Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Kā mājas apstākļos ilgāk saglabāt ziedus svaigus: Ko noteikti nedarīt?

Kā ilgstoši saglabāt ziedus svaigus, mājas apstākļos?

Svaigi grieztie ziedi piešķir telpai krāsas un dzīvīgumu, taču bieži vien šis prieks ir īslaicīgs – ziedi ātri sāk novīst. Kā parūpēties, lai to skaistums saglabātos ilgāk? “Ziedu ekspresis” komanda ir apkopojuši praktiskus padomus, kā nodrošināt ziedu svaigumu ilgāk.

Sagatavo ziedus ilgstošam svaigumam

Lai ziedi ilgstoši saglabātu svaigumu, svarīga ir sagatavošana. Pirms ziedu ievietošanas vāzē, kāti jāapgriež slīpi (aptuveni par diviem līdz trīs centimetriem). Tas ļauj ūdenim ātrāk sasniegt ziedus un palīdz saglabāt to svaigumu. Kātiņu apgriešana jāveic ikreiz, kad maini ūdeni, un jāpārliecinās, ka ūdenī nav lapu, kas varētu ātri izraisīt nepatīkamu ūdens smaku un baktēriju veidošanos.

Nodrošini pareizu ūdens kvalitāti

Ūdens temperatūrai un kvalitātei, kuru ielejat vāzē, ir liela nozīme. “Ziedu ekspresis” iesaka izmantot istabas temperatūras ūdeni un pievienot tam speciālu ziedu mēslojumu, ja tas ir pieejams. Ja nav, vari pagatavot paštaisītu maisījumu – sajauc cukuru, citrona sulu un balinātāju. Cukurs un citrona sula palīdzēs ziediem uzsūkt ūdeni, bet balinātājs novērsīs baktēriju rašanos.

Piemeklē piemērotu vietu ziedu novietošanai

Grieztos ziedus nepieciešams turēt vēsā un ēnainā vietā, izvairoties no tiešiem saules stariem, karstuma avotiem un caurvējiem. Tāpat nedrīkst turēt ziedus blakus augļiem, piemēram, āboliem vai banāniem, kas izdala etilēnu – gāzi, kas paātrina ziedu vīšanu.

Pielāgo aprūpi katrai ziedu sugai

Katra ziedu suga prasa atšķirīgu aprūpi, tādēļ iesakām izpētīt informāciju par konkrētajiem ziediem. Piemēram, rozēm patīk vai nu ļoti karsts, vai ļoti auksts ūdens, savukārt tulpes jāievieto aukstā ūdenī aptuveni trīs līdz četru centimetru dziļumā. Krizantēmām jānoplūc lapas, kas varētu atrasties ūdenī, un kāti jāievieto karstā ūdenī.

Iegādājies tikai svaigus ziedus

Svarīgi ir iegādāties svaigus ziedus, jo pat labākā aprūpe nevarēs atdzīvināt jau novītušus. Izvēlies ziedus, kas vēl nav pilnībā uzplaukuši, ar tīriem kātiem un veselīgām lapām. Izvairies no ziediem ar noplūktām lapām, jo tas var liecināt par to vecumu.

Parūpējies par saviem ziediem

Svaigi ziedi var būt lielisks interjera akcents, ja tiem tiek pievērsta pienācīga uzmanība. “Ziedu ekspresis” piedāvā ne tikai plašu ziedu klāstu, bet arī padomus, kā par tiem rūpēties, lai katrs klients varētu baudīt to skaistumu ilgāk.

Šis raksts veidots sadarbībā ar “Tendences.lv“, lai sniegtu visaptverošu informāciju par to, kā saglabāt ziedus svaigus ilgāk un nodrošināt to ilgmūžību mājas apstākļos.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.