Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Šokolādes pankūkas ar banāniem

● 2 lieli gatavi banāni,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 2 olas,

● 3 ēdamkarotes auzu miltu,

● 2 ēdamkarotes ūdens vai auzu piena, ● 1 ēdamkarote kakao pulvera,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 1 tējkarote cepamā pulvera,

● šķipsniņa sāls,

● olīveļļa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

PĀRGATAVOJUŠIES, MĪKSTI BANĀNI lieliski der veselīgu un gardu pankūku cepšanai. Šoreiz to garšu papildina kakao pulveris, bet cukuru mīklai pievienot nevajag, jo salduma pietiek no banāniem. Banānus nomizoju un ar dakšiņu samīcīju viendabīgā masā. Bļodā tiem pievienoju olas un pienu, – mājās tobrīd bija mandeļu piens. Visu kārtīgi sajaucu un piekaisīju sausās sastāvdaļas – auzu miltus, kakao pulveri, cepamo pulveri un sāli. Atkal visu labi samaisīju. Šoreiz cepšanai izmantoju olīveļļu. To pannā uzsildīju un liku ar karoti mīklu tā, lai veidojas nelielas pankūciņas. Cepu tās līdz gatavībai – apmēram trīs minūtes no katras puses. Pankūkas varam baudīt ar medu, ievārījumu vai kādu no veikalā iegādātajām gatavajām mērcēm. Taču veselīgu piedevu šim nolūkam varam pagatavot, piemēram, sablendējot banānu kopā ar saldētām vai svaigām zemenēm, avenēm vai citām ogām pēc izvēles, pielejot arī mazliet auzu piena. Rotājumam – svaigas vai saldētas ogas.

Ceptas zivis vārītā marinādē

● Ceptas zivis,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● ūdens,

● 2 – 3 lauru lapas,

● 5 – 6 drupināti smaržīgie pipari,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 10 piparu graudi,

● tomātu pasta vai kečups,

● 1 neliels sīpols,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● sāls,

● cukurs,

● etiķis pēc garšas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

JA IR SACEPTAS ZIVIS, tās varam arī iemarinēt. Apmēram 850 gramu jūras asara fileju apkaisīju ar sāli un pipariem pēc garšas, apviļāju miltos un karstā augu eļļā izcepu gatavas. Pēc izvēles pirms cepšanas zivis vēl varam apmērcēt arī sakultā olā.

Izceptās zivis, arī mazliet eļļas, kurā tās cepās, saliku katliņā. Pievienoju garšvielas, vēl arī kādu krustnagliņu, nedaudz sāls un cukuru – pēc garšas, nomizotu pusgredzenos sagrieztu sīpolu. Visam pārlēju aukstu iepriekš novārītu ūdeni tā, lai tas knapi nosedz zivis. Pēc garšas pielēju arī etiķi un pieliku mazliet kečupa. Marinādei jābūt skābeni saldai. Visu vārīju minūtes 7 – 10, pēc tam atdzesēju.

Siltie bekona, turku zirņu un tomātu salāti

● 100 gramu bekona,

● 2 – 3 tomāti,

● 1 kārbiņa konservētu turku zirņu,

● sāls,

● sīpolu lociņi.

SĀTĪGAM UN APETĪTI ROSINOŠAM ēdienam vajadzēja tikai dažas sastāvdaļas un pavisam neilgu laiciņu. Vairākas bekona – kūpinātas cūkgaļas krūtiņas – šķēlītes, kā arī tomātus sagriezu vidēja lieluma gabalos. Sīpolu lociņus sasmalcināju. Turku zirņiem notecināju šķidrumu.

Pannā, nepievienojot citas taukvielas, uz vidējas uguns apcepu bekonu, tad to izliku uz šķīvja. Tajā pašā pannā tauciņos, kas izdalījās, cepoties gaļai, vairākas minūtes apcepu arī turku zirņus. Pēc tam samaisīju tomātus kopā ar apcepto cūkgaļu un turku zirņiem. Pēc garšas vēl varam piemest mazliet sāls. Pagatavotos siltos salātus pārkaisīju ar sīpolu lociņiem.

Cāļa filejas ruletītes ar žāvētām plūmēm

● 4 cāļa krūtiņas filejas,● 20 žāvētas melnās plūmes,

● malti melnie pipari,

● sāls,

● 4 ķiploka daiviņas, ● zaļumi,

● 4 – 5 ēdamkarotes skābā krējuma,

● 150 mililitru ūdens,

● paprikas pulveris.

RESTORĀNA CIENĪGU ĒDIENU varam pagatavot mājās – ruletītes izdodas sulīgas, bet mērcīte – maiga. Tai derēs arī liesāks krējums, kas nav tik kalorijām bagāts. Piedevām – rīsi vai iecienītie kartupeļi.

Žāvētās plūmes pārlēju ar karstu ūdeni un atstāju mērcēties minūtes 15. Ruletītēm šoreiz izmantoju 400 gramu cāļa krūtiņas mazo fileju. Gaļas dēlīti pārklāju ar pārtikas plēvīti. Katru fileju gareniski iegriezu, taču ne līdz galam, – lai varētu atvērt kā grāmatu. Tās no abām pusēm pārkaisīju ar sāli un maltiem pipariem, tad pārsedzu ar pārtikas plēvīti un ar gaļas āmuriņu uzmanīgi izdauzīju – jo plānāk, jo labāk.

Izmērcētās plūmes apsusināju un sagriezu mazos gabaliņos. Notīrītas ķiploka daiviņas sasmalcināju spiedē. Pētersīļu lapiņas sīki sagriezu. Katrai filejai vienā galā izliku plūmes, ķiplokus un zaļumus un satinu, lai pildījums paliek iekšpusē. Pannā ar uzkarsētu nelielu augu eļļas daudzumu apcepu sagatavotās ruletītes no abām pusēm, līdz tās kļuva zeltaini brūnas.

Bļodiņā samaisīju 150 mililitru uzvārīta ūdens kopā ar skābo krējumu un pārlēju ruletītēm pannā, pieliekot arī vēl atlikušās žāvētās plūmes un zaļumus, bet garšai piekaisīju maltu papriku. Uzliku pannai vāku un sautēju uz vidējas uguns apmēram 15 minūtes, līdz ēdiens gatavs.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.