, tiek vārīti ne tikai, gatavojoties gadatirgum. “Bieži jauniešiem tā ir pirmā pieredze konservēšanā. Daudzās mājās ievārījumus vairs nevāra, uzskatot, ka marmelādes ērtāk nopirkt veikalā. Taču garšas ziņā tās nevar salīdzināt ar pašu vārītajām,” uzskata Vita Audere. Viņas mājās ievārījumi vārīti vienmēr. “Agrāk, kad saldumus tik plašā klāstā kā tagad nevarēja iegādāties, viens no bērnu iecienītākajiem našķiem bija marmelādes. Ievārījuma gatavošana bieži izvērtās par sirsnīgu un vienojošu pasākumu, kurā iesaistījās visu paaudžu pārstāvji.” Skolotājai vislabāk garšo ķiršu ievārījums ar piparmētrām, bet pārējie ģimenes locekļi vairāk iecienījuši aveņu un zemeņu marmelādes. Visiem ļoti garšo piparmētru un ķiršu sīrupi. Lai ziemā pēc garas darba dienas ātri varētu pagatavot vakariņas, tad vasarā parasti tiek sarūpētas arī dažādas dārzeņu sagataves. 

Bez eksperimentēšanas neiztikt

Šogad jauku daudzveidību Olustveres gadatirgum sagatavoto kārumu klāstā ienesa kādas audzēknes atvestās pīlādžogas, no kurām tapa pīlādžu želeja un pīlādžu biezenis ar āboliem. Jaunums būs arī jāņogu pikantā zapte, aveņu un arbūzu ievārījums, upeņu ievārījums ar anīsu un kardamonu, ķiršu ievārījums ar piparmētrām un tumšo šokolādi. “Bez eksperimentēšanas nevar. Jaunās idejas parasti apvienojam ar iepriekšējo gadu pieredzi,”  stāsta Vita Audere. “Daudzas receptes atrodam intenetā, bet tās pirms plašākas pielietošanas vienmēr jāpārbauda, lai neiznāktu nepatīkama vilšanās. “

Skolotājai līdzi uz gadatirgu vienmēr dodas arī tehnikuma audzēkņi. Aktīvākie un čaklākie, kuri gatavi strādāt un komunicēt ar apmeklētājiem visu garo tirgus dienu. Pagājušajā gadā viena no viņām bija Amanda Puķīte, kura arī šogad vairākas dienas pirms lielā pasākuma čakli rosās skolas mācību virtuvē.  Amanda ievārījumus kopā ar mammu vāra arī mājās, bet no skolā gatavotajiem našķiem visvairāk palicis atmiņā, kā pagājušajā gadā tapuši ceriņziedu un egļu pumpuru sīrupi. Tādus viņa gatavojusi pirmo reizi. Savukārt Olustveres tirgū visinteresantākās bijušas sarunas ar apmeklētājiem, kuri brīnījušies par oriģinālajām ievārījuma izejvielu kombinācijām.  Vairākums no pircējiem vienlaikus ar marmelādēm vēlējušies tikt arī pie to receptēm. “Cilvēki ļoti novērtēja mūsu radošumu un ievārījumu daudzveidību.” 

Zināšanas, kas noderēs vienmēr

Kopā ar Amandu skolas virtuvē darbojas arī viņas kursabiedri – 3. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņi, kas skolotājas Vitas Auderes  vadībā apgūst konservēšanas gudrības. Ieva Ozoliņa mācīties uz Smiltenes tehnikumu atbraukusi no Grundzāles. “Sākumā vairāk nācu ar domu – apgūt dzīvē noderīgu profesiju. Laika gaitā sapratu, ka izvēlētā specialitāte ir mans īstais aicinājums. Pēc skolas beigšanas, visticamāk, strādāšu savā profesijā,” iecerēs dalās Ieva, vienlaikus apstrādājot ogas ievārījumam. Kristers Rullis Smiltenes tehnikumu izvēlējies, jo tā bijusi viņa dzīvesvietai tuvākā profesionāli izglītojošā skola, kas piedāvājusi apgūt arodu, par ko sapņots jau kopš bērnības. Kristers ir Palsmanes puisis. Mizojot marmelādei persikus, viņš ar smaidu atceras savu pirmo, mājiniekiem pagatavoto maltīti – ceptas olas, kuras, neraugoties uz “pavāra” pieticīgo darba pieredzi, nepiedegušas un iznākušas garšīgas. Ja ir izvēle, Kristers vislabprātāk gatavo otros ēdienus. “Taču kulinārijas jomā – jo vairāk zini un proti, jo labāk,” uzskata jaunietis. Tehnikumā Kristera mīļākais mācību priekšmets ir ēdienu gatavošana. Jaunietim ļoti patīk arī dekorēt. Jaunas idejas viņš parasti gūst internetā. Nākamgad Kristers būs viens no Smiltenes tehnikuma audzēkņiem, kurš “Erasmus+” projekta ietvaros dosies profesionālās kvalifikācijas praksē uz Maltu. 

Tehnikuma otrā mācību virtuvē kopā ar kursabiedriem enerģiski rosās skolas estrādes grupas “M.A.T.R.I.K.” solists, smiltenietis Alberts Miders. Viņš tāpat kā Amanda marmelāžu vārīšanā piedalās otro reizi. Nākamajam ēdināšanas pakalpojumu speciālistam šis process šķiet radošs un interesants, tāpēc labprāt pieteicies skolotājai palīgā arī šoruden. “No rīta visi kopā devāmies sēņot un ogot. Pēc tam vārījām marmelādes un tīrījām sēnes. ” Reinim Albertam patīk strādāt komandā. Mājas virtuvē viņš parasti sadarbojas ar mammu.  Nākt mācīties uz Smiltenes tehnikumu jaunieti pierunājis draugs, ar kuru ballītēs parasti kopā saimniekojuši virtuvē. Reinis Alberts skolā ar lielu interesi apgūst dažādus pavārmākslas “knifiņus” un pēc tam labprāt ar kaut ko garšīgu iepriecina savus mīļos. Domājot par to, ko darīs pēc tehnikuma beigšanas, jaunietis pagaidām vēl nopietnu lēmumu nav pieņēmis. “Novērtēju to, ka skola man devusi iespēju apgūt darba tirgū pieprasītu profesiju. Šīs zināšanas vienmēr noderēs arī pašam savās mājās. Bet – kamēr vēl esmu jauns, negribas apstāties pie kaut kā viena. Tāpēc noteikti turpināšu mācīties.”

Nākamgad Reinis Alberts iecerējis “Erasmus+” projekta “Profesionālā pieredze citā valstī – vairāk iespēju nākotnē” ietvaros papildināt profesionālās zināšanas Kanāriju salās.  


ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.