Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Sestklasniekiem par mācību klasi kļūst mežs

“Latvijas valsts mežu” Meža ekspedīcijas pieturā “Būvējam nākotnei” skolēnus sagaida interesants un radošs uzdevums – izmantojot dēļus, bez naglām un skrūvēm izgatavot savu da Vinči tilta versiju un pēc tam pašiem to šķērsot. Smiltenes vidusskolas 6.c un 6.d klase ar uzdevumu godam tika galā. Rezultāts patīk arī šīs pieturas vadītājam, vecākajam meža infrastruktūras speciālistam Valteram Vikam.
FOTO: SANDRA PĒTERSONE

Šomēnes uz valsts mežiem Launkalnes pagastā, netālu no autoceļa Smiltene – Gulbene, dodas viens skolēnu autobuss pēc otra no daudzu Vidzemes novadu un Rīgas skolām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (LVM) visos savos astoņos reģionos atkal rīko LVM Meža ekspedīcijas, aicinot vispārizglītojošo skolu 6. klases apgūt dabaszinības mežā kopīga piedzīvojuma veidā.

Lielās intereses dēļ visus uzņemt nav iespējams

Šomēnes piecas dienas – 11., 12., 18., 19. un 25. septembrī – skolēnus Meža ekspedīcijā uzņem arī LVM Austrumvidzemes reģions. Tur ekspedīcijas jau trešo gadu notiek Silvas maršrutā, kas atrodas Launkalnes pagastā pie LVM Augstākalna meža autoceļa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Interese ir ļoti liela. Laiks – astoņas grupas dienā – tiek aizpildīts ļoti ātri, un visas skolas, kas vēlējās, pat nav iespējams uzņemt. Mēs piecās dienās uzņemsim 40 skolas. Ir izglītības iestādes, no kurām brauc vairākas 6. klases,” “Ziemeļlatvijai” stāsta Gunta Dudele, LVM Austrumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāja.

Katrs Meža ekspedīcijas dalībnieks saņem darba burtnīcu ar meža izziņas pieturās pildāmajiem uzdevumiem. LVM Austrumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāja Gunta Dudele tādas izsniedza arī uz Smiltenes novadu atbraukušajiem Salacgrīvas vidusskolas skolēniem.

LVM Mežu ekspedīcija ir aptuveni vienu līdz divus kilometrus garš, izglītojošs pārgājiens dabā ar 10 meža izziņas pieturām jeb stacijām pieredzējušu mežsaimnieku, LVM speciālistu, vadībā.

Ierodoties pasākuma vietā ar autobusu, skolēnus sagaida LVM darbinieks, kurš skolēnus iepazīstina ar pasākuma norisi un izsniedz katram ekspedīcijas dalībniekam rakstāmo un darba burtnīcu ar ekspedīcijas laikā pildāmiem uzdevumiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Klase dodas mežā pa noteiktu maršrutu, pārejot no vienas pieturas uz otru. Katrā pieturā vadītājs dod skolēniem praktiskus vai radošus uzdevumus, kurus tie risina individuāli vai grupās, iegūtos rezultātus fiksējot darba burtnīcās.

Atbilstoši dabaszinību standartam skolēni meža ekspedīcijā izprot, kā dabaszinībās iegūtās zināšanas ir izmantojamas ikdienas dzīvē, kāda ir cilvēku ietekme uz meža ekosistēmu, kā arī gūst izpratni par meža saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Noslēgumā skolēnus sagaida pikniks labiekārtotā atpūtas vietā ar ugunskuru. Pasākuma norisi un inventāru bez maksas nodrošina LVM, transportu un uzkodas piknikam mežā nodrošina paši dalībnieki.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Interesanti ne tikai skolēniem, bet arī pieaugušajiem

“Ziemeļlatvija” LVM Meža ekspedīcijas dažās stacijās pabija kopā ar Smiltenes vidusskolas 6.c un 6.d klasi.

Valtera Vika vadītajā stacijā “Būvējam nākotnei” skolēniem tika uzdots interesants uzdevumus – izmantojot dēļus, izgatavot savu da Vinči tilta versiju un pēc tam pašiem to šķērsot. Leonardo da Vinči 1486. gadā radīja viegli saliekamu, izjaucamu un pārvietojamu tiltu armijas vajadzībām, kura sastiprināšanai nebija vajadzīgas ne naglas, ne virves.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Smiltenes vidusskolas sestklasnieki godam tika galā ar šo uzdevumu, – dēļu tilts, kura būvei netika izmantoti nekādi dēļus sastiprinoši materiāli, izturēja gan pusaudžu, gan viņu skolotāju svaru.

Mārtiņa Meistera vadītajā stacijā “Ražojam no koksnes” uzzinātais var būt interesants ne tikai skolēniem, bet arī pieaugušajiem, proti, uz vietas tiek iedoti dažādi produkti un jānosauc tie, kuru ražošanā ir izmantota koksne.

Piemēram, tāds ir pretdrudža medikaments aspirīns, kas satur vītolu dzimtas koku aktīvo vielu acetilsalicilskābi, un burbuļu pūšamais šķidrums, – tam pievienota celuloze šķidrā veidā, lai burbuļus varētu uzpūst lielākus un lai tie būtu izturīgāki un uzreiz nepārplīstu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Ziemeļlatvijai” atklājums bija balta pulverveida viela – betulīns, ko iegūst no bērzu mizas baltās daļas – tāss un ko stacijas “Ražojam no koksnes” vadītājs vērtē kā nākotnes produktu. Bērzi nekad neslimo. Cilvēka organismā betulīns arī darbojas aizsargājoši. Betulīnam ir pretiekaisuma, pretvīrusu un antibakteriālās īpašības, to izmanto arī, piemēram, kosmētikas līdzekļos ādas atjaunošanai, jo betulīns stimulē kolagēna sintēzi un uzlabo kapilāro asinsriti.

Dārta Pauliņa no Smiltenes vidusskolas 6.d klases sarunā ar “Ziemeļlatviju’” par interesantu atzīst arī staciju “Stādām jaunaudzes”, kur vajadzēja aprēķināt, cik eglīšu aug vienā hektārā, un staciju “Plānojam ražu” ar uzdevumu, cik metru garš ir skolēnu mērītais koks.

“Līdz šim man nebija priekšstata par meža apsaimniekošanu, bet tagad tāds ir radies. Viss bija ļoti interesanti. Uzzināju, kā mežs aug, kā mežu kopj. Patīk šāda ekspedīcija. To vajag rīkot arī nākamgad,” rosina Dārta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Skolēnu interesi piesaistīja arī, piemēram, stacija “Iepazīstam mežzinātni”, praktiskā uzdevumā (filtrējot augsni) noskaidrojot, kurš no augsnes paraugiem ir piemērotāks koku audzēšanai, un citas.

Labāk izprot mežsaimniecību Latvijā

Sarunā ar “Ziemeļlatviju” Gunta Dudele uzsver, cik svarīgi ir jau jaunāko klašu skolēniem dot zināšanas par mežu un par mežsaimniecību. “Kaut arī Latvija ir mežu valsts, ir vērojams, ka daļā sabiedrības par to pietrūkst zināšanu. No vienas puses, visi saprot, ka mežs ir vajadzīgs un meža nozare ir svarīga tautsaimniecībai, bet, no otras puses, nesaprot, kāpēc kaut kur mežs tiek nozāģēts. Meža ekspedīcijā uzskatāmi parādām skolēniem jaunaudzes, vidēja vecuma un pieaugušus mežus, meža biotopus un vienu līdz trīs gadus vecus mežus. Ap 20 procentiem no mežu teritorijas galvenais mērķis ir dabas aizsardzība, un tā veidojas, kad plašajā mežu ekosistēmā līdzās pastāv gan mežu nogabali kokmateriālu ieguvei, gan mežu nogabali jūtīgām un saudzējamām floras un faunas sugām. To arī skolēniem parādām. Nav pamata uztraukties, ka mežu Latvijā pietrūkst,” stāsta Gunta Dudele.

Savukārt 8. un 9. klasēm LVM piedāvā izglītības programmu “Pētījums mežā” – jaunā “Skola 2030” mācību satura ietvaros kopā ar Latvijas Universitātes Starpnozaru izglītības inovāciju centru aicina 8. un 9. klases veikt pētījumus mežā, saistot mācības ar reālo dzīvi ģeogrāfijas, bioloģijas, matemātikas un tehnoloģiju priekšmetos. Meža pētījumi iespējami dažādās vidēs, kam atbilstoši izstrādāti uzdevumi.

Uzziņai

LVM Meža ekspedīcijas stacijas

1. Orientējamies mežā. Kā dabā orientējas mežsaimnieki, un kāpēc par mežu ir jārūpējas?

2. Iepazīstam mežzinātni. Kas ir selekcija, kā izvēlēties sēklas kokus, cik skāba ir meža augsne un kā ātrāk izaudzēt augstvērtīgu mežu?

3. Stādām jaunaudzes. Kā aprēķināt koku skaitu hektārā un noteikt, vai mežs ir veiksmīgi atjaunots?

4. Kopjam mežu. Cik ātri aug mežs, kāpēc mežs ir jākopj un kā to darīt?

5. Plānojam koksnes ražu. Kā noteikt augstumu augošam kokam, izmantojot matemātiku?

6. Aizsargājam mežu. Kā nodrošināt dabas daudzveidību un aizsargāt izcirtumos retas dzīvnieku un augu sugas?

7. Ražojam no koksnes. Kur ikdienā lietojam koksni un vai koksnes produkti var aizstāt naftas produktus?

8. Palīdzam klimatam. Kā noteikt vecumu augošiem kokiem, aizsargāt kokus no bojājumiem un izaudzēt vairāk skābekli?

9. Būvējam nākotnei. Vai no koka var uzbūvēt debesskrāpi un tiltu bez naglām?

10. Atpūšamies dabā. Kas ir dabai draudzīga atpūta un kā neatstāt pēc sevis atkritumus?

Avots – “Latvijas valsts meži”


APTAUJA: https://poll.app.do/ka-labak-informet-sabiedribu-par-latvija-mezsaimniecibas


#SIF_MAF2024

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.