Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Izaug četrarpus metrus gara saulespuķe

Saulespuķes augstums gana iespaidīgs – 4,50 metri. Šāda saulespuķe Dzintras Lezdiņas dārzā izaugusi pirmo reizi. Attēlā Paula Rozīte (no labās) ar māsīcu Rēziju un draugu Ralfu.
FOTO: IEVA LEZDIŅA

Ražas novākšanas laikā iedzīvotāji priecājas ne tikai par iespaidīgiem atradumiem dārzeņu laukā, bet īpašus eksemplārus novēro arī puķu dārzos. Mūspusē par saulespuķi rekordisti var saukt saulespuķi, kura augstumā slejas 4 metri un 50 centimetri. Varenā saulespuķe rotājas Lezdiņu ģimenes dārzā Smiltenes pagastā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šī vasara ir izrādījusies saulespuķu augšanai pat ļoti tīkama. “Ar ģimeni atbraucām pie mammas uz laukiem, uz kartupeļu talku. Pamanījām milzīgās saulespuķes, kas izaugušas mazdārziņā, un radās interese, cik tās varētu būt garas. Ierosināju izmērīt. Sameklējām mērlenti, uzdevums tika uzticēts meitas Paulas draugam Ralfam. Nebija nemaz tik vienkārši to nomērīt visā garumā. Bijām vairāki aculiecinieki, kuri piedalījās rezultāta piefiksēšanā. Lielākā saulespuķe pārsniedz cilvēka augumu gandrīz divarpus reizes. Pirmoreiz redzu tik iespaidīga izmēra saulespuķi,” stāsta Dzintras meita Inga Rozīte un uzsver, ka galvenie varoņi, kas laistīja dārzu, ir saimnieki Uldis un Dzintra Lezdiņi, kā arī pārējie ģimenes locekļi, pateicoties kuriem tika iegādātas saulespuķu sēklas un izdevies pamanīt un novērtēt, ka dārzā aug neparasta lieluma saulespuķes.

Interesanti, ka nākamajā dienā saulespuķe tika pārmērīta. Tiklīdz sociālajos tīklos cilvēki bija pamanījuši ierakstu par saulespuķi, viņi nolēma vēlreiz to nomērīt visādam gadījumam. Šoreiz pie darbiņa ķērās Ingas brālis Edgars. Pārmērījis saulē izstiepušos augu, rezultāts izrādījās vēl iespaidīgāks, saulespuķes garums – 4 metri un 50 centimetri. Kā paši saka, arī tā mēdz gadīties.

Arī par saulespuķu sēklām ir savs stāsts. “Brāļa sieva Ieva bija aizbraukusi uz Holandi. No turienes pārveda arī saulespuķu sēklas. Pavasarī dārza maliņā, cik vieta atļāva, iesējām saulespuķes. Lai ir ziedi dārzā, kas priecē ar ziedēšanu augustā, septembrī. Arī citus gadus saulespuķes tika sētas, bet ne katru gadu tās izauga. Saulespuķes simbolizē prieku, laimi un siltumu. Un, kā mēs zinām, tās ir arī dzīvības un gaismas simbols,” piebilst Inga.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šīs saulespuķes priecē ar lieliem ziediem, uz viena stumbra vairākiem. Dažas saulespuķes jau noziedējušas, tagad tām nobriest sēklas. Kā stāsta Lezdiņu un Rozīšu saime, kad tās būs nogatavojušās, sēklas noteikti tiks ievāktas, lai arī nākamgad varētu priecāties par tikpat brīnišķīgiem saulespuķu ziediem.

Jāteic, ka nupat kādā citā medijā arī parādījās informācija, kur ziņots, ka Trikātā izaugusi četrus metrus un 45 centimetrus gara saulespuķe. Reaģējot uz ierakstu, iedzīvotāji ātri vien dalījās ar ieraktiem un bildēm par to, ka viņiem izaugušas vēl garākas saulespuķes un šī nebūt nav rekordiste. Kāda ieraksta autore raksta: “Manējās pieci metri, tikai daudzas jau apgāzušās.” Citi min mazākus ciparus. Iedzīvotāji nebeidz brīnīties, kā no vienas mazas sēkliņas var izaugt tik pamatīga saulespuķe.

Līdz laikam, kamēr kāds vēl nav izmērījis savas saulespuķes dārzā un devis zināt, ka viņam izaugusi garāka par 4,50 metriem, Smiltenes pagasta saulespuķi droši var dēvēt par mūspuses rekordisti.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.