Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Senioru dienu atzīmē draugu lokā un dzejas noskaņās

Senioru diena ir iemesls svinēt dzīvi, atrodot rudens krāsu bagātību dejā, dzejā, mūzikas skaņās un kopā būšanas priekā. Priekšplānā seniore Valentīna Mikitanova no deju kopas “Madaras” un vijciemietis Jānis Ciguzis. FOTO: ILZE FEDOTOVA

1. oktobrī tiek atzīmēta Starptautiskā senioru diena. Lai paustu cieņu un pateicību par senioru ieguldījumu sabiedrībā, kā arī dažādotu viņu ikdienu, daudzviet notiek senioriem veltīti pasākumi. Vijciemā jau otro gadu pēc kārtas Senioru diena tiek atzīmēta reizē ar Dzejas dienām. Pasākumā “Ar rudens lapām plaukstās”, ko rīkoja Vijciema tautas nams sadarbībā ar Vijciema bibliotēku un pašvaldību, kopā ar vijciemiešiem svētkus svinēja arī seniori no kaimiņu novadiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kopā sanākšanas reizē valdīja patīkama atmosfēra, sirsnīga gaisotne. Galdi bija klāti ar pašu līdzpaņemtiem “groziņiem”. Drosmīgākie ļāvās dejām un dziedāja līdzi pazīstamiem meldiņiem.

“Dzīvē mums ir dažādas lietas, ja mēs tās nemainām, mēs varam par tām domāt dažādi. Mēs varam par tām skumt vai varam par tām domāt dzīvespriecīgi. Tas ir svarīgākais, ko es jums novēlu šajā dzīves posmā. Ja ar veselību kaut kas, ja ar dzīvi kaut kas, tad domā, ka viss ies uz augšu, veiksies un būs viss pozitīvi,” akcentēja Vijciema tautas nama vadītāja Vita Bērziņa.

Viņa priecājas, ka vecākā gadagājuma ļaudīm šis pasākums ir ļoti iecienīts. Kāda vieta pie galdiņiem zālē palika brīva, bet aktivitāte ir tāda, kāda tā bija sagaidāma. “Mums ir izveidojusies tradīcija, ka par godu Senioru dienai uz pasākumu brauc arī kompānijas no citiem pagastiem, kas, var teikt, pie mums ir iesakņojušies, piemēram, no Blomes, Trikātas un Mēriem. Vai nu viņiem no šīs puses ir kādi radi, saknes un viņi šeit sajūtas tā kā mājās, pie savējiem. Un tas ir galvenais – būt kopā un svinēt svētkus ar savējiem,” pauž V. Bērziņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vijciema bibliotēkas vadītāja Ilona Motuka seniorus sveica, nolasot vijciemietes Guntas Lukstraupes sarakstīto dzejoli “Klāt gladiolu laiks”.

Klātesošos uzrunāja arī Valkas novada piecu pagastu pārvaldnieks Pēteris Pētersons. Viņš sarīkoja nelielu viktorīnu, ļaujot minēt, no cik gadiem īsti skaitās seniors un cik senioru dzīvo Vijciema pagastā. Viņš atsaucās uz avotiem, kas norāda, ka par senioriem tiek dēvēti iedzīvotāji vecumā no 65 gadiem. Ja balstās uz šo skaitli, Vijciema pagastā šobrīd ir 163 seniori. P. Pētersons visiem novēlēja priecīgu noskaņojumu, patīkami pavadītu laiku rudens pēcpusdienā, lai vecums pasē ir tikai skaitlis, lai arī ikdienā nekur nezūd žirgtums, možums un dzīvesprieks.

Pasākumā Vijciema pagasta pārvaldes, Vijciema bibliotēkas un Vijciema tautas nama vārdā tika godināti seniori, kuriem šajā gadā aprit kāda apaļa vai pusapaļa jubileja. Priekšā tika izsaukti seniori, sākot no 60 līdz pat 90 gadiem. Skaisto 90 gadu jubileju decembrī atzīmēs vijciemietis Jānis Ciguzis, kurš tautā daudziem labi zināms kā vijoļu spēles vecmeistars. Viņa attieksmi pret dzīvi, pozitīvismu, dvēseliskumu un enerģiju var tikai apbrīnot un vēlēt katram. Senioru dienai veltītajā pasākumā klātesošajiem par prieku viņš norunāja dzejas rindas un enerģiskā ritmā griezās dejā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Pastāstām par tiem, kuri šogad atzīmē apaļas vai pusapaļas jubilejas, sākot no 60 gadiem. Skaitlis 60 pasē Latvijā nav nekas bīstams. 60 ir tad, kad mēs sākam vairāk skatīties veikalos uz cenām, dodamies biežāk apkopt piederīgo kapu kopiņas, sākam biežāk sarunāsies savā starpā. Mēs biežāk paņemam rokās telefonu un piezvanām viens otram. Tas ir brīdis, kad ir tie 60 un nav jāgaida kāds cits skaitlis, lai sevi sauktu un godam nestu vārdu seniors,” ar humora piesitienu teic V. Bērziņa.

Arī Briežu ģimene atzina, ka Senioru un reizē Dzejas diena ir īstais iemesls, lai izietu sabiedrībā, satiktu sen neredzētus draugus un galu galā svinētu svētkus. “Cenšamies neizlaist nevienu šādu pasākumu. Ir patīkami, ka kāds piedomā arī par senioriem. Ikdienā jau tādu uzmanību bieži vien nesaņemam un par tiem gadiem jau negribas nemaz arī domāt. Prieks dzirdēt, ka mūsu pagastā ir tik daudz senioru, kuri šogad atzīmē skaistas jubilejas. Mēs jau katru gadu nākam uz pasākumu tādā savā bariņā. Esam ļoti apmierināti, ka senioriem arī šogad tika veltīta pēcpusdiena ar pīrādziņiem un kafiju un ļoti jautriem priekšnesumiem. Pasākums vēl ilgi sildīs sirdi, būs ko atcerēties tumšos rudens vakaros,” atzina Dace Briede.

Senioriem par godu uzstājās mūziķe Signe Baltere, Strenču senioru deju grupa “Madaras”, Strenču kultūras centra līnijdeju kolektīvs “My Way”, “Smiltesele” no Smiltenes, senioru deju grupa “Sapnis” no Trikātas un vietējie – muzikālās apvienības “Esam klāt!” dalībnieki (Dzintars Strazdiņš, Ieva Rikveile, Atis Zariņš). Radošu noskaņojumu piešķīra arī S. Balteres vadītā aktivitāte, – kopīgiem spēkiem tika sacerētas dzejas vārsmas, kas sarindojās skanīgā dzejolī.

Tie, kuri savos gados turpina būt kustībā un paši piedalās kādā no senioru deju kolektīviem, atgādināja, ka deju var uzskatīt par rehabilitācijas formu, kas palīdz nostiprināt veselību. Dalība kādā no kolektīviem viennozīmīgi veicina savstarpējo saskarsmi un saikni ar sabiedrību, tādējādi samazinot vecāku cilvēku atsvešināšanos no sabiedriskajām norisēm.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş