Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Drīzumā pirmizrādi piedzīvos Latvijas un Igaunijas mākslinieku kopīgi veidotā izrāde “Valka+Valga. Cauri pilsētai”

Lai izveidotu baucamizrādi “Valka+Valga. Cauri pilsētai”, tās tapšanā ir iesaistīti desmitiem dalībnieku no Latvijas un Igaunijas, attēlā tikai maza daļa no mākslinieciskās komandas.
FOTO: NO PERSONĪGĀ ARHĪVA

Jau pavisam drīz – 4. oktobrī – pirmizrādi piedzīvos baucamizrāde “Valka+Valga. Cauri pilsētai”, kur skatītāji no Latvijas un Igaunijas puses vienlaicīgi sakāps autobusos un dosies ceļojumā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pa ceļam tiks piedzīvoti visdažādākie stāsti un notikumi, satiekoties uz robežas un aizceļojot tai pāri, lai pēc tam pakavētos kaimiņvalstī vai arī kopīgi atgrieztos mājās.

Valkā un Valgā pavisam kopā būs skatāmas sešas braucamizrādes – no 4. līdz 6. oktobrim un no 10. līdz 12. oktobrim. Izrādes ilgums – divas stundas, sākums visās dienās pulksten 19.

Kā stāsta Ieva Niedre, Fonda “INITIUM” valdes priekšsēdētāja “CAURI PILSĒTAI (LÄBI LINNA)” ir izrāžu cikls, ko māksliniece Jānika Tammaru (Igaunija) attīstījusi Tartu pilsētā Igaunijā, izrāde īpaši veidota dažādiem Tartu rajoniem un apkaimēm.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jāatgādina, ka šobrīd Tartu 2024 Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros tā devusies ārpus robežām un sasniegusi Valkas un Valgas dvīņu pilsētas. “Kas vieno Igauniju un Latviju, Valku un Valgu? Bez Pedeles upes, kādreizējām Livonijas zemēm un Jāņu nakts tradīcijām? Vai tas, ka igauņu Kalevipoegs cīnījās latviešu eposā “Lāčplēsis”? Kā tas nākas, ka igauņu un latviešu kultūrai ir tik daudz kopīga, bet valoda ir palikusi pilnīgs noslēpums? Vai Valga un Valka ir vietas, kur var runāt tikai ķermeņa valodā? Par to visu varēs aizdomāties izrādes skatītāji,” norāda I. Niedre un dara zināmu, ka teātra izrāde pilsētvidē notiks gan ejot kājām, gan braucot autobusā. Skatītāji tiks vesti cauri pilsētas laukumiem un dziesmu laukiem, pa ielām un kultūrvietām, pa publiskām telpām un slepenām ieliņām. No Valgas uz Valku un no Valkas uz Valgu. Tādējādi piedāvājot iespēju abām pilsētas pusēm iepazīstināt ar sevi caur trim īpašām vietām.

Šobrīd aktieriem jau intensīvi noris teātra izrādes mēģinājumi. Laikrakstā jau tika vēstīts, ka izrāde ir unikāla ar to, ka skatītājus ceļojumā vedīs profesionāli aktieri, bet dažādās ainās redzēsim arī vietējo kopienu pārstāvjus. Dalībnieki vidū – Elīna Bojarkina (Latvija), Artūrs Putniņš (Latvija), Anastasija Džordževiča (Latvija), Agurs Seims (Igaunija), Marianna Tammaru (Igaunija), vietējās kopienas iedzīvotāji, Valkas kultūras nama mūziķi un dejotāji: vīru ansamblis “Lai skan” Ineses Niklavičas vadībā un dziesmu draugu kopa “Nāburgi” Mārītes Magones vadībā, Marinas Jerjominas deju studija “Joy” un koris “RÕÕM” diriģenta Sirjes Pesi vadībā.

Izrādes autori ir teātra veidotāji Jānika Tammaru (Igaunija) un Edgars Niklasons (Latvija), vizuālā māksliniece Inga Varess (Igaunija), gaismu māksliniece Karolina Tamma (Igaunija), komponiste Vija Moore (Latvija), pētniece Ilga Vālodze-Ābele (Latvija), darbs ar kopienām: Ingūna Johansone (Latvija), Merili Viks (Igaunija), producente Ieva Niedre (Latvija).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izrādes latviešu valodā sāksies pie Valkas novadpētniecības muzeja Rīgas ielā 64, igauņu valodā – pie Valgas Neatkarības kara pieminekļa (Rahu ielas un Kuperjanova ielas krustojumā, pilsētas parkā, iepretim viesnīcai “Metsis”). Lūdzam apmeklētājus ierasties laikus, kā arī ģērbties ērti un atbilstoši laik­apstākļiem. Izrādes beigās transports nogādās skatītājus izrādes sākuma punktā. Izrādei latviešu valodā iegādājieties biļetes www.bilesuparadizelv, Valkas un Valgas iedzīvotājiem un ģimenēm biļetes par īpašām cenām, tās jāizvēlas atlaižu kategorijā pie biļešu iegādes.

Sociālajos tīklos iedzīvotāji jau paguvuši uzdot jautājumu, kā varēšot pierādīt, ka esmu Valkas vai Valgas iedzīvotājs. “Pērkot biļeti internetā, atlaižu koda vietā būs jāieraksta sava adresi un pēc tam tā jānosauc pie biļešu kontroles, apmeklējot izrādi. Protams, ar atlaidi valcēnieši var iegādāties biļeti savai ģimenei un draugiem no citām Latvijas vietām,” skaidro I. Niedre, sakot paldies arī citiem, kas palīdzējuši šīs izrādes tapšanā: Grēte Podnieks, Līsa Anna Lendera, Henrijs Grīns, Martins Sookaels, Evelīna Nemme.

Projektu atbalsta: Valgas kultūras un interešu centrs, Valkas kultūras nams, Sīri Peldsāra, Hardo Adamsons, MTÜ “Rockiklubi” un Ivo Mannine, Monika Rogenbauma, Valkas novadpētniecības muzejs, Valkas pašvaldība, Valgas pašvaldība, Valgas pirts, Valgas sporta halle, Valgas ekstrēmo sporta veidu halle. Izrāde ir daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas Tartu 2024 galvenās programmas, ko atbalsta Dienvidigaunijas Kopienas pro­gramma un LEADER rīcības grupas. Tartu 2024 atbalsta “A. Le Coq”, “Delfi Media”, “Topauto” un “Lux Express”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

SIF_MAF2024 #manspagastsmanapilsēta

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.