Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ilgtermiņa vs īstermiņa nebanku kredīti – galvenās atšķirības

Arvien pieaugot pieprasījumam pēc nebanku kredītiem, pieaug arī nebanku aizdevēju piedāvājums. Katram nebanku kredītam ir sava specifika, tomēr kopumā visus nebanku kredītus var iedalīt īstermiņa un ilgtermiņa kredītos. Jāņem vērā, ka atmaksas termiņš nav īstermiņa un ilgtermiņa kredītu vienīgā atšķirība! Lai vajadzības gadījumā Tu varētu izvēlēties savām vajadzībām un situācijai piemērotāko nebanku kredītu, esam apkopojuši galvenās īstermiņa un ilgtermiņa nebanku kredītu atšķirības, ko vajadzētu ņemt vērā un izvērtēt pirms kredīta noformēšanas.

Atmaksas termiņš

Īstermiņa kredīti visbiežāk tiek izsniegti uz laiku no viena mēneša līdz vienam gadam, savukārt ilgtermiņa kredīti – uz vairākiem gadiem, nereti pat 10 un vairāk gadiem.

No atmaksas termiņa atkarīgs tas, cik apjomīgs būs ikmēneša kredītmaksājums, kā arī tas, cik daudz tiks pārmaksāts attiecībā uz procentiem. Jo garāks atmaksas termiņš, jo mazāks būs ikmēneša kredītmaksājums un, jo vairāk tiks pārmaksāts attiecībā uz procentiem un otrādi. Šī iemesla dēļ piemērotāko atmaksas termiņu vajadzētu izvēlēties ciešā saskaņā ar savām finansiālajām iespējām, neradot savam budžetam pārlieku lielu slogu.

Aizdevuma summa

Īstermiņa kredīti visbiežāk paredz aizdevuma summu līdz dažiem simtiem eiro, savukārt ilgtermiņa kredīti – no dažiem tūkstošiem līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošu eiro. Atsevišķi ilgtermiņa kredīti piedāvā aizdevuma summu pat vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, tomēr tādā gadījumā var tikt pieprasīta ķīla (visbiežāk nekustamais īpašums).

No aizdevuma summas atkarīgs tas, cik apjomīgu mērķi (-us) iespējams īstenot ar kredīta palīdzību, tomēr jāņem vērā un jāatceras, ka, noformējot kredītu, būs jāatmaksā gan aizdevuma summa, gan procenti. Šī iemesla dēļ ieteicams izvēlēties nevis maksimālo pieejamo aizdevuma summu, bet gan tādu aizdevuma summu, kāda nepieciešama, lai īstenotu attiecīgo mērķi (-us).

Ikmēneša kredītmaksājuma apjoms

Īstermiņa kredītiem visbiežāk ir lielāks ikmēneša kredītmaksājums nekā ilgtermiņa kredītiem, tomēr, kā jau minējām, ikmēneša kredītmaksājuma apjoms atkarīgs no aizdevuma atmaksas termiņa.

Tieši īsā atmaksas termiņa, līdz ar to lielā ikmēneša kredītmaksājuma dēļ īstermiņa kredīti mēdz radīt lielāku budžeta slogu un sagādāt lielākas grūtības tos atmaksāt nekā ilgtermiņa kredītus, tādēļ īstermiņa kredīta nepieciešamība un iespējas to godprātīgi atmaksāt jāizvērtē īpaši rūpīgi.

Procentu likmes

Īstermiņa kredītiem nereti ir augstākas procentu likmes nekā ilgtermiņa kredītiem. Tomēr, tā kā ilgtermiņa kredītiem visbiežāk ir daudz garāks atmaksas termiņš, šeit svarīgi piebilst, ka ilgtermiņa kredīta kopējās izmaksas var būt augstākas.

Procentu likme ir viens no svarīgākajiem rādītājiem, kas ļauj spriest par to, cik izmaksās naudas aizdevums. Attiecībā uz procentu likmi vienmēr vajadzētu ņemt vērā un izvērtēt divus faktorus: kredīta procentu likmi, kas ir aizņemtās naudas cena, kā arī gada procentu likmi (GPL), kas norāda uz kredīta kopējām izmaksām. Tieši gada procentu likme ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas palīdz salīdzināt dažādus kredītus.

Aizdevuma mērķis

Īstermiņa kredīti vislabāk piemēroti steidzamu finansiālo vajadzību risināšanai, piemēram, medicīnas pakalpojumu apmaksai, auto remontam, kāda svarīga ikmēneša rēķina apmaksai u.tml., savukārt ilgtermiņa kredīti – lielākiem pirkumiem un nopietnākiem mērķiem, piemēram, auto vai nekustamā īpašuma iegādei, sadzīves tehnikas iegādei, studiju apmaksai u.c. Nereti ilgtermiņa kredīta mērķis ietverts jau paša kredīta nosaukumā, piemēram, auto kredīts, kredīts remontam, kredītu apvienošana.

Aizdevuma mērķa apzināšanās ir svarīgs solis, lai varētu izvēlēties savām vajadzībām un situācijai piemērotāko aizdevumu, turklāt nebanku kredītiem, kas paredzēti konkrētiem mērķiem, var būt izdevīgāki nosacījumi nekā kredītiem, kas paredzēti dažādiem mērķiem. Šī iemesla dēļ aizdevuma mērķi vajadzētu apdomāt ļoti rūpīgi, salīdzinot dažādu kredītu kritērijus.

Nosacījumi

Īstermiņa kredītiem parasti ir vienkāršāki nosacījumi un ātrāks noformēšanas, t.sk. naudas saņemšanas process, savukārt ilgtermiņa kredītiem pieteikumu izvērtēšana notiek padziļinātāk un var būt nepieciešama ķīla vai galvotājs, kas pagarina noformēšanas, t.sk. naudas saņemšanas procesu.

Jāņem vērā, ka aizdevēja mājaslapā pieejamajai informācijai ir informatīvs raksturs, tādēļ, lai varētu izvērtēt kredīta nosacījumus un salīdzināt dažādu kredītu nosacījumus, būs nepieciešams aizpildīt kredīta pieteikumu, lai saņemtu aizdevuma līgumu. Neuztraucies – kredīta pieteikuma aizpildīšana nerada Tev nekādas saistības!

Papildu izmaksas

Īstermiņa kredītiem var būt vairāk papildu izmaksu pozīciju nekā ilgtermiņa kredītiem, piemēram, maksa par līguma noformēšanu, maksa par kredīta izsniegšanu u.c.

Papildu izmaksas var ievērojami sadārdzināt kredītu, tādēļ, lai zinātu, par ko un kādēļ nepieciešams maksāt, vajadzētu rūpīgi izpētīt aizdevuma līgumu un izanalizēt katru papildu izmaksu pozīciju. Ja rodas kādi jautājumi par papildu izmaksām, kas saistītas ar kredītu, laba doma ir sazināties ar izvēlēto aizdevēju, lai precizētu radušās neskaidrības.

Ātrie kredīti un ilgtermiņa kredīti dažādām situācijām un vajadzībām, t.sk. patēriņa kredīts, kredītu apvienošana, auto kredīts un citi pieejami Latkredits.lv – ienāc un noskaidro savas iespējas! Tomēr atgādinām, ka, neatkarīgi no izvēlētā aizdevuma veida, ikviens aizdevums ir nopietnas saistībās, tādēļ sākumā rūpīgi izvērtē tā nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş