Ik gadu pavasarī Rīgā notiek jauno profesionāļu (Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu) meistarības konkursa “SkillsLatvia” fināls, tiesības piedalīties tajā jauniešiem jāiegūst, iepriekš sevi labi parādot pusfinālā.
Valsts izglītības attīstības aģentūras rīkotajā konkursā šogad piedalījās vairāk nekā 120 konkursantu no 30 profesionālās izglītības iestādēm, vienus no labākajiem rezultātiem finālā uzrādīja Smiltenes tehnikuma audzēkņi.
Mērķtiecīga, liela darba rezultāts
“Braucām ar trīs nominācijām no mūsu skolas, un visās trijās ir sudraba medaļas. Lepojamies ar saviem audzēkņiem. Viņi ir malači!” priecājas Ira Gaile, Smiltenes tehnikuma Tūrisma nozares programmu nodaļas vadītāja.
Jaunie profesionāļi divu dienu laikā demonstrēja savas prasmes nozaru ekspertu veidotos darba uzdevumos sešās dažādās nozarēs un 19 prasmju konkursos. Jauniešu sniegumu vērtēja vairāk nekā 60 nozares ekspertu žūrija. Smiltenes tehnikuma audzēkņi sudraba medaļas ieguva ēdienu gatavošanas, smago spēkratu tehnoloģiju un viesu uzņemšanas prasmju konkursos.
Ēdienu gatavošanā sudrabu izcīnīja Nikita Zaharenkovs (2. pavāru/konditoru kurss), smago spēkratu tehnoloģijās – Andris Miesnieks (ceļu būves mašīnu tehniķu 4. kurss), viesu uzņemšanā – Laura Belousova (4. viesmīlības pakalpojumu kurss).
Tas ir liels sasniegums, jo augstais novērtējums iegūts konkurencē ar visām Latvijā esošajām profesionālās izglītības skolām, uzsver Ira Gaile.
“Cīņa par iekļūšanu finālā bija sīva, jo tajā ir pārstāvētas tikai sešas skolas, un šo sešu skolu starpā mēs esam 2. vietā. Tas ir liels nopelns. Konkursa uzdevumi bija ļoti grūti, gatavošanās konkursam bija intensīvs, mērķtiecīgs gan paša audzēkņa individuāls, gan arī pedagogu darbs ārpus mācību stundām. Konkursā “SkillsLatvia” piedalāmies katru gadu, parādot, ka mums ir spēcīgas programmas un varam sagatavot jauniešus šādiem jauno profesionāļu konkursiem,” stāsta Ira Gaile.
Nikitu Zaharenkovu konkursam sagatavoja skolotājas Vita Audere, Inese Veidemane un Ira Gaile, Lauru Belousovu – Vineta Roskoša un Maija Jančevska, Andri Miesnieku – visi Būvniecības mācību programmu nodaļas skolotāji, it īpaši nodaļas vadītājs Zigmunds Valters.
Ko tādu paveikt katrs nevar
“Sajūta ir lieliska, medaļas konkursā dabūjām visi, kuri aizbraucām no Smiltenes tehnikuma,” “Ziemeļlatvijai” teic topošais pavārs Nikita Zaharenkovs.
To, ka konkursa uzdevumi bija sarežģīti, apliecina viņa gatavotie ēdieni konkursā. Pirmajā dienā tā bija klasiskā franču sīpolu zupa, trīs veidu uzkodas (ātes “marmors” jeb lēni gatavota zivs ar spinātu pulveri, fritētas tītara gaļas kroketes un kvinojas un sēklu fritētas bumbas ar batāšu pamatni un pastinaka krēmu, pasniegtas uz tapiokas kraukšķa) un trīs veidu geli – ar agaru vai želatīnu sabiezinātas un sablendētas sulas.
Otrajā dienā Nikita gatavoja pamatēdienu un desertu. Viņa izvēle pamatēdienam no obligāti izmantojamajiem produktiem bija teļa gaļas karbonāde ar kartupeļu un šitaki sēņu piedevu, bet desertam – upeņu muss ar balzamu vidū un šokolādes velūru (velūrs ir kakao sviesta un šokolādes matējums, ko uzpūš uz deserta ar speciālu iekārtu, skaidro Nikita).
Taujāts, kas bija grūtākais konkursā, Nikita ilgi nedomā, – tas bijis treniņš, jau kopš janvāra skolā gatavojoties “SkillsLatvia”, soli pa solim izstrādājot un izprotot darba gaitu, un šajā procesā viņam ļoti palīdzējis skolotāju atbalsts un padomi.
Reklāma