Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Saimniecībā “Piekalnes” attīsta inovatīvu pieeju kartupeļu audzēšanā

Mārcis Pakalns kopā ar ģimeni vairāk nekā 25 gadus audzē un lolo kartupeļus. Viņš izveidojis interneta zīmogu “Potato dealer”, kurā dalās ar paša pārbaudītām, atzītām, labākajām kartupeļu pagatavošanas receptēm. Foto: No personīgā arhīva

Līdz ar ābeļu ziedēšanu ir sācies kartupeļu stādīšanas laiks. Lielai daļai kartupeļu audzētāju lauki jau sastādīti. Tupeņu stādīšana praktiski noslēgusies arī saimniecībā SIA “Piekalnes”, kur iestādīti ap 50 hektāri kartupeļu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pavasarī “Lauku ballē” tika godināti veiksmīgākie Valkas novada lauku uzņēmēji un īpašumu saimnieki par ikdienā ieguldīto darbu. Viņu vidū arī jaunais lauksaimnieks Mārcis Pakalns no SIA “Piekalnes” Vijciema pagastā, kas mūspusē pazīstami kā ilggadēji šķirnes kartupeļu audzētāji.

M. Pakalns saņēma atzinību par inovatīvu pieeju kartupeļu tirdzniecībā, kuras rezultātā ir izveidots interneta zīmols “Potato dealer”.

M. Pakalns ir jaunais saimnieks, kurš mēģina saimniekot netradicionāli. Viņš ir pierādījis, ka kartupeļus var tirgot dažādi. Mārča pieeja ir atraktīva, jo viņš kartupeļu pircējiem palīdz ar idejām, ko ar nopirkto preci darīt, kā to garšīgi pagatavot.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sekotājus iepriecina ar interesantām receptēm

Ideja par sociālā tīkla “Instagram” profila izveidi radusies no draugiem. “Kad viņiem piegādāju kartupeļus uz Rīgu, viņi mani iesauca par kartupeļu dīleri, angliski – potato dealer. Izdomāju, ka, vadoties pēc šī, ir jāuztaisa savs zīmols. Kāpēc gan ne? Cilvēkiem ir interesanti uzzināt par dažādām ēdienu receptēm, kas ir izmēģinātas. Ja vēl ir skaistas bildes un video no ēdienu gatavošanas procesa, tas piesaista publiku. Tā radās “Potato dealer” “Instagram” profils. Tam laika gaitā piesekojušas kā ēdināšanas iestādes, tā individuāli interesenti,” atklāj M. Pakalns, kura publicētajām receptēm  seko vairāk nekā 1170 interesentu.

Šobrīd Mārcis orientējas uz kartupeļu mazumtirdzniecību, mēģinot atrast arvien jaunus klientus. “Tas ir darbs – raudzīties apkārt un interesēties, kam varētu būt saistoša kartupeļu iepirkšana. Orientējamies uz kafejnīcām. Priecē, ka pamazām, bet klientu loks aug,” viņš norāda.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saimniecība piedāvā dažādas sertificētas ēdamo kartupeļu šķirnes: ‘Solist’, ‘Adorata’, ‘Paroli’, ‘Soraya’, ‘Mia’, ‘Nixe’, ‘Wega’, ‘Baltic Rose’, ‘Baltic Fire,’ ‘Birgit’, ‘Linus’. Ekskluzīvas ēdamo kartupeļu šķirnes, piemēram, rozā, lillā, kartupeļi un ar zemu glikēmisko indeksu – ‘Huckleberry Gold’, ‘Purple Pelisse’, ‘Dr 13’, ‘Bergarac’, ‘Americam Rose’.

“Piekalnes” ir vācu kartupeļu selekcijas un pavairošanas uzņēmuma “NORIKA” oficiālais pārstāvis Latvijā. “Pēc Vācijā izveidotās un mūsu izaudzētās sertificētās kartupeļu sēklas brauc no tuvām un tālām Latvijas malām. Kopš 2000. gada esam vācu kartupeļu selekcijas un pavairošanas kompānijas “NORIKA” oficiālais pārstāvis Latvijā, un tieši tādēļ mūsu saimniecības piedāvājumā ir tikai Vācijā veidotās kartupeļu šķirnes, kuras īsā laika periodā ir kļuvušas populāras ne tikai kartupeļu audzētāju, bet arī īstenu gardēžu vidū.

Vijciema pagasta “Piekalnēs’’ audzētos kartupeļus ir iecienījuši kā privātie klienti, tā dažādas ēdināšanas iestādes visā Latvijā.

Katru gadu smejoties sakām, ka nespējam piestādīt tik daudz, lai nodrošinātu visiem kartupeļu audzētājiem vienu no mūsu pieprasītākajām šķirnēm ‘Solist’, jo, lai cik daudz stādītu, tāpat pietrūks. To uztveram kā vislielāko komplimentu, kas dod motivāciju turpināt iesākto, katru gadu piedāvājot tirdzniecībā arvien jaunas šķirnes, jo, tieši tāpat kā mūsu klienti, arī mēs uzticamies vācu pieredzei un precizitātei. Un to novērtē ne tikai mūsu klienti, bet arī sadarbības partneri, jo jau kopš zemnieku saimniecības pirmsākumiem sadarbojamies ar “Aloja Starkelsen”, nodrošinot ražošanai cietes kartupeļus, savukārt visiem čipsu mīļotājiem ar lepnumu sakām, ka arī mēs esam daļa no Latvijā ražotajiem Ādažu čipsiem, jo jau vairākus gadus čipsu pārstrādei sagatavojam ne tikai sēklas materiālu, bet arī nodrošinām kartupeļus pašai čipsu ražošanai,” šādi savā mājaslapā sevi pozicionē “Piekalnes,” kas vēl bez kartupeļu audzēšanas nodarbojas arī ar graudaugu, rapšu un pupu audzēšanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kartupeļi tiek piegādāti kafejnīcām un restorāniem, kā arī privāti. Saimniecības klienti ir no visdažādākajām Latvijas vietām, tāpēc nereti, lai piegādātu interesējošo, kartupeļi tiek sūtīti arī caur pakomātiem.

“Restorāni, kafejnīcas ir ieinteresēti gatavot ēdienus no kvalitatīviem kartupeļiem. Visa pamatā ir izkoptas, augstākās kvalitātes kartupeļu šķirnes, no kurām arī sagaidāmas labākās garšas īpašības. Tos varam piedāvāt mēs kā mazumtirgotāji. No mūsu pieredzes, kafejnīcās iecienītākie ir ‘Baltic Rose’, ‘Birgit’, ‘Wega’. Viss atkarīgs no tā, kāda ēdienkarte un kādus ēdienus ir iecerēts pagatavot. Ir kas izvēlas ‘Paroli’ un ‘Nixe’, kas ir miltaināki kartupeļi. Tie vairāk derēs pamatēdieniem. Ja jāizvēlas salātiem un zupām, tad attiecīgi citas šķirnes, kas pēc vārīšanas būs stingrākas pēc struktūras,” stāsta kartupeļu audzētājs.

Taujāts, cik ilga parasti ir kartupeļu tirdzniecība līdz jaunās ražas ienākšanai, viņš atzīst, ka parasti sezona ir līdz Jāņiem, bet šogad mēģināšot piegādāt kafejnīcām un privātajiem klientiem līdz pat jūlijam. “Šobrīd interesenti vēl var iegādāties sēklas šķirnes kartupeļus,” viņš papildina.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Eksperimentē ar kartupeļu receptēm

M. Pakalns neslēpj, ka arī ikdienā viņu ģimenē kartupeļi tiek patērēti visai bieži. Nereti tiek domāts arī par kādu jaunu, interesentu recepšu apgūšanu un ieviešanu ikdienas maltītēs.

“Mums garšo kartupeļi visdažādākajās variācijās. Visbiežāk laikam tomēr sanāk gatavot kartupeļu biezeņus, bet no tādām interesantākām receptēm, kas gan prasa vairāk darba, varu minēt pildītos kartupeļus. Tieši “Instagram” profilā esmu publicējis arī vairākas pildīto kartupeļu receptes. Tātad arī tiem, kuri vēl nav mēģinājuši pagatavot pildītos kartupeļus, pēc video noskatīšanās viss būs skaidrs un saprotams. Pildītajiem kartupeļiem ir dažādas variācijas, tāpēc parasti katrs pats izvēlas to, kas labāk garšo – ar malto gaļu, speķīti, sēnēm, dārzeņiem, zivīm vai ko citu. Ja pa virsu uzkaisa siera kārtiņu, tad sanāk vēl gardāk un sātīgāk,” pauž M. Pakalns.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jāmin, ka “Piekalnes” šajā vasarā gatavojas vērienīgam pasākumam – “Kartupeļu lauku dienām”, kur varēs iepazīties ar saimniecību. Datums vēl nav precīzi noteikts. Sekojiet līdzi jaunākajai informācijai “Facebook” un “Instagram”.

Saikne ar dzimto pusi izrādās stiprāka

Mārcis ir starp tiem jaunajiem cilvēkiem, kurš nav baidījies pieņemt izaicinājumus, dodoties uz priekšu sevis meklējumos. Aptuveni desmit gadus viņš strādājis Rīgā, uzņēmumā “Husqvarna”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Nav tā, – kā skolu beidzu, tā paliku laukos. Jaunības trakumā esmu iepazinis arī dzīvi galvaspilsētā. Tas viss ir devis pieredzi un zināšanas. Arī tad, kad braucu strādāt uz Rīgu, var teikt, ka turēju roku uz pulsa arī par to, kas notiek vecāku saimniecībā. Jo katrreiz, kad devos uz Rīgu, man automašīnas bagāžnieks vienmēr bija piekrāmēts ar kartupeļiem,” atminas M. Pakalns.

Lēmums par atgriešanos un darbošanos Vijciema pagastā pieņemts tajā brīdī, kad saimniecībā tika uzcelta jauna noliktava – kartupeļu glabātava, ražošanas un darba apjomi palielinājušies.

“Sapratu, ka mani interesē kartupeļu mazumtirdzniecība un ka tieši šajā lauciņā es varu dot pienesumu saimniecībai. Pametu darbošanos uzņēmumā “Husqvarna” un atvēru tepat uz vietas nelielu servisu, kur salabot dārza tehniku, atrast rezerves daļas. Tāpat sanāk bieži braukt uz Rīgu – četras dienas esmu Vijciemā, trīs Rīgā. Piektdienās vedu uz Rīgu pilnu busu ar kartupeļiem, nedēļas vidū ir maršruts uz Valmieru un tamlīdzīgi,” darba specifiku ieskicē M. Pakalns.

Taujāts par nākotnes iecerēm, M. Pakalns atzīst, ka vēlētos izveidot nelielu kartupeļu mizošanas – fasēšanas cehu, iespējams, rakstot kādu Eiropas projekta pieteikumu. “Daudzi restorāni, kafejnīcas prasa jau nomizotus, sagrieztus formās, piemēram, frī šķēlītēs, safasētus kartupeļus. Šādas opcijas mums šobrīd nav, viennozīmīgi ir uz ko tiekties,” uzsver M. Pakalns.

Vēl bez uzņēmējdarbības Mārcis aizraujas ar autosportu un ir slēpošanas instruktors bērniem – Reiņa trasē mazajiem censoņiem, kuri vēlas iemācīties slēpot, palīdz apgūt pirmos slēpošanas pamatus, ja tā var teikt, darbojas bērnu skoliņā.

Viņš aizrautīgi darbojas arī vecsaimniecībā “Līdakas”, kur saviem spēkiem veido atpūtas namiņu un tam piegulošo teritoriju, parka zonu. Šajā vietā viņš arī smeļas enerģiju un spēku ikdienas darbiem. “Darbs dzen darbu. Vienmēr izvērtēju to, kas jādara vispirms un kas var nogaidīt. Namiņš top pamazām, bet es nekur nesteidzos. Kartupeļi sastādīti, tagad būs vairāk laika pieķerties tam. Šis projekts jāskata kopainā, jāattīsta parks, makšķerēšanas zona, jāiekārto teritorija ar domu, ka varētu būt arī pastaigu taka. Vispirms savam priekam, draugu uzņemšanai, vai par to varēs runāt kā par tūrisma objektu, vēl būtu pāragri spriest,” tā M. Pakalns. 

#SIF_MAF2023

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.