Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Kā es kafiju meklēju

Manas attiecības ar Liepājas šķīstošo kafiju sākās pirms daudziem gadiem, kad māsa atveda no Rīgas vairākas bundžiņas ar piebildi, – “dzer, laba”. Noskatījos skeptiski, – ej nu ej, vai tad būs labāka par populāru ārzemju zīmolu ražojumiem? Bet bija, un tik laba, ka gadiem ilgi tā bija vienīgā šķīstošā kafija, ko dzēru tās maigās garšas dēļ (vispār jau šķīstošās kafijas ir diezgan rūgtenas). Devu pat priekšroku “liepājniecei”, nevis maltu pupiņu kafijai, jo esmu kafijas atkarīgā. Man dienā vajag vairākas krūzes dzeršanas procesa dēļ, un tādiem cilvēkiem šķīstošā kafija ir pat vēlamāka, jo uzņemtā kofeīna deva ir mazāka.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirms aptuveni mēneša, dodoties uz veikalu pēc kārtējās Liepājas kafijas bundžiņas, pie ierastā plaukta apstulbu, – nav! Ne zilo, ne sarkano bundžiņu! Jau tad prātā iešāvās doma, – laikam pārtraukuši ražot. Nolēmu izmēģināt laimi citā veikalā. Ak, kāds prieks, – bija un vēl par akcijas cenu! Drošības labad iepirkos ar rezervi. Kad krājumi beidzās, devos uz veikalu atkal, – nu vairs “liepājnieces” nebija nekur. Bažīgi ieskatījos interneta ziņu plūsmā, pētot, ko esmu palaidusi garām, un manas sākotnējās aizdomas guva apstiprinājumu. Izrādās, šovasar uzņēmums “Liepājas Kafijas fabrika” paziņojis par to, ka pārtrauc šķīstošās kafijas “Liepāja” ražošanu. Attiecīgi sociālos tīklus pārpludinājuši ieraksti, kuros cilvēki satraucas par viņu iecienītās kafijas pazušanu no veikalu plauktiem, un vairāki lielie Latvijas plašsaziņas līdzekļi rakstījuši un skaidrojuši, kāpēc tā noticis. Un noticis, lūk, kas, – pēc publiski pieejamās informācijas, “Liepājas Kafijas fabrika” uz laiku pārtraukusi šķīstošās kafijas ražošanu augstās zaļo pupiņu cenas dēļ. Gada laikā cena par to kilogramu sadārdzinājusies par 100 procentiem, savukārt, pēc uzņēmuma sniegtās informācijas, Latvijas veikalu tīkli nav piekrituši paaugstināt kafijas “Liepāja” cenu, līdz ar to šobrīd šo produktu nav izdevīgi ražot. Nu nezinu, – uz ārzemēs ražotās kafijas fona šķīstošās “liepājnieces” cena bija krietni pievilcīgāka, un pat, ja tās cena kāptu, tā tikai pietuvotos importētajām konkurentēm, un uzticamie fani pirktu tāpat.

Šķīstošās un maltās kafijas ražotne “Liepājas Kafijas fabrika”, kas 1972. gadā tika izveidota “Liepājas Cukurfabrikas” paspārnē, bet mūsdienās pieder ārzemju uzņēmumiem, pirms diviem gadiem atzīmēja 50 gadu jubileju. Slaveno šķīstošo kafiju “Liepāja” tur joprojām izgatavoja pēc oriģinālās, vairāk nekā pusgadsimtu senās receptes.

Vai zaļo kafijas pupiņu cena kritīsies, un vai atkal varēsim nopirkt šķīstošo “liepājnieci”? Kā kafijas sadārdzināšanās galvenais iemesls pasaulē tiek norādīti nelabvēlīgi laikapstākļi vadošajās kafijas audzēšanas valstīs (ilgstošs karstums un sausums). Taču ir vēl viens iemesls, kāpēc eiropiešiem tik un tā būšot jāmaksā dārgāk par kafiju, – tā ir Eiropas Savienības pieņemtā Atmežošanas regula, kas aizliegs importēt produktus, kuru ražošana ir saistīta ar mežu iznīcināšanu. Vairumam kafijas audzētāju tādas ES prasības neesot pa spēkam izpildīt.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.