Trešdiena, 17. decembris
Hilda, Teiksma
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Lēnā pārtika gardēžu priekam aug laukos

Zeltu saņem trušu audzētāja un ekovirtuves saimnieks, bet desmit ņiprāko zemnieku vidū ir arī Valkas rajona pārstāvis – briežu dārza īpašnieks Edmunds Juškevičs.

Zeltu saņem trušu audzētāja un ekovirtuves saimnieks, bet desmit ņiprāko zemnieku vidū ir arī Valkas rajona pārstāvis – briežu dārza īpašnieks Edmunds Juškevičs.
“Pasākums bija ļoti jauks un interesants, ar plašu programmu visas dienas garumā, tomēr to vajadzēja rīkot kādā no Latvijas lielākām pilsētām. Piemēram, Valmierā, Daugavpilī vai Rēzeknē,” pēc atgriešanās no Madonā notikušā gadskārtējā “Lauku mielasta” atzīst balvas “Ņiprais gliemezis” ieguvējs E. Juškevičs.
Laba iespēja reklamēt sevi
Sestdien Madonā norisinājās biedrības “Slow Food” rīkotie svētki bioloģiskās pārtikas audzētājiem un ražotājiem. Svētku nosaukums “Lauku mielasts” jau trešo gadu attaisno pasākuma mērķi. Šogad mielastā piedalījās vairāk nekā 50 bioloģisko zemnieku saimniecību un kooperatīvo sabiedrību no Rēzeknes, Preiļu, Krāslavas, Valkas, Alūksnes, Valmieras, Liepājas, Gulbenes, Jēkabpils, Cēsu, Bauskas, Dobeles, Aizkraukles, Madonas un citiem rajoniem.
“Šī ir laba iespēja reklamēt sevi, kā arī redzēt eksotiskus produktus no citu novadu zemniekiem. Bija dažādi interesanti piedāvājumi, piemēram, tītari, maize. Tomēr, kā jau teicu, salīdzinot ar iepriekšējo pasākumu Liepājā, Madonā pa visu dienu varēja pārdot tik, cik tur pāris stundu laikā,” salīdzina zemnieks. Tomēr viņš nenoliedz, ka pircēju interese par viņa saimniecībā ražotajām desām no meža dzīvnieku gaļas bijusi pietiekama. Pircēji to iegādājušies, bet vairums tikai degustācijas tiesai. Pirkumi ap kilogramu izpalikuši.
Pīles, baloži, vēži, līdakas…
Ņemot vērā, ka biedrības “Slow Food” viens no uzdevumiem ir būt tiltam starp ražotāju un patērētāju, tad “Lauku mielasta” svētku komandā bija arī pavāri. Visdažādākos labumus no ekoloģiskajiem produktiem gatavoja rīdzinieki – restorāna “Vincents”, kafejnīcas “Hromets” un SIA “Augstceltne” ēdināšanas kompleksa šefpavāri un pavāri. Pārstāvēts bija arī Talsu restorāns “Ezera sonāte” un Madonas “Efeja”. “Sami, sivēni, zosis, pīles, baloži, vēži, līdakas, šitaki sēnes bija katlos, pannās un uz griliem. Putraimdesas, kuiļa gaļas, strausa, briežu un mežacūku gaļas desas. Tas viss lieliski iederējās “Lauku mielasta” ēdienkartē,” sajūsminās pasākuma organizatore Vanda Davidanova.
Svētku atklāšanas runā zemkopības ministrs Mārtiņš Roze uzslavēja bioloģiskās pārtikas audzētājus un ražotājus. Viņš secināja, ka veselīgi ēdieni ir cilvēka dzīves pamats. Organizatorus un dalībniekus sveica arī Mārketinga padomes direktore Ingūna Gulbe, novēlot ekoloģiskos labumus ēst ar “zaļo” karotīti.
Notika arī apbalvošanas ceremonija
Pasākuma “nagla” bija biedrības “Slow Food” valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Rītiņa šovs, kura laikā viņš gatavoja milzīgu pannu ar vīngliemežu, pupiņu, tomātu un kukurūzas sacepumu.
Pasākuma laikā notika arī apbalvošanas ceremonija. Biedrības “Slow Food” ceļojošo balvu “Zelta gliemezis” M. Rītiņš pasniedza Alūksnes rajona zemnieku saimniecības “Šalkas Elvi” īpašniecei – trušu audzētājai Ivetai Laicenai. Otrs “Zelta gliemezis”” aizceļoja pie SIA “Ekovirtuve” īpašnieka Anša Stabinga.
Savukārt V. Davidanova desmit čaklākajām un stabilākajām zemnieku saimniecībām dāvāja vērtīgas balvas un “Slow Food” simbolu – sarkano jeb ņipro gliemezi.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.