Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Šoruden Latvijā notiek pasākumi darba apstākļu un darba vides ergonomikas uzlabošanai

Uzņēmums ErgonomMy, kas kas jau astoņus gadus Baltijas  valstīs pārstāv unikālas ergonomiskas un ortopēdiskas biroja mēbeles Kulik System un kas ir Latvijas Ergonomikas biedrības biedrs, rīko akciju “Pārbaudi savu darba vietu”. Pasākuma ietvaros sertificēti ergonomisti Latvijas uzņēmumos veiks birojos izvietoto darba vietu  bezmaksas auditu un korekciju. Process ietver esošo darba apstākļu izvērtējumu, iespējamo darbinieku veselības risku identificēšanu un praktisku risinājumu ieteikumus to novēršanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Akcija notiks līdz oktobra beigām, lai piedalītos, ir jāiesniedz pieteikums vietnē: kulik-system.com/lv/lv/audit/ vai ergonommy.eu

Ideja par akciju radās, novērojot, ka Latvijas biznesa vidē darba vietu iekārtojums nereti ir nepareizs. Saskaņā ar Valsts Darba inspekcijas pārskatu par 2023. gadā muskuļu, skeleta un saistaudu sistēmas slimības veidoja 34%, bet kompresijas neiropātijas, tostarp kaprālā kanāla sindroms – 64% no visām pirmreizēji apstiprinātajām arodslimībām (Valsts Darba Inspekcija, 2023). Tas liecina, ka Latvijā nodarbinātie pakļauti piespiedu darba pozām, vienveidīgām, monotonām kustībām, fiziskai pārslodzei, u.c. ergonomiskiem riskiem.

Pasaules Veselības organizācijas apkopotie dati (who.int/news-room/fact-sheets/detail/low-back-pain) liecina, ka mugurkaula saslimšanas 2023.gadā bija viens būtiskākajiem darbspēju zuduma iemesliem Baltijas valstīs. Sāpes jostasvietā (LBP) ir visbiežāk sastopamais invaliditātes cēlonis gan Latvijā, gan arī Lietuvā un Igaunijā. Pētījumi rāda, ka līdz pat 25% pieauguši var ciest sāpes veselu gadu, tiek reģistrēti apmēram 4000 gadījumu uz 100 000 cilvēku. Šī problēma ir īpaši izteikta darbspējīgu iedzīvotāju vidū vecumā no 30 līdz 60 gadiem. Lielākajai daļai saslimšanu ir mehāniski cēloņi, un tie ir saistīti ar ergonomiski nepareizu darba vides plānojumu. Darbspēju zudums, tēriņi ārstēšanai un darbnespējas lapu apmaksa ir ekonomiski neizdevīga gan darbiniekiem, gan arī darba devējiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Latvijā kopš 2006. gadā darbojas Latvijas Ergonomikas biedrība – zinātniska organizācija, kas apvieno darba aizsardzības speciālistus, uzņēmumu vadītājus, arodslimību ārstus, zinātniekus, augstskolu pasniedzējus, studentus un citus speciālistus un organizācijas, kas rūpējas par darbinieku komfortu, labklājību un darba efektivitāti.

Viens no Latvijas Ergonomikas biedrības dibinātājiem, Latvijas Universitātes profesors Henrijs Kaļķis stāsta: “Ar darbu saistīto muskuļu, skeleta un saistaudu sistēmas slimību galvenie cēloņi ir nelabvēlīgi ergonomiskie apstākļi, kas bieži ietekmē arī organizācijas produktivitāti un efektivitāti. Būtiska nozīme ir arī ergonomiskajam dizainam, kas vairāk attiecināms uz ergonomiskām mēbelēm un ergonomisku aprīkojumu. Nedrīkstam aizmirst arī par psihosociāliem darba vides riskiem, kas nereti spēj ietekmēt mūsu darba pozas un kognitīvās darba spējas, līdz ar to arī darba kvalitāti. Viens no vadošiem ASV ergonomistiem ir teicis “Laba ergonomika ir laba ekonomika” (H. Hendrick, 2003). To var attiecināt arī uz mūsdienu biznesu, jo rūpējoties par saviem darbiniekiem, organizācijas iegūst veselīgus darbiniekus veselīgā darba vidē, kas veicina ilgtermiņa biznesa attīstību. Nesen par mūsu organizācijas biedru kļuva uzņēmums ErgonomMy, kas piedāvā Kulik System funkcionālas, ergonomiskas mēbeles – krēslus un galdus. Šādi produkti noteikti rada komfortablu darba pozu un ērtus darba apstākļus, lai nodrošinātu dzīves kvalitāti ilgtermiņā un uzlabotu darba efektivitāti.”

Mārketinga aģentūra PR LINIJA

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.