Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Rudens dārza karalim ķirbim šogad laba raža

Valcēnietei Lidijai Naglei arī šogad izdevies tikt pie iepriecinošas ķirbju ražas.
FOTO: NO PERSONĪGĀ ARHĪVA

Ražas novākšanas laiks priecē dārzniekus. Valcēniete Lidija Nagle šajās dienās novāc brangi padevušos ķirbju ražu. Mazdārziņā Valkas pagasta Aliešos viņai izdevies izaudzēt ķirbi, kas sver 17 kilogramus. Pēc skata bijuši vēl lielāki, tos gan neizdevies nosvērt, bet ap kādiem divdesmit kilogramiem tiem varētu būt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Ķirbjus audzēju katru gadu. Man ir ierīkota komposta kaudze, kur tiem tīri labi patīk augt. Šogad tie skaisti padevušies. Ir bijuši gadi, kad tie izaug vēl lielāki. Protams, šie uz ķirbjiem rekordistiem nepretendē, bet vienalga prieks par ražu. Pietiks gan pašai, gan ar ko padalīties ar citiem. Arī kaimiņi, kas gāja garām, vienmēr pabrīnījās, kā izstiepušies ķirbji uz visām pusēm, bija arī tādi, kas gāja garām un bildēja lielās ogas. Divus lielākos meita jau pirms divām nedēļām aizveda uz Rīgu. Tos gan nenosvērām, nebija svaru. Tagad ciemos atbrauca otra meita ar ģimeni. Novācām pēdējos ķirbjus, sakopām dārzu, lai atpūšas līdz jaunajai sezonai,” stāsta Lidijas kundze, kurai dārzs ir sirdslieta daudzu gadu garumā.

Lidijas kundze audzē dažādu šķirņu ķirbjus – gan tādus, kas var izaugt ļoti lieli, gan tādus, kas ir vairāk tādi kā dekoratīvie. Šajā gadā novākusi septiņpadsmit ķirbjus. Sēklas gadu no gada galvenokārt viņa ievāc pati no tā, kas izaug dārzā. Bet, lai būtu dažādība un interesantāki eksemplāri, ar sēklām mēdz mainīties arī ar citiem dārza entuziastiem, kā teikt, ar tiem, kuriem ir zaļie pirkstiņi.

“Atbraucām pie mammītes un kopīgiem spēkiem nosvērām lielāko ķirbi, tas sver 17 kilogramus. Vienojāmies, ka to sadalīsim vairākās daļās ap Ziemassvētkiem, jo tas ir milzīgs, un viena ģimene vienā reizē noteikti tādu nevar pievārēt, lai vai kādas idejas nāktu prātā tā pagatavošanai. Mēs sev uz Rīgu paņēmām līdzi tādus mazākus ķirbīšus. Esam iecienījuši pagatavot ķirbju un kartupeļu biezeni, tas sanāk ar saldenu garšu, izteiksmīgu dzeltenīgu krāsu. Gana daudz aiziet arī biezzupās. Cieņā ir arī ķirbju pankūkas. Garšīgi ir arī salāti – ķirbis ar cidonijām, bet vēl jāpagaida, līdz cidonijas nogatavosies. Es tā mazāk, bet māsa ir iecienījusi gatavot arī ķirbju kūkas. Protams, šad tad mēdzam pagatavot arī marinētu ķirbi, bet tas tāds ierastāks, visiem zināmāks variants,” papildina Anita Nagle-Cīrule.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kundze pārkāpusi 80 gadu slieksni, bet joprojām turpina būt kustībā. Tieši dārzs palīdz uzturēt veselību. Tajā tiek audzēti dažādi labumi, sākot no tomātiem, gurķiem, pupiņām, sīpoliem, ķiplokiem līdz dārza ogām un dažādām puķēm. Ilgus gadus viņa divreiz dienā mērojusi trīs kilometrus kājām, lai nokļūtu mazdārziņā, tāpēc ir ļoti pateicīga, ka šogad pašvaldība nodrošina ar iespēju iedzīvotājiem tikt uz saviem mazdārziņiem ar autobusu.

“Vēl viņai ļoti patīk sēņot, ogot, makšķerēt, spiningot un minēt krustvārdu mīklas. Nupat arī aizvedām viņu uz mežu. Salasījām vēl skaistas gailenītes. Protams, mamma aizraujas arī ar konservēšanu. Kas tikai nav viņai burciņās – gurķi, tomāti, salāti, ievārījumi un kompoti. Mammas gatavotais ķiršu kompots ir pats garšīgākais kompots pasaulē, to es droši varu teikt,” saka Anita.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.