Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Tumsā mežā un pilsētā ar karti rokās pēc veselības dodas bērni, pieaugušie un seniori

Latvijas Orientēšanās nakts sacensībās Smiltenē ar startu pulksten astoņos vakarā kontrolpunktu meklējumos mežā un pilsētā devās 48 komandas. Finišā sportistiem bija jāatgriežas obligāti līdz pulksten 23, lai saglabātu labu rezultātu.
FOTO: SANDRA PĒTERSONE

No 23. līdz 30. septembrim Latvijā, tāpat kā daudzās citās Eiropas valstīs, ar daudzveidīgu sporta pasākumu programmu norisinās Eiropas Sporta nedēļa. Tā ir Eiropas Komisijas iniciatīva ar mērķi mainīt iedzīvotāju paradumus un aicināt viņus būt fiziski aktīvākiem, sportojot kopā ar ģimeni, izglītības iestādēs, darbavietās, sporta un fitnesa klubos un brīvā dabā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Smiltenes novadā Eiropas Sporta nedēļu jau savlaicīgi ievadīja Latvijas orientēšanās nakts – komandu sacensības rogainingā Smiltenē 20. septembrī, kurās dalība sportistiem bija bez maksas. Pasākumu organizēšana Eiropas Sporta nedēļā tiek līdzfinansēta par valsts budžeta līdzekļiem.

Startēja tumsā, finišēja tumsā

Latvijas Orientēšanās nakts Latvijā norisinājās vienlaikus 18 pilsētās, tai skaitā Smiltenē, ar kopīgu startu pulksten 20 un finišu pulksten 23, un sapulcēja ap 4300 dalībnieku dažādos sagatavotības līmeņos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pasākumu Smiltenē jau trešo gadu rīkoja Smiltenes novada orientēšanās klubs “Azimuts” sadarbībā ar Latvijas Orientēšanās federāciju. Sacensību centrs ar starta un finiša zonu bija Smiltenes vidusskolā Dakteru ielā.

Smiltenē Latvijas Orientēšanās naktī sacentās 48 komandas (vairāk nekā 140 dalībnieku) gan no Smiltenes novada, gan arī no tuvējiem Vidzemes novadiem.

Sacensību formāts bija trīs stundu sacensības rogainingā saskaņā ar Latvijas Orientēšanās federācijas apstiprinātajiem noteikumiem. Tas nozīmē, ka sacensības notiek izvēles distancē. Pirms starta komandas saņem karti ar atzīmētām kontrolpunktu atrašanās vietām (Smiltenes sacensībās punkti bija izvietoti Smiltenes pilsētas, Silvas ciema, Klievezera un apkārtējo mežu teritorijā). Kontrolpunktiem ir dažādas punktu vērtības – vieni ir vērtīgāki, citi mazāk vērtīgi. Komanda pati saplāno, kurus kontrolpunktus apmeklēt trīs stundu kontrollaikā tā, lai savāktu iespējami lielāko punktu vērtību. Tātad, – nav noteiktas distances garuma, bet tikai no dalībniekiem pašiem ir atkarīgs, cik un kurus kontrolpunktus komanda apmeklēs un cik ilgā laikā (maksimums, trijās stundās). Pārvietošanās notiek tikai ar kājām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jāpiebilst, ka Latvijas Orientēšanās nakts ir pasākums ikvienam un ik gadu tajā startē arvien lielāks skaits ģimeņu un draugu kompāniju, līdzi ņemot bērnus un savus četrkājainos draugus, kas bija vērojams arī Smiltenē.

Sacensībās var piedalīties gan ģimenes ar maziem bērniem, gan seniori, jo dalību var pieteikt četrās dažādās grupās (OPEN, sieviešu, ģimeņu un veterānu), līdz ar to uz starta izgāja dalībnieki vecumā no viena gada līdz vairāk nekā 70 gadu vecumam.

Sacensībās Smiltenē 48 komandu konkurencē absolūtajā vērtējumā uzvarēja komanda “Krūšu inspekcija”, kurā startēja arī Guntis Šmaukstelis – vairākkārtējs Latvijas čempionāta rogainingā uzvarētājs vīriešu komandu vērtējumā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Otro vietu izcīnīja Launkalnes pagasta komanda “SuperKleperīgs meža skuvums” (Uldis Klepers un Aiva Klepere).

Trešajā vietā ierindojās Smiltenes komanda “Trīs paaudzes”, kurā skrēja Andris Lapiņš ar savu 13 gadus veco dēlu, 7. klases skolnieku Elmāru.

Uzvarētājas apmaldās purvā, brienot teju līdz viduklim

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sarunā ar “Ziemeļlatviju” Andris Lapiņš teic, ka Elmārs šajās sacensībās piedalījās arī iepriekšējos divos gados un arī tad “Trīs paaudzes” (tad tajā startēja arī Andra tēvs Māris Lapiņš, kurš šoreiz skrēja citā komandā) bija labāko komandu vidū.

“Mums ir goda lieta piedalīties Latvijas Orientēšanās naktī. Elmāra stiprākā puse ir izturība. Plānojot distanci, tāpēc izvēlējāmies meža variantu – Niedrāju, Spicieri, kur bija vērtīgākie punkti,” stāsta Andris Lapiņš.

Sieviešu komandu konkurencē uzvarēja vietējā komanda “I&I” (Inese Meldere un Iveta Kazaine), atzīstamu sniegumu uzrādot arī absolūtajā vērtējumā, kur ierindojās 6. vietā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iepriekšējos divos gados “I&I” sieviešu komandu konkurencē izcīnīja 2. vietu, bet šogad pakāpās uz pirmā pjedestāla, iespējams, pateicoties arī distances plānojumam, pēdējā brīdī pirms starta to mainot un iekļaujot tajā vienu no vērtīgākajiem, bet tālākajiem punktiem pie Smiltenes kokaudzētavas.

“Pašām bija liels pārsteigums, ka esam pirmās, jo konkurence bija sīva, bet mēs jau tādas svētdienas orientieristes,” “Ziemeļlatvijai” stāsta smilteniete Inese Meldere (jāpiebilst, ka viņas meitas – jaunās, talantīgās orientieristes Agnese un Anda Jaunmuktānes – šoreiz piedalījās nakts orientēšanās sacensībās Ikšķilē).

Rogaininga distanci Inese un Iveta pieveica divās stundās un 52 minūtēs, kopā savācot 97 punktus, noskrienot aptuveni 20 kilometrus un tumsā iekuļoties purvā vārda tiešākajā nozīmē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Skrējām uz Klievezeru, kur kartē iezīmēts purvs gaiši zilā krāsā, – tad jau sauss un skrienams! Taču iepērāmies un nomaldījāmies bebru slīkšņās un rāvas bedrēs, kur niedres pāri galvai. Iveta tādā bedrē pazaudēja vienu boti, kuru izdevās veiksmīgi atrast. Slapjas līdz gandrīz viduklim ar purva rāvaino ūdeni, sunīšus savākušās pilnām biksēm, bridām, cerot nokļūt kādā sausākā vietā. Izdevās tikt uz eglīšu pudurīti, kur ir arī taciņa, un takas malā nejauši uzskrējām virsū meklētajam kontrolpunktam. Kā līdz tam tikām, nezinu, – purvā šķita, ka vadātājs piesities. Visapkārt tumsā tikai krūmi un brikšņi. Panika vēl neiestājās, taču galvenā doma bija tikt uz cietzemes,” piedzīvotā iespaidos dalās Inese Meldere.

Sarunā ar “Ziemeļlatviju” viņa slavē OK “Azimuts” un tā biedru Otāru Putrāli un saka paldies par ideāli sarīkoto Latvijas orientēšanās nakts pasākumu Smiltenē, tai skaitā par cienastu sportistiem – kliņģeri un siltu tēju ar medu, kā arī pateicas Smiltenes vidusskolai par siltajām telpām.

Jāpiebilst, – lai gan uz pjedestāla katrā dalībnieku grupā tika apbalvoti tikai pirmo triju vietu ieguvēji, šogad pasākuma noslēgumā pēc apbalvošanas norisinājās arī loterija jeb dažādu balvu izspēle un pie atbalstītāju balvām tika visu komandu dalībnieki. Šāda veida aktivitāte rosina vēl vairāk pozitīvu emociju un rada arvien patīkamāku atmosfēru, secina sportisti.

Vieniem uzslava, citiem “akmens dārziņā”

Viens no galvenajiem Smiltenes sacensību organizatoriem Otārs Putrālis “Ziemeļlatvijai” atzīst, – bijis prieks saņemt patiesi pozitīvas emocijas un atsauksmes no dalībniekiem. Daudzi no viņiem arī savos “Facebook” kontos dalījās ar piedzīvoto, mērojot patiešām lielus attālumus trīs stundu ilgo sacensību laikā.

Dalībnieku vidū bija arī Smiltenes novada pagastu sporta darba organizatori, kuri bija atveduši uz sacensībām savas noorganizētās komandas: Zanda Beitika no Variņiem (viņa – arī Smiltenes vidusskolas sporta skolotāja), Raivis Kalniņš (Gaujienas pagasts) un Māris Stabiņš (Grundzāles pagasts).

“Tas ir uzslavas vērts fakts, kas nodrošināja lielisku pienesumu dalībnieku skaita kuplināšanai, bet ir arī neliels akmentiņš citu pagastu sporta darba organizatoru dārziņā, kuri neuzrunāja savējos, lai izmantotu bezmaksas aizraujošu aktivitāti. Tā neprasa lielas priekšzināšanas, bet, iespējams, kādam radītu sajūtas, ka ar to turpmāk ir vērts aizrauties. Ik gadu pasākumā (Latvijas Orientēšanās naktī) redzu ļoti daudz vienus un tos pašus aktīvistus, kuri arī ikdienā nodarbojas ar citiem sporta veidiem – orientēšanos, skriešanu, riteņbraukšanu, slēpošanu, futbolu un citiem, bet ļoti vēlos sastapt daudz vairāk jaunpienācējus ar pārliecību, ka veselība ikvienam ir jānopelna, cītīgi un regulāri nodarbojoties ar dažādām sportiskām aktivitātēm, nevis bieži virinot aptieku durvis. Esmu pārliecināts, ka diemžēl par maz sabiedrībā ir nostiprināta šī pārliecība, tādēļ aktīvs dzīvesveids nav norma un veselīgi nodzīvoto gadu ziņā Latvija ir viena no pēdējām Eiropā,” pārdomās dalās Otārs Putrālis.

OK “Azimuts” pateicas Latvijas Orientēšanās nakts pasākuma Smiltenē līdzorganizatoriem: Latvijas Orientēšanās federācijai sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, “Jāņa sētu”, “Maxima”, “Dobeles dzirnavnieku”, Latvijas Sporta federāciju padomi, Smiltenes novada pašvaldību, Smiltenes vidusskolu un SIA “VIBO”.

Konfliktē sportisti un iedzīvotāji; organizatori vēršas policijā

Kaut arī kopumā Latvijas Orientēšanās nakts Smiltenē tika aizvadīta pozitīvā gaisotnē, sacensību laikā atgadījās kāds incidents, par ko “Ziemeļlatvijai” vēlējās pastāstīt abas tajā iesaistītās puses – gan organizatori un sportisti, gan arī iedzīvotāji, no kuru mājas netālu bija izvietots viens no kontrolpunktiem (A1 lieluma kartona loksne, uz kuras piestiprināts QR kods ar brīdinājumu, ka notiek sacensības, – lai citi šo punktu neaiztiek).

Lūk, ko par šo incidentu “Ziemeļlatvijai” stāsta Otārs Putrālis: “Viennozīmīgi, kontrolpunktu atrašanās vietas tika rūpīgi plānotas tā, lai tās atrastos tikai pašvaldības vai valsts īpašumā. Liels bija organizatoru un dalībnieku sašutums, kad pasākuma vidū viens no kontrolpunktiem bija ļaunprātīgi norauts, būtiski ietekmējot pasākuma norisi. Kontrolpunkta atrašanās vieta bija uz Abula upes tiltiņa kreisās puses, kas ved uz Abulas ielas 7 un 5 īpašumiem. Pasākuma dalībniekiem nācās saskarties ar aizrādījumiem par it kā privātīpašuma aizskārumu no Abulas ielas 7 iedzīvotājiem, kuri uzskatīja, ka tiltiņš pār Abulu ir viņu privātīpašums. Dažiem no dalībniekiem tika liegta iespēja pat tuvoties tiltiņam, jo uz tā bija nama iedzīvotājiem piederošs liela izmēra suns bez pavadas un uzpurņa, kurš ar skaļu riešanu apdraudēja sportistus. Īpašnieki uz to noraudzījās un necentās suni savaldīt. Visticamāk, ka kontrolpunkta pazušana varētu būt viņu roku darbs, jo viņu izturēšanās par to liecināja. Tas tikai liecina, cik dažiem iedzīvotājiem ir dziļš izpratnes trūkums par Vislatvijas publiska pasākuma nozīmi, ka viņi, iespējams, dalībnieku lukturu gaismiņu biedēti, jutās privāti aizskarti un gatavi par to šādā veidā atriebties”.

“Ziemeļlatvija” par notikušo uzklausīja arī otras incidentā iesaistītās puses redzējumu, – par notikušo viedokli vēlējās izteikt Abulas ielas 7 viena no iedzīvotājiem Ruta Madarāja-Veisa.

Šī māja atrodas Vecā parka malā, pie Vidusezera, uz namu ved iebrauktuve un tilts pār Abula upi, kas, pēc Rutas Madarājas-Veisas teiktā, ir valsts SIA “Latvijas valsts ceļi” pārziņā.

Sarunā ar “Ziemeļlatviju” Ruta Madarāja-Veisa stāsta, ka nezina, kur pazuda kontrolpunkts, bet norāda, ka sportisti sagādājuši mājas iedzīvotājiem neērtības.

“Tovakar atbraucām mājās vēlu un pārguruši no Masaki Nakagavas un “Drošā ceļa” (“Apvedceļa”) koncerta Smiltenes Kultūras centrā (“Ziemeļlatvija” jau rakstīja, ka šī koncerta producenti bija Ruta Madarāja-Veisa un Ivo Veiss – redakcijas piezīme). Skatāmies, – kaut kādi sveši cilvēki ar spuldzītēm uz galvas skrien mūsu pagalmā, bradā pa mūsu dārzu. Nesaprotam, kas notiek. Mēs nevaram izvest laukā mūsu sunceni, kurai vajag nokārtoties. Viņa ir stresā un satraukumā, jo pagalmā ir sveši cilvēki, un arī mēs esam stresā. Suncene vienu bariņu aizbaidīja, viņa sargā teritoriju un rej, brīdinot, lai sveši nenāk, taču viņa nekad nevienam nekodīs, jo ir invalīdu pavadone. Labi, tu vari ieskriet svešā īpašumā, bet tad esi pieklājīgs un pasaki – “atvainojiet, labvakar, mums tā gadījās, mēs te kaut ko meklējam, te ir kontrolpunkts uzlikts”, nevis svešā īpašumā sākt kliegt – “upe jums nepieder!”, kad prasām, ko viņi dara mūsu īpašumā,” stāsta Ruta Madarāja-Veisa.

Viņa piebilst, ka pie mājas ir arī norādes, kur sākas privātīpašums, un sacensību organizatoriem nevajadzētu novietot kontrolpunktu tik tuvu tam.

Savukārt sacensību organizatori par norādīto incidentu ir vērsušies Smiltenes novada Pašvaldības policijā, lai tā notikušo izskatītu detalizētāk.


APTAUJA: https://poll.app.do/vai-jusuprat-nodarbosanas-ar-sportiskam-aktivitatem


#SIF_MAF2024

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.