Dzirkstošās bērzu sulas “BIRZĪ” Brantu pagasta “Kainaižos” paguvuši nobaudīt jau portugāļi, grieķi un kāds turks. Taču jaunās ražotnes oficiālā atklāšana notika aizvadītajās brīvdienās, kad klātesošie par it kā tik ierastajām un tradicionālajām bērzu sulām uzzināja daudz interesanta. “Kainaižu” saimnieka bērni Nora un Ervins Labanovski atraduši veidu, kā pasniegt bērzu sulas tā, lai patīkami pārsteigti būtu ne tikai ārzemnieki, bet arī latvieši.
Santa Sinka
“Šī ir mūsu ilgi lolotā ideja. Šajā ražotnē turpmāk uzņemsim viesus un tūristus, stāstīsim par bērzu sulām, rādīsim, kā top dzirkstošie dzērieni un sīrups un tos degustēsim. Apmeklētājiem būs pieejamas arī ražošanas telpas,” stāsta viens no “BIRZĪ” idejas aizsācējiem SIA “Kainaiži” līdzīpašnieks Ervins Labanovskis.
Ervina māsa Nora Labanovska atklāj, ka viņu ģimenē bērzu sulas tecinātas paaudžu paaudzēs. “Vecmammas klāt lika upeņu zariņus, rozīnes un citronus. Tad kādā brīdī mēs, bērni, un vecāki sapratām, ka no šīm tipiskajām piedevām sulām pārrūgstot rodas efekts, kas degunam liek saraukties. Mūsu vecāki izdomāja citu recepti, sulām pievienojot klāt piparmētru lapiņu. Tā katru gadu pagrabs jau pēc Jāņiem bija tukšs. Radās ideja, ka varētu sākt gatavot bērzu sulas un piedāvāt arī citiem. Pirmajā gadā sataisījām piecsimt pudeļu, kas veikalu plauktus pazuda uzreiz, nākamajā gadā saražojām divus tūkstošus. Tā gadu no gada apjoms palielinās,” ģimenes uzņēmuma pirmsākumus atklāj N. Labanovska.
“Kainaižos” karstākais darba laiks ir marts un aprīlis, kad tiek vāktas bērzu sulas un tad pēc speciālas receptes raudzētas šampanieša pudelēs. “Esam daudz eksperimentējuši, pievienojot bērzu sulām meža ogas, gurķus, dilles, čili un vēl visu ko. Tad cienājam draugus, kuriem jāsniedz savs vērtējums. Esam palikuši pie piecām pamatgaršām. Ražojam dzirkstošās bērzu sulas ar piparmētru, karkadē tējas, upeņu, citronu un apelsīnu garšu. Tagad mums no alus darītavas ir atvests apinis, pamēģināsim to pievienot bērzu sulām. Nākotnē turpināsim darbu pie bērzu sīrupa ražošanas, kā arī ceram attīstīt ieceri par saldajām dzirkstošajām bērzu sulām, kas garšotu bērniem. Pagaidām visi dzērieni ir bezalkoholiski, bet domājam arī par pieneņu vīnu,” “BIRZĪ” nākotnes ieceres ieskicē E. Labanovskis.
Viņaprāt, bērzu sulas ir vērtīgs un dabīgs produkts, tā ir mūsu bagātība, kas jāprot novērtēt un pareizi pasniegt. Vaicājot par konkurenci tirgū, SIA “Kainaiži” līdzīpašnieks atbild: “Konkurence palielinās svaigo sulu sektorā, taču dzirkstošās bērzu sulas Latvijā ražojam mēs un vēl viena kompānija. Esam unikāli, un pieļauju, ka vienīgie šādi pasaulē. Mums, latviešiem, ir jāmeklē specifiskas nišas, nevis jānodarbojas ar to, ko visi pārējie. Cilvēki alkst unikālā, un mums tas ir,” gandarīts ir E. Labanovskis.
Šobrīd dzirkstošās bērzu sulas ar zīmolu “BIRZĪ” atrodas vairāku lielveikalu tīklu plauktos, eko bodītēs, kā arī smalku restorānu dzērienkartē. Tajā pašā laikā ir sadarbība ar Angliju, Beļģiju, Igauniju un Vāciju. Sarunas rit arī ar partneriem Šanhajā. Ja ar tādu pašu apņēmību un degsmi “Kainaižos” darbosies arī turpmāk, tad “BIRZĪ” dzērienu baudītāju nākotnē būs krietni vairāk.
VIEDOKĻI
Mārīte Treijere, Brantu un Smiltenes pagastu pārvaldes vadītāja:
– Atceros, kad sāku strādāt Brantu pagastā, “Kainaižus” bija iegādājies Noras un Ervina tētis Ričards Labanovskis. Te viss bija aizaudzis, bet viņš atjaunoja māju, klēti, kopa un tīrīja. Vienā gadā pat Ričardu apbalvojām par sakoptāku sētu Brantu pagastā. Tad klausījos, ka pa vasarām te brauc viņa bērni, vēl pēc kāda laika uzzināju, ka sāk veidot bērzu sulu ražotni. Ļoti priecājos, ka viņi ir izvēlējušies darboties tieši mūsu pagastā. Ar interesi braucu uz jaunās ražotnes atklāšanu, gribēju zināt, kā viss te izskatās. Dzirkstošās bērzu sulas ir garšīgas, prieks, ka jaunie strādā un viņiem ir savs skatījums uz nākotni. Lai izdodas iecerētais!
Sanda Veismane, Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra vadītāja:
– “BIRZĪ” mēs bijām pamanījuši jau pirms vairākiem gadiem, bet nebija sanācis viņus uzrunāt. Tūrisma izstādē “Balttour 2016” viņi paši mums pienāca klāt. Sākām runāt par sadarbības iespējām. Priecē, ka uzņēmums ir saņēmis drosmi būt atvērts sabiedrībai un savu saimniecību padarījuši pieejamu apmeklētājiem. Viņu “odziņa” noteikti ir dzīvošana latviskā vidē – laukos un saskaņā ar dabu. Tagad ikvienam ir iespēja tīri informatīvi un arī caur degustācijām uzzināt, kā top dzirkstošās bērzu sulas, kas patiesībā Latvijā ir unikāls produkts. Lai tūristiem padarītu pieejamāku nokļūšanu “BIRZĪ”, ar laiku Brantos tiks uzstādītas norādes.
Jānis Purvinskis, Latvijas goda konsuls Austrālijā:
– Esmu patīkami pārsteigts, ka ar bērzu sulu kaut ko tādu var izdarīt. Tas ir unikāli! Iepriekš neko tādu nebiju dzirdējis. Atceros no bērnu dienām, ka mēs paši tecinājām sulu spainītī un dzērām. Tas, ko šeit dara, ir brīnišķīga un apsveicama lieta – kāds kaut ko gudrojis un darījis vairāk kā citi. Bērzs ir mūsu bagātība.
