Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Zelta medaļu Latvijai pasaulē izcīna Smiltenes novada kokgāzējs

Latvijas izlases pārstāvis, Smiltenes novada mežsaimnieks Gatis Brencis (attēlā – ar Latvijas karogu) izcīnījis zelta medaļu pasaules kokgāzēju čempionātā kombinētās sagarumošanas disciplīnā un apstākļu sakritības dēļ saņēma to tieši savā dzimšanas dienā. 2. vietu ieguva igaunis Raivo Kivi, 3. austrietis Mihaels Ramsbahers.
FOTO: PĒTERIS RADZIŅŠ

Dažāda mēroga kokgāzēju sacensībās daudzkārt titulētais Smiltenes novada mežsaimnieks Gatis Brencis, startējot Latvijas izlases sastāvā, izcīnījis savu pirmo zelta medaļu pasaules kokgāzēju čempionātā, kas septembra nogalē norisinājās Austrijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Čempionātā piedalījās vairāk nekā 100 pasaulē labākie kokgāzēji no 25 pasaules valstīm, sacenšoties piecās disciplīnās: koka gāšanā, ķēdes maiņā, kombinētajā sagarumošanā, precīzajā sagarumošanā un atzarošanā.

Rezultātu izšķir sekundes desmitdaļas

Gatis Brencis uzvarēja kombinētās sagarumošanas disciplīnā, kurā sacensību dalībnieku uzdevums bija nozāģēt trīs līdz astoņus centimetrus biezas ripas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tas ir sarežģīti, – ir jāzāģē līdz stumbra pusei sākumā no apakšas, pēc tam no augšas, precīzi savienojot abas griezuma vietas. Punkti tiek piešķirti, izvērtējot ātrumu, precizitāti, ripas biezumu un darba atbilstību drošības standartiem. Gatis Brencis uzdevumu paveica 24,7 sekundēs.

“Mājās trenējoties, to izdarīju 20 sekundēs.Pasaules čempionātā man apkārt bija astoņi tiesneši un vēl mani filmēja. Tas arī ietekmē,” “Ziemeļlatvijai” stāsta zelta medaļnieks. Savas prasmes un meistarību pasaules kokgāzēju čempionātos Gatis Brencis ir pierādījis jau agrāk, izcīnot divas sudraba medaļas (atzarošanā un precīzajā sagarumošanā) un divas bronzas medaļas (koka gāšanā un kombinētajā sagarumošanā). “Daudzas reizes sekundes desmitdaļas ir izšķīrušas to, ka dabūju sudrabu, nevis zeltu. Šoreiz tās rezultātu izšķīra man par labu, es biju uzvaras pusē,” smaida Gatis Brencis, iepriecināts par savu pirmo zelta medaļu.

Šogad Latvijas komandu pasaules kokgāzēju čempionātā profesionāļu klasē pārstāvēja kokgāzēji Gatis Brencis, Anatolijs Seļivanovs un Pēteris Radziņš, junioru U24 klasē – Rūdolfs Mahts, dāmu klasē – Rēzija Bankaus. No viņiem pie medaļas tika Gatis Brencis. Viņš uzrādīja labu sniegumu arī precīzajā sagarumošanā, ierindojoties 7. vietā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Latvijas komandas treneris bija Armands Lapiņš, tehnisko vadību nodrošināja pieredzes bagātais kokgāzējs, smiltenietis Gvido Ķepītis. Atsevišķās disciplīnās viņš bija arī starptautiskais novērotājs.

Par Gata Brenča izcīnīto zelta medaļu Gvido Ķepītis teic, ka Gatis to bija pelnījis jau sen, vismaz vienā disciplīnā. “Pasaules čempionātā nav vāju sportistu. Visi ir ļoti līdzvērtīgi, un konkurence ir liela. Uzvar tas, un nav svarīgi vai kopsummā, vai disciplīnā, kurš mazāk pieļauj kļūdas un uz to brīdi nenervozē. Šajās sacensībās startē sportisti ar lielu pieredzi, bet uztraucas visi,” stāsta Gvido Ķepītis.

Jāpiebilst, ka pirmo zelta medaļu Latvijai pasaules kokgāzēju čempionātā izcīnīja smiltenietis – Gvido Ķepīša dēls Pēteris Ķepītis. Tas notika 2018. gadā Norvēģijā. Startējot junioru jeb U24 grupā, Pēteris Ķepītis uzvarēja kombinētās sagarumošanas disciplīnā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Labākais treniņš ir darbs mežā

Gatis Brencis ir arī daudzkārtējs uzvarētājs pašu mājās, – ik pavasari Tērvetes dabas parkā rīkotajās kokgāzēju sacensībās, kurās startē arī pārējo Baltijas valstu kokzāģētāji.

Sarunā ar “Ziemeļlatviju” Gatis uzsver, ka tas ir sports, kurā jātrenējas regulāri, un to var darīt, strādājot mežā, ko viņš arī praktizē, proti, pasaules čempionāta disciplīnām pamats ir ņemts no mežizstrādes. “Mežizstrādē esmu no 1992. gadā, kad pabeidzu Pētera Kaļeiņikova mežizstrādes skolu. Sāku strādāt uzņēmumā “Smiltenes MRS”, un tā man bija labākā skola no visām. Tur iemācīja, kā jāstrādā mežā. Tagad esmu mežsaimnieks, – strādāju ģimenes uzņēmumā. Ar ģimeni dzīvojam Bilskas pagastā, kur mums ir sava saimniecība,” stāsta Gatis Brencis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņš jau plāno nākamo gadu veltīt arī treniņiem, lai gatavotos nākamajam pasaules čempionātam.

Pasaules kokgāzēju čempionāts tiek rīkots reizi divos gados, un to organizē Starptautiskā kokgāzēju čempionātu asociācija.

SIF_MAF2024 #manspagastsmanapilsēta

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş