Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Avārijas dēļ uz laiku no darba atstādina Variņu pagasta pārvaldnieku

Ko tādu Variņu iedzīvotāji nebija piedzīvojuši, – viņu ciematā avarēja Smiltenes novada pašvaldības auto, kas nodots dienesta lietošanā Variņu pagasta pārvaldes vadītājam Uldim Birkenšteinam, bet pats pārvaldnieks drīz pēc avārijas nozuda, nesagaidot policijas ierašanos. ACULIECINIEKA FOTO

5. septembra vakarā Smiltenes novada Variņu ciematā norisinājās detektīvžanra cienīgi notikumi, kādus vietējā kopiena nebija piedzīvojusi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vairāk iedzīvotāju par notikušo uzzināja pirmdien, 9. septembrī, skatoties TV3 raidījumu “Degpunktā”, – viens no raidījuma sižetiem pārsteidza daudzus Smiltenes novada iedzīvotājus.

Kurš vadīja auto – pagasta pārvaldnieks vai viņa sieva?

Ceļa vidū pamests avarējis Smiltenes novada pašvaldības auto Variņu apkārtnes iedzīvotājos izraisījis neizpratni. Versijas par to, kā transportlīdzeklis nonācis uz jumta, ir dažādas, tomēr visiem skaidrs, kurš cilvēks iesaistīts negadījumā. Tas ir vietējais pagastvecis Uldis Birkenšteins, kurš šobrīd atbildību uzņemas negribīgi. Tā sākas TV3 “Degpunktā” pieteiktais sižets.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Arī “Ziemeļlatvijas” rīcībā nonāca aculiecinieka uzņemtas fotogrāfijas no avārijas vietas Variņu ciematā, tāpēc sazinājāmies ar Valsts policiju un lūdzām sīkāku informāciju par šo ceļu satiksmes negadījumu.

5. septembrī pulksten 18.42 Smiltenes novadā, Variņu pagastā, automašīnas “Dacia” vadītājs pie nenoskaidrotiem apstākļiem nobrauca no ceļa braucamās daļas, kā rezultātā transportlīdzeklis apgāzās. Cietušo nav. Par notikušo Valsts policijā uzsākti administratīvie procesi. Ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process gan par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, gan par notikuma vietas atstāšanu. Šobrīd tiek veiktas izmeklēšanas darbības, informē Rūta Smilga, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze.

Valsts policija, sniedzot informāciju par ceļu satiksmes negadījumiem, nekad nenosauc personu vārdus un uzvārdus, taču arī “Ziemeļlatvijai” ir neoficiāla informācija, ka avārijā ir iesaistīts ilggadējais Variņu pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Birkenšteins. Taču oficiāla apstiprinājuma tam, ka viņš avārijas brīdī sēdēja pie stūres, nav, – Valsts policija veic izmeklēšanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Man nav komentāru un nebūs. Ne par vienu jautājumu,” nākamajā dienā pēc TV3 raidījuma “Degpunktā” tālruņa sarunā “Ziemeļlatvijai” lakoniski atbildēja Uldis Birkenšteins, kad vēlējāmies noskaidrot, vai viņš tovakar vadīja pašvaldības automašīnu “Dacia” un vai tobrīd bija alkoholisko dzērienu iespaidā, uz ko mājienu raidījumam “Degpunktā” deva kāda Variņu pagasta iedzīvotāja, sižetā pieteikta kā pagasta darbiniece.

Raidījuma “Degpunktā” sižetā Uldis Birkenšteins noliedz versiju par to, ka vadījis mašīnu. “Sievai tas bija?” viņam tālruņa sarunā vaicā raidījuma “Degpunktā” žurnāliste. “Jā. Es biju blakus, kaut kā parāvās mašīna un apgāzās. Tur nav nekāda problēma, mašīnai ir KASKO, neviens dzēris nebija,” viņai atbild Uldis Birkenšteins.

Taču Variņu pagasta iedzīvotāji sarunā ar “Ziemeļlatviju” Ulda Birkenšteina teikto apšauba.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Policiju izsauc nejaušs garāmbraucējs

“Ziemeļlatvija” sazinājās ar vīrieti (viņa vārds un uzvārds redakcijai ir zināms, taču publiski viņš nevēlējās to nosaukt), kurš neilgi pēc avārijas brauca garām negadījuma vietai Variņos.

“Redzēju, ka mašīna bija ar ratiem gaisā. Uldis (Birkenšteins – redakcijas piezīme) bija pie mašīnas, meklēja telefonu, bet viņa sievas tobrīd tur nebija. Tad Uldis pazuda, kāds acīmredzot viņu aizveda projām. Pagāja kāds laiciņš, un zvanīju policijai, jo mašīnu vajadzēja dabūt projām no ceļa, tā atradās uz brauktuves malas un apdraudēja satiksmes drošību. Nebiju pārliecināts, vai Uldim izdevies atrast telefonu un sazvanīt policiju. Ulda sieva piebrauca pēc tam un sagaidīja policiju. Es noņēmu savus izliktos drošības trijstūrus, policija paņēma manus datus un mutisku liecību, un es aizbraucu,” stāsta vīrietis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Variņieši sarunā ar “Ziemeļlatviju” teic, ka Valsts policija var pārbaudīt, kurš sēdēja pie “Dacia” stūres, izskatot videokameru ierakstus, – kameras ir pie Variņu tautas nama , “top!” veikala un katlumājas, kam garām pirms avārijas pabrauca šī automašīna. Uz vaicājumu Valsts policijai, vai tas tiek darīts, saņēmām atbildi, ka tiek veiktas izmeklēšanas darbības un izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija netiks sniegta.

Jāpiebilst, ka Smiltenes novada pašvaldībai piederošā automašīna “Dacia” neilgi pirms avārijas izbrauca no Variņu tautas namam piegulošās teritorijas, – tovakar pulksten 18 tautas namā sākās novada pašvaldības vadības un pagasta iedzīvotāju sanāksme un tajā vajadzēja piedalīties arī Variņu pagasta pārvaldes vadītājam Uldim Birkenšteinam.

Sanāksmē bija arī Smiltenes novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Evija Zurģe. Vaicāta, vai varētu būt tā, ka Uldis Birkenšteins tovakar bijis it kā dzēris, uz ko norāda “Degpunktā” intervētā pagasta darbiniece, Evija Zurģe atteic, ka pašvaldība ir saņēmusi Ulda Birkenšteina paskaidrojumu, kurā tas tiek noliegts.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Pašā sanāksmē Uldis Birkenšteins nepiedalījās. Viņš pameta zāli jau pirms sanāksmes sākuma, kamēr risinājām tehniskos jautājumus,” stāsta Evija Zurģe.

Avārija notika sanāksmes laikā, ne viens vien zālē klātesošais sanāksmes dalībnieks savos telefonos saņēma aculiecinieka uzņemtas fotogrāfijas un dalījās ar tām tālāk.

“Arī man tika pārsūtīta ziņa par notikušo. Kad pēc sanāksmes ierados notikuma vietā, tur strādāja policija, bet Ulda Birkenšteina tur nebija. Kā transportlīdzekļa īpašnieces Smiltenes novada pašvaldības amatpersona nodevu paskaidrojumu policijai un sagaidīju treileri, kas aizveda mašīnu,” piebilst Evija Zurģe.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uz laiku atstādināts no darba pienākumu veikšanas

Smiltenes novada pašvaldības izpilddirektors Andris Lapiņš informē “Ziemeļlatviju”, ka Smiltenes novada pašvaldība ir pieprasījusi rakstveida paskaidrojumu no amatpersonas (Ulda Birkenšteina) par notikušo un no 6. septembra ir atstādinājusi viņu no darba pienākumu veikšanas līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai. Variņu pagasta pārvaldes vadītāja pienākumus tikmēr pilda Palsmanes pagasta pārvaldes vadītāja Tigna Podniece.

Jebkurā gadījumā būtiski ir tas, – dienesta mašīna, ar ko brauc pašvaldības darbinieki, ir paredzēta darba pienākumu veikšanai. “Ir dažādas situācijas, piemēram, dienesta automašīnu vienā pagastā var vadīt gan pagasta pārvaldes vadītājs, gan sociālais darbinieks, taču tas neattiecas uz personām, kuras nestrādā pašvaldībā,” piebilst Andris Lapiņš.

“Pašvaldība vēl skatīsies KASKO apdrošināšanas nianses, taču tik un tā atbildīgais pret pašvaldību, kas attiecas uz transportlīdzekļa bojājumiem, ir pagasta pārvaldnieks, kura atbildībā bija automašīna,” taujāta, kas apmaksās avārijā cietušās “Dacia” remontu, atbild Evija Zurģe.

SIF_MAF2024 #manspagastsmanapilsēta

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Publikācija tapusi projektā “Mans pagasts, mana pilsēta” sadarbībā ar laikrakstiem “Staburags”, “Dzirkstele”, “Zemgales Ziņas”, “Bauskas Dzīve”, “Alūksnes un Malienas Ziņas”, Ziemeļlatvija” un “Latvijas Avīze”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.