Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Pašvaldība atbild tiesībsargam


Foto: pexels.com

Latvijas Republikas tiesībsargs vērsies Smiltenes novada pašvaldībā ar aicinājumu pārskatīt un nepieciešamības gadījumā pilnveidot izglītojamo nokļūšanu izglītības iestādēs Smiltenes novadā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tiesībsargs šogad jūnijā veica aptauju par mācību sākuma laiku skolās un skolēnu nokļūšanu skolā. Izskatot saņemtās atbildes, secināts, ka, iespējams, Smiltenes novada pašvaldībā izglītojamo pārvadājumi nav organizēti atbilstoši bērnu interesēm, “Ziemeļlatviju” informē Edgars Lākutis, Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja vietnieks Latvijas Republikas Tiesībsarga birojā. Viņš arī uzsver, ka šī informācija ir aptaujā norādītais, nevis tiesībsarga konstatētais.
Smiltenes novada iedzīvotāju atbildēs redzams, ka dažiem bērniem nokļūšana līdz tuvākajai izglītības iestādei aizņem līdz stundai, kas varētu tikt skaidrots ar skolēnu autobusu reisu garumu. Daudzi no izglītojamajiem ir sākumskolas posmā (1.–6. klase), līdz ar to tiesībsargam pastāv bažas, ka bērnu tiesības uz atpūtu netiek nodrošinātas. Daži respondenti, kuru atbildes nav iekļautas aptaujas izlasē, ir izteikuši iebildumus par ilgo skolēnu autobusu kursēšanas laiku un ar mācību nodarbību laiku nesaskaņoto transporta kustības grafiku. Tiesībsargs uzsver – nav pieļaujams, ka bērni vairākas stundas dienā pavada ceļā uz skolu un no skolas vai gaidot transportlīdzekli – ņemot vērā slodzi, ko veido mācības, interešu izglītība, mājasdarbi, bērnam var nākties ziedot miega un atpūtas laiku.

Tiesībsargs aicina Smiltenes novada pašvaldību īpaši pievērst uzmanību pašvaldības organizēto un arī sabiedrisko transporta maršrutu garumam un ceļā pavadāmajam laikam, pārvadājot skolēnus uz un no izglītības iestādēm, kā arī šī transporta kustības grafikam pirms un pēc mācību stundām.

“Ziemeļlatvija” šīs nedēļas sākumā sazinājās ar Smiltenes novada Izglītības pārvaldes vadītāju Edgaru Roslovu, kurš apliecināja, ka atbilde tiesībsargam tiek gatavota.
“Tiesībsargs ir veicis iedzīvotāju anonīmu aptauju, un, ja pareizi atceros, tad četriem respondentiem bija kaut kāda neapmierinātība šajā jautājumā. Cik tas ir pamatoti, šobrīd nevaru komentēt. Balstoties uz mūsu veikto apkopojumu, sagatavosim atbildes un iesniegsim tiesībsargam,” informē Edgars Roslovs.

Jau rakstījām, ka pēdējo gadu laikā Smiltenes novadā notikusi skolu tīkla optimizācija, sekojot Izglītības un zinātnes ministrijas vadlīnijām izglītībā, kā rezultātā ir slēgtas pamatskolas Variņos un Bilskā, un to bijušajiem audzēkņiem ir jāmēro ceļš uz citām izglītības iestādēm.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.