Daudziem no mums Līgo svētku svinēšana asociējas ar gaļas šašliku, sieru un pīrādziņiem, tomēr mūsdienu bagātīgajā garšu un iespēju pasaulē var rast arī dažādas alternatīvas, pārsteidzot līgotājus, piemēram, ar vegāniskām uzkodām, salātiem utt. Turklāt vasara ir laiks, kad ne vien svinēt saulgriežus, bet arī dabas dāvātās garšas pilnā krāšņumā, baudot piemājas dārzā izaudzētu vai veikalā pirktus dārzeņus, ogas, zaļumus, augļus, graudaugus un citus produktus. Vieglas, atsvaidzinošas un tomēr sātīgas vegānisks receptes iesaka pavārs Edgars Sanders.
“Vegāniskas uzkodas var baudīt ikviens – pateicoties plašajam vegānisko produktu klāstam, maltītē var iekļaut ne vien dārzeņus, augļus un ogas, bet arī pākšaugus, sēnes, riekstus, dažādus sojas produktus un augu valsts šniceles, padarot ēdienu ne tikai svaigu un vasarīgu, bet arī bagātīgu un sātīgu,” stāsta Edgars Sanders.
Kā atklāj pavārs, vegāniski produkti sniedz lielisku iespēju uzplaukt kulinārijas radošumam, eksperimentējot ar viegliem un atsvaidzinošiem ēdieniem – no sulīgiem arbūziem un ogām līdz saulē nogatavinātiem tomātiem un svaigiem dārza garšaugiem. Izbaudi grilētu dārzeņu iesmu, vienkāršus, košus dārzeņu salātus ar olīveļļu, sāli un citronu vai sēņu burgera bagātīgo umami! Pagatavo arī dažādus atspirdzinošus dzērienus, piemēram, ūdeni ar augļiem, mājas limonādi vai ledus tējas.
“Vegāniskam Līgo galdam nevajag neko sarežģītu, taču ir jāpadomā par ļoti svarīgu lietu – sāta sajūtu. Ar dārzeņiem vien cauri netiksi, tāpēc lielisks palīgs būs pākšaugi, sēnes, rieksti, dažādu veidu sojas desiņas vai augu valsts šniceles. Es visu daru vienkārši: dārzeņus apsmērēju ar eļļu un sāli, bet tofu parasti iegādājos jau ar garšu, lai ēdiena gatavošana būtu pēc iespējas raitāka un atliktu vairāk laika sarunām un jautrai laika pavadīšanai,” stāsta Edgars Sanders.
Kā atklāj Edgars Sanders, viņa noslēpums labam Līgo galdam ir dažādība – mazāks produktu apjoms, bet lielāka daudzveidība. “Tā katrs viesis var izvēlēties sev tīkamo dārzeni, mērci vai citu vegānisko produktu. Vēl galdā cel kraukšķīgas uzkodas – čipsus, grauzdētus zemesriekstus vai svaigus augļus, un tava maltītes izskatīsies tā, it kā tu būtu daudzas stundas pavadījis gatavojot. Manuprāt, Jāņos tomēr galvenais ir pavadīt laiku ar draugiem un ģimeni, neapgrūtinot sevi ar sarežģītu ēdienu gatavošanu,” atklāj pavārs.
Gūsti iedvesmu sātīgam un košam Jāņu galdam un iepazīsti vegāniskās virtuves daudzveidību ar Edgara Sandera piedāvātajām receptēm!
KORNDOGI
Nepieciešams:
- 2 vegāniskas desiņas;
- 100 g vegāniska siera;
- 100 g kečupa;
- 50 g Dižonas sinepju.
Mīklai:
- 250 g kviešu miltu;
- 220 g ūdens;
- 15 g cepamā pulvera;
- 180 g panko rīvmaizes;
- sauja sasaldētu frī kartupeļu.
Pagatavošana
- Bļodā ar mikseri kārtīgi samaisi miltus ar ūdeni un cepamo pulveri, līdz izveidojas mīkla. To pārlej lielākā – 0,7 l – glāzē.
- Frī kartupeļus sagriez smalkos kubiņos, katru desiņu – četrās vienādās daļās, sieru – astoņos mazos gabaliņos, pēc iespējas tādā pašā izmērā kā desiņas gabaliņi.
- Uz kociņa gareniski uzspraud desiņas gabaliņu, pēc tam sieru. Desiņu ar sieru mērcē mīklā, tad panko rīvmaizē un frī kartupeļos. Cep 190 grādu karstā eļļā, līdz zeltaini brūns. Pasniedz ar sinepēm un kečupu.
TOSKĀNAS GRILĒTIE MAIZES SALĀTI
Nepieciešams:
- 1 zaļā paprika;
- 1 dzeltenā paprika;
- 1 sarkanā paprika;
- 4 šķēles pilngraudu maizes;
- 1 saldais, baltais sīpols;
- 400 g bundžiņa balto pupiņu;
- 280 g marinētu artišoku;
- bunte svaiga bazilika;
- 50 g olīveļļas.
Mērcei:
- 60 g baltvīna etiķa;
- 2 ēdamk. citronu sulas;
- 1 ķiploka daiviņa;
- 60 g olīveļļas;
- šķipsna sāls;
- šķipsna melno piparu.
Pagatavošana
- Sagriez paprikas mazākos gabalos un sīpolus pabiezās šķēlēs (aptuveni 5 mm). Apsmērē dārzeņus un maizi ar olīveļļu, uzber nedaudz sāls un liec cepties uz grila. Cep, līdz dārzeņi mīksti un maize apcepusies brūna.
- Sarīvē ķiploku uz smalkās rīves. Samaisi kopā visas mērces sastāvdaļas.
- Nokās pupiņas un artišokus. Liec bļodā un pievieno grilētos dārzeņus un maizi. Pārlej ar mērci, rotā ar svaigām bazilika lapām, papildini ar sāli un pipariem pēc garšas.
BEYOND MEAT VRAPS
Nepieciešams:
- 4 augu izcelsmes burgeri Beyond Meat;
- 4 lielās tortiljas;
- 1/4 ledus salāta galvas;
- 1/4 svaiga kāposta;
- 100 g korejiešu burkānu;
- 4 marinēti gurķi;
- 4 ēdamk. vārītu brūno pupiņu;
- 6 ēdamk. vegāniskas majonēzes;
- 1 ēdamk. pilngraudu sinepju;
- Sriracha mērce pēc garšas.
Pagatavošana
- Burgerus apcep pannā no abām pusēm, līdz tie nedaudz brūni un vidū silti. Ar dakšiņu saplēs burgerus mazākos gabalos un noliec malā, lai atdziest.
- Smalki sagriez ledus salātus un kāpostu, liec bļodā, pievieno korejiešu burkānus un visu samaisi. Marinētos gurķus sagriez smalkās ripiņās.
- Majonēzei pievieno sinepes, Sriracha mērci pēc garšas un samaisi.
- Uz tortiljas smērē sinepju majonēzi, kārto salātus, marinētos gurķus, pupiņas un visam pa virsu liec burgeru gaļu. Aiztin ciet tortiljas un apcep pannā vai uz grila, līdz tās zeltaini brūnas.
GRILĒTAS VĪĢES AR JOGURTU UN ROZMARĪNU
Nepieciešams:
- 6 svaigas vīģes;
- 2 rozmarīna zariņi;
- 4 ēdamk. vegāniska jogurta bez piedevām;
- 1 ēdamk. balzametiķa;
- 2 ēdamk. tumšā agaves sīrupa;
- sauja rukolas;
- sauja grauzdētu pistāciju.
Pagatavošana
- Uz grila liec vīģes un rozmarīna zariņus tā, lai tie saskaras, un cep, līdz vīģes nedaudz mīkstas un karamelizējušās.
- Trauciņā liec jogurtu un pārlej pāri balzametiķi.
- Uz šķīvja liec nedaudz rukolas un grilētās vīģes. Apslaki vīģes ar agaves sīrupu. Pievieno grauzdētas pistācijas.
Informāciju sagatavoja: Inga Bite, sabiedrisko attiecību vadītāja
Reklāma