Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Jaunauces pilī iespaidu netrūkst!

Kad piebraucam pie Jaunauces pils, pirmajā brīdī liekas – nu, parasta ēka, bet pēc tam...
Mūs sagaida tūrisma speciāliste Inguna Balcere. “Šeit ir Zemgale, lai gan Saldus novads ir Kurzemē. Trīs Zemgales pagasti ir pievienoti Saldus novadam: Jaunauce, Ruba un Vadakste. Mēs esam vienīgā no septiņām Latvijas Aucēm, kura neatrodas Dobeles novadā. Jaunauces muižas kompleksā ir saglabājušās 12 ēkas. Es gribu īpaši uzsvērt, ka visam kompleksam ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss. Ne tikai pilij un parkam – visam! Tāpēc, ka ēkas ir salīdzinoši labā stāvoklī, otrkārt, nav vidi degradējošu objektu pa vidu un nav iecelta jauna apbūve,” saka Inguna.
Uzzinām, ka Jaunauces parks ir viens no visvērtīgākajiem klasicisma dārziem Latvijā. Priekšā pilij ir liels apaļas formas zāliens, ko ieskauj piebraucamais ceļš. Apļveida ceļš ir domāts, lai nodrošinātu normālu pajūgu piebraukšanu.

Divi milzīgi vēstures posmi
1804. gadā Jaunauces muižu nopērk grāfs Mēdems. “Mēdems Kurzemē, Zemgalē ir tas pats, kas Vid­zemē Volfs. Viņa laikā tiek saceltas visas saimniecības ēkas un notiek ļoti strauja ekonomiskā augšupeja. 1815. gads. Ir izaugušas precību gados meitas. Ierodas bildināt Aneti Annu barons fon de Rops no Bikstu muižas. Grāfs Mēdems, pēc vienas versijas, uz kāzām dāvina, pēc citas versijas – uz dzimšanas dienu dāvina, bet jebkurā gadījumā tā ir Mēdema nauda, par kuru celts šis nams, kur jaunajai ģimenei dzīvot. Diemžēl Anete Anna ar savu vīru šeit nedzīvo nevienu dienu, jo, ciemojoties Remtes pils parkā, pastaigas laikā Aneti sakož čūska un viņa mirst.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties Ziemellatvija.lv abonementu:

"Ziemellatvija.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē Ziemellatvija.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā Ziemellatvija.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.