Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Tomātu zupa ar fetas sieru un pesto

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2 ēdamkarotes olīveļļas, ½ sīpola, 2 ķiploka daiviņas, 800 gramu mizotu tomātu savā sulā, sāls, malti melnie pipari, ½ tējkarotes kaltētas raudenes, 1 tējkarote kaltēta bazilika, 750 mililitru ūdens, 80 mililitru 35 % saldā krējuma, 160 gramu fetas siera, pesto, svaigs baziliks.

Šo gardo zupu varam gatavot gan kā krēmzupu, gan tās sastāvdaļas atstāt nesablendētas.

Katlā ar biezu dibenu uzkarsēju olīveļļu, tajā vispirms apcepu sagrieztus sīpolus, līdz tie kļuva mīksti. Pēc tam pieliku sasmalcinātus ķiplokus un pakarsēju vēl minūti. Pielēju konservētus mizotus un sasmalcinātus tomātus kopā ar sulu, piekaisīju sāli, piparus, raudeni, baziliku un pielēju vārītu ūdeni. Pēc uzvārīšanās uz nelielas uguns visu vārīju apmēram 20 minūtes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nu zupa būtu jāsablendē, taču šoreiz to nedarīju. Pielēju tikai saldo krējumu, piemaisīju fetas sieru un zupu pavārīju vēl pāris minūtes. Pirms baudīšanas tai pa virsu izliku nedaudz bazilika pesto un sadrupināta fetas siera. Ēdienu varam rotāt ar svaiga bazilika lapiņām.

Gaileņu risoto ar cieto sieru

200 gramu gaileņu, 1 sīpols, 1 ķiploka daiviņa, 1 ēdamkarote olīveļļas, 1 ēdamkarote sviesta, 150 – 175 grami risoto rīsu, apmēram ½ litra vistas biljona, 125 mililitri baltvīna, sauja rīvēta cietā siera.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Risoto ar gailenēm nebiju gatavojusi, tādēļ tirgū iegādātās un pēc tam saceptās sēnītes, kas vēl gaidīja savu “uznācienu”, bija lielisks pamudinājums šo ēdienu nogaršot.

Katliņā liku apmēram ēdamkaroti olīveļļas un tējkaroti sviesta, tur apcepu rupji sasmalcinātu sīpolu un ķiploka daiviņu, līdz tie kļuva zeltaini caurspīdīgi. Pēc tam piebēru risoto rīsus un apmaisot, lai tie būtu pārklāti ar taukvielām, ātri izkarsēju un kādu laiciņu pasutināju. Katla saturam pielēju baltvīnu (der arī proseco) un turpināju karsēt uz mazas uguns, līdz šķidrums iztvaikojis. Tad ar kausiņu pielēju buljonu. Kad tas bija sasūcies rīsos, lēju klāt nākamo kausiņu un turpināju sautēt, līdz rīsi gatavi. Buljona var vai nu pietrūkt, vai tas var palikt pāri. Ja pietrūkst, varam pieliet vārītu ūdeni. Rīsus nevajag pārvārīt, to graudiņi vēl jājūt. Īsi pirms rīsu gatavības iemaisīju saceptās gailenes, pēc tam – sarīvētu cieto sieru. Risoto ēdams karsts, pārkaisīts ar cieto sieru. Itāļi risoto ar zaļumiem nepārkaisot.

Dzērveņu ķīselis ar pienu

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

100 – 200 gramu dzērveņu, 50 gramu cukura, 400 mililitru ūdens, 30 gramu kartupeļu cietes, citrona miziņa, vaniļas cukurs.

Gandrīz vai ik dienas baudot veikalos pieejamos dažādos saldos našķus, aizmirstam, ka veselīgāk būtu izvārīt, piemēram, ķīseli. Šādu gardumu, atkarībā no pievienotā cietes daudzuma, iespējams pagatavot gan šķidrāku un ar kādu krēmu vai putukrējumu ēdamu, gan arī biezāku – ar pienu ēdamu.

Ogas noskaloju, katliņā tās ar kartupeļu stampiņu saspaidīju, tad pārlēju ar ūdeni un uzvārīju. Pēc tam izkāsu, sulu lēju atpakaļ katliņā, piebēru cukuru, pievienoju citrona miziņu un vaniļas cukuru. Piemaisīju arī aukstā ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti (bieza ķīseļa pagatavošanai parasti to lieku četras ēdamkarotes uz litru šķidruma, bet, ja ķīseli vēlos tikai iebiezināt, pietiek pat ar vienu ēdamkaroti cietes) un visu uzvārīju. Ķīseli lēju traukā, pārkaisīju ar cukuru un atdzesēju. Šoreiz to ēdu ar pienu. Gardi un veselīgi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Āboli un banāni ar medu un drumstalām

300 gramu ābolu, 1 banāns, 45 grami medus, šķipsniņa malta kanēļa, 50 gramu sviesta, 50 gramu auzu pārslu, 50 gramu rīsu miltu.

Saldu ēdienu cienītāji desertam var pagatavot ābolus un banānus ar auzu pārslu, rīsu miltu un sviesta drumstalām jeb kramblu, izmantojot medu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ābolus un banānu nomazgāju un nomizoju. Āboliem (labāk būtu izmantot skābāku šķirņu augļus, jo medus un arī banāns ir salds) izņēmu serdes, bet mīkstumu sagriezu kubiņos. Banānu pārgriezu gareniski uz pusēm un sagriezu gabaliņos. Tos sajaucu ar 15 gramiem medus un kanēli un izlīdzināju nelielā veidnē.

Atsevišķā bļodā iebēru rīsu miltus (tos varam iegūt arī, rīsus samaļot kafijas dzirnaviņās) un auzu pārslas, pieliku atlikušo medu. Tad pievienoju izkausētu sviestu un visu samaisīju, lai veidotos drumstalas. Tās vienmērīgā kārtā pārkaisīju augļiem un veidni ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 30 – 35 minūtēm. Gatavo kramblu pilnībā atdzesēju.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş