Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Tirgū piedāvā slavenās “astoto” pirts pamatus

Gan jau daudziem vidējās un vecākās paaudzes smilteniešem un ne tikai viņiem ir savas atmiņas par tuvu un tālu slavu savulaik ieguvušo uzņēmuma “8CBR” somu pirti Smiltenē, Tepera ezera krastā, pie ūdens pārgāznes (slūžām).
Pēc arhitekta Melngaiļa projekta uzceltā ēka smilteniešiem un viņu viesiem kalpoja kopš 1973. gada augusta, – divus gadu desmitus tur tika svinētas dažādas jubilejas, klāti kāzu un bēru galdi, uzņemti arī ārzemnieki. Tā savā grāmatā “Smiltene. Laiki un Likteņi” rakstīja Smiltenes vēstures izzinātājs Juris Zušmanis.

Īpašnieka vēlme, – lai nopērk kāds vietējais
1994. gada 12. janvāra naktī “8CBR” skaistā divstāvu pirts ēka, kurā bija zāle, baseins un atpūtas istabiņas, nodega. “Nopratināja vismaz 100 cilvēkus, bet pēc to liecībām vainīgo personu atrast neizdevās; tika veiktas ekspertīzes, pieaicināti dažādi eksperti. Atlika versija par tīšu aizdedzināšanu, jo pašaizdegšanās no elektrības netika pieļauta.” (No grāmatas “Smiltene. Laiki un Likteņi”.)
Vainīgais vai vainīgie nav noskaidroti joprojām. Par to, ka šeit kādreiz bijusi ēka, jau 30 gadus liecina tikai tās pamati. Mūsdienās tas ir privātīpašums, kam mainās īpašnieki, un ik pa laikam pavīd ideja, ka šeit būtu lieliska vieta kafejnīcai, taču pagaidām tā nav piepildījusies.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties Ziemellatvija.lv abonementu:

"Ziemellatvija.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē Ziemellatvija.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā Ziemellatvija.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş