Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Svaigu gurķu “suši” ar lasi un avokado

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

● 2 lieli svaigi gurķi,

● 2 – 3 avokado,

● 250 gramu mazsālīta laša vai foreles,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 250 gramu krēmsiera.

ATRADUSI ŠO RECEPTI, ieinteresēta pagatavoju svaigas un gardas ar avokado, mazsālītu zivi un krēmsieru pildītas uzkodas, kas atgādina nu jau arī mūspusē iecienīto japāņu ēdienu.

Sastāvdaļu daudzums būs atkarīgs no gurķu resnuma. Tos, vispirms nogriežot abus galus, sagriezu divās trīs daļās. Tad tiem ar naža vai karotes palīdzību vajadzētu izdobt sēklas, lai katrai daļai vidū būtu apaļa atvere. Tā kā vēlējos izmēģināt šos ieteikumus “mājas kārtībā”, sevi neapgrūtināju, bet gurķu gabalus katru pārgriezu arī gareniski un tad uzmanīgi izņēmu sēklas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Avokado pārgriezu uz pusēm, izņēmu kauliņu, bet mīkstumu nomizoju un sagriezu strēmelēs, arī mazsālītu lasi sadalīju garenās sloksnītēs. Ar tām un svaigo krēmsieru, kas šoreiz bija papildināts ar ķiplokiem un zaļumiem, piepildīju gurķu pusītes, saliekot tās atkal kopā. Izdobtos gurķus nepārgrieztus piepildīt būtu grūtāk – lai dobumā dabūtu arī krēmsieru, vajadzētu izmantot konditorejas maisiņu. Pēc tam pildītos gurķus sagriezu mazākās ripās. Galdā celt tos varam kopā ar sojas vai kādu citu mērci, kā arī bez tās.

Biezpiena sacepums ar plūmēm spāņu gaumē

● 5 – 6 lielas olas,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 2 ēdamkarotes brūnā niedru cukura,

● 2 tējkarotes vaniļas cukura,

● ½ glāzes miltu,
● šķipsniņa sāls,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● šķipsniņa koriandra,

● 1 tējkarote cepamā pulvera,

● 120 gramu 9 % biezpiena,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● ½ glāzes 3,5% piena,

● 800 gramu stingru plūmju,

● sula no ½ citrona vai laima,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● pūdercukurs,

● augu eļļa.

ZILĀS PLŪMES iegādājos, lai pēc vēl neizmēģinātas receptes pagatavotu sacepumu ar bagātīgu pildījumu. 22 centimetru diametra veidni ar augstu noņemamo gredzenu izklāju ar cepamo papīru un to vēl nedaudz ietaukoju ar augu eļļu. Miltus kopā ar sāli, piestā saberztām korian­dra sēkliņām un cepamo pulveri izsijāju divas reizes. Olas nomazgāju un bļodā kopā ar brūno cukuru un vaniļas cukuru saputoju. Turpinot putot, pakāpeniski pievienoju masai biezpienu, pēc tam – izsijātos miltus ar garšvielām. Pielēju pienu un labi visu samaisīju.

Plūmes nomazgāju, apsusināju, pārgriezu uz pusēm un izņēmu kauliņus. Tās vēl apslacīju ar citrona sulu un viegli apkaisīju ar miltiem.

Pusi mīklas izlīdzināju sagatavotajā veidnē un pa virsu izkārtoju pusi plūmju. Pēc tam pārlēju atlikušo mīklu, izlīdzināju un pārsedzu ar atlikušajām plūmju pusītēm (ar griezuma vietu uz augšu), viegli iespiežot tās mīklā.

Veidni ievietoju līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz vismaz 40 minūtēm. Pēc tam sacepumu viegli atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.

Sviesta pupiņas saldajā krējumā

● 500 gramu sviesta pupiņu,

● 1 cāļa fileja,

● 2 ķiploka daiviņas,

● 2 ēdamkarotes pesto,

● 200 mililitru saldā

krējuma,

● olīveļļa.

DAĻU SVIESTA PUPIŅU pagatavoju līdzīgi kā šajā receptē. Šādu ēdienu iespējams baudīt arī ziemā, jo tad varam izmantot saldētās pākstis.

Pupiņu pākstis nomazgāju, nogriezu galiņus, tās sagriezu divās trīs daļās un vieglā sālsūdenī izvārīju.

Cāļa krūtiņas mazās filejas sagriezu gabaliņos, apcepu nelielā olīveļļas daudzumā, tad pieliku sasmalcinātus ķiplokus un pacepu vēl. Kad gaļa bija gatava, pannā pievienoju notecinātas izvārītās sviesta pupiņas, piemaisīju arī pesto un pārlēju ar saldo krējumu. Ik pa laikam apjaucot, kā arī pagaršojot, vai nevajag vēl piemest sāli, pannas saturu kādu minūti pavārīju.

Kefīra un siera mīklā cepti kabači

● 240 gramu kabaču,

● 120 gramu cietā siera,

● 200 mililitru kefīra,

● apmēram 3 ēdamkarotes miltu,

● 1/5 tējkarotes sāls,

● ½ tējkarotes ķiploku granulu,

● apmēram 3 ēdamkarotes augu eļļas.

ŠĀDĀ MĪKLĀ CEPTI jaunie kabacīši izdodas sulīgi un garšīgi. Kabacīti sagriezu apmēram puscentimetru biezās ripiņās. Sieru sarīvēju uz rupjās rīves.

Kefīram bļodā piejaucu sāli un ķiplokus, pēc tam pieliku arī sieru un miltus un visu labi samaisīju. Panējamā mīkla ir bieza. Tajā no abām pusēm apviļāju kabaču ripiņas un liku cepties pannā ar uzkarsētu augu eļļu. Uz vidējas uguns tos vairākas minūtes cepu vispirms no vienas puses, tad uzmanīgi apgriezu un cepu no otras līdz zeltainai garoziņai.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.