Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Valmiermuižā aicina uz mākslinieka Krišjāņa Strazdīša gaismas instalāciju „Latvietis un viņa kosmoss”

Atzīmējot valsts svētkus novembrī, Valmiermuižas kultūras biedrība aicina baudīt mākslinieka Krišjāņa Strazdīša gaismas instalāciju „Latvietis un viņa kosmoss”. Objekta atklāšanas pasākums notiks 11. novembrī plkst. 20.00 Valmiermuižas parkā. Instalācija būs pieejama apskatei no 11. līdz 18. novembrim plkst. 17.00–21.00.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā norādījis filozofs Martins Heidegers, mūsdienās saikne starp būšanu, piestāšanu, palikšanu, mājošanu un būvēšanu, kas izteikta no prūšu vārdā „buan”, ir zudusi. Es esmu, tu esi – senajā priekšstatā nozīmē, ka es mājoju, tu mājo. Būšana jeb esība nav atdalāma no būvēšanas, celšanas un kopšanas. Krišjāņa Strazdīša darbs atspoguļo latvieša mājošanu savā sētā visuma pulsācijā, kur lielais un bezgalīgais mājo, būvē, ceļ, rūpējas par mazo un otrādi – mazais piestāj, paliek, mājo, ceļ, būvē, kopj lielajā un bezgalīgajā. Caur latvieti izgaismojas un latvieti izgaismo šo abu nošķīrums un saplūsme, kas cauri laikiem bijis nozīmīgi Valmiermuižā.

Avotā guni kūru,

Caur akmeni dūmi kūp;

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Caur mēnesi diegu vēru,

Tur zied zelta pureniņ’.

/Latviešu tautasdziesma/

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Krišjānis Strazdīts ir gaismu mākslinieks un bioloģiskais lauksaimnieks, kurš saimnieko tepat Valmieras novadā, Kauguru pagasta „Sietiņos”. Krišjānis Strazdīts strādājis kā gaismu mākslinieks un gaismotājs Valmieras teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī un dažādos projektos, veidojot gaismu partitūru vairāk nekā 100 teātra izrādēm, piemēram, „Krauklītis” (M. Ķimele), „Zojas dzīvoklis” (I. Roga) Valmieras teātrī, „Oblomovs”, „Oņegins. Komentāri”, „Soņa” (A. Hermanis), „Maigums” (E. Cērpa) Jaunajā Rīgas teātrī. Bijis gaismu mākslinieks starpdisciplinārai performancei Rīgas cirkā „Set Sound to Riga Circus / Uzskaņo Rīgas cirku”, sadarbojoties ar dāņu performanti Gudrun Holck. Kopā ar mākslinieci Ievu Lapiņu-Strazdīti veidojis gaismas instalāciju „Gaismas pilienu dārzs” Valmieras muzeja garšaugu dārzā.

Gaismas instalācijai ir ērta piekļūstamība – ar bērnu ratiņiem un arī ratiņkrēslā. Mākslas baudījuma papildinājumam iespējams apmeklēt Valmiermuižas alus tirgotavu un alus virtuvi, lai mielotos ar gardiem un sildošiem dzērieniem.

Notikumu īsteno Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valmieras novads un Valmiermuižas alus darītava.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valmiermuižas kultūras biedrības projektu vadītāja Inese Tone

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş