Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Valkas novada pašvaldības galvenā ēka no neglītā pīlēna pārvēršas par cēlu gulbi

Lai gan līdz šī gada beigām vēl noritēs Valkas novada pašvaldības administrācijas ēkas Beverīnas ielā 3 atjaunošanas darbi, jau tagad iedzīvotāji velta atzinīgus vārdus par ēkas jauno fasādi. Tur redzami Valkas novada ģerboņi, tostarp arī visu piecu pagastu ģerboņi.
FOTO: INGA KARPOVA

Pēc ilgāka pārtraukuma notiekošo remontdarbu dēļ ceturtdien Valkas novada pašvaldības administrācijas ēkā Beverīnas ielā 3 otrā stāva sēžu zālē notika domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālās komitejas sēde. Tomēr joprojām vēl jārēķinās ar celtniecības darbu radītajiem trokšņiem, jo remontdarbi turpināsies vēl līdz gada beigām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirms remontdarbu uzsākšanas ēka Beverīnas ielā 3 Valkas pilsētas vaibstos atstāja visnotaļ nepievilcīgu iespaidu, jo vairāk nekā piecdesmit gadus vecās ēkas fasāde bija nodrupusi. Ēka bija drūma un pelēka, kas daudziem atmiņā atsauca aizgājušos padomju laikus, jo te atradās toreizējā Valkas rajona partijas komiteja.

Laulību reģistrācijas ceremonijas atsāksies Ziemassvētku laikā

Mūsdienās šajā ēkā saimnieko novada pašvaldība un ir arī novada pašvaldības politiskās vadības krēsls. Savukārt ēkas otrajā stāvā atrodas Dzimtsarakstu nodaļa, tāpēc te līdz remontdarbu uzsākšanai notika arī laulību noslēgšanas ceremonijas. Pēc tām nereti kāzu viesi ar jauno pāri fotografējās uz kāpnēm, bet kopējo ainu bojāja ēkas nolupusī fasāde. Pēc ēkas atjaunošanas tā būs pagātne. Šajā ēkā strādā arī vairāku nodaļu – Juridiskās nodaļas, Attīstības, projektu un tūrisma nodaļas – speciālisti un vēl arī atsevišķi administrācijas speciālisti.

Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Māra Zeltiņa cer, ka ap Ziemassvētku laiku Beverīnas ielas ēkā varēs atsākt laulību ceremoniju, jo pašlaik vēl ap ēku ir uzslietas celtniecības sastatnes, dzirdama darba duna, kā arī vēl tiek atjaunota ēkas galvenā ieeja. Vasaras periodā laulību ceremonijas notika gan Valkas mākslas skolā, gan arī J. Cimzes Valkas mūzikas skolā. M. Zeltiņa atzinīgus vārdus velta novada pašvaldības Pilsētas teritorijas apsaimniekošanas nodaļas labiekārtošanas darbu vadītājai – dārzniecei Dacei Kaņepei, kura palīdzēja ar ziedošiem nokareno puķu podiem izdaiļot ceremoniju telpas un apkārtni. Savukārt oktobrī svinīga laulību ceremonija notikusi pilsētas kultūras nama foajē pirms lielās zāles. Uz to ieradies arī kāzu viesis ratiņkrēslā, un, lai nokļūtu svinību vietā, izmantots pacēlājs. M. Zeltiņa atklāj, ka novembris izskatās klusais mēnesis, jo pagaidām nav pieteikta neviena laulību reģistrācija.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pēc renovācijas – mūsdienīga ēka

Aprīlī vietējais būvniecības uzņēmums “Valkas būvnieks” uzsāka pirmos remontdarbus. Lai īstenotu šo projektu, tā sagatavošanas darbi sākās jau pirms dažiem gadiem. Vairāku gadu garumā, pārvarot dažādus šķēršļus, novada pašvaldība izstrādāja projektu “Energoefektivitātes uzlabošana Valkas novada pašvaldības ēkā Beverīnas ielā 3, Valkā” ar mērķi uzlabot pašvaldības ēku un infrastruktūras energoefektivitāti, lai samazinātu ikgadējo primāro enerģijas patēriņu un sasniegtu enerģijas ietaupījumu, ieviešot efektīvākos siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinošos pasākumus pašvaldības ēkas energoefektivitātes un siltumnoturības uzlabošanai. Remontdarbu laikā veikta fasādes sienu siltināšana, cokola ārējo sienu siltināšana, gaisa kondicionēšanas sistēmas modernizācija, apgaismojuma nomaiņa uz LED (LED ir ļoti efektīva, jo tā patērē maz elektroenerģijas un ilgstoši saglabā spīdumu – redakcijas piebilde) tipa apgaismojumu, tādējādi iegūstot pašvaldības ēkas un infrastruktūras energoefektivitātes uzlabošanu ar plānotās enerģijas samazinājumu 60,57 procentu apmērā. Ēkas pamatiem ir veikta lietus ūdens aizsargapmales jeb novadjoslas izbūve, kā arī uzstādītas jaunas lietus ūdens notekrenes un notekcaurules. Uz ēkas jumta ir uzstādīti saules paneļi ēkas elektroenerģijas pašpatēriņam.

Projekta kopējās izmaksas ir 956 253,95 eiro. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 820 626,84 eiro. Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma (AF) plāna finansējums ir 678 204 eiro. Savukārt novada pašvaldības līdzfinansējums ir 142 422,84 eiro. Lai pašvaldība šajā projektā sniegtu arī savu finansiālo artavu, šogad martā Valsts kasē piešķirts aizņēmums 451 949 eiro apmērā. Šī aizņēmuma atmaksāšana jāveic 30 gadu laikā, ar atlikto pamatsummas maksājumu, uzsākot pamatsummas maksājumu no 2027. gada janvāra, maksājot ar Latvijas Republikas Valsts kases noteikto aktuālo mainīgo viena gada procentu likmi par aizņēmuma lietošanu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş