
Latvijas novadu Siera dienā un Piena, maizes un medus svētkos, kas sestdien, 30. augustā, notika Jelgavā, izskanēja arī Smiltenes novada vārds.
Svētku apmeklētāji līdz ar citu Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu ražoto produkciju varēja nogaršot akciju sabiedrībā “Smiltenes piens” ražotos sierus. Savukārt Vidzemes Kulinārā mantojuma sētā saimniekoja Smiltenes novada Brantu muižas saimniece Ilze Briede, piedāvājot gan smilteniešu, gan pārējo vidzemnieku galdam raksturīgākos ēdienus.
“Ilze Briede bija fantastiska. Vidzemi cēla līdz debesīm,” “Ziemeļlatvijai” atzīst biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
“Siera klubs” ik gadu Latvijā organizē lielos siera svētkus ar daudzu iestāžu un uzņēmumu atbalstu un šoreiz papildināja svētku programmu ar Vidzemes, Kurzemes, Latgales un Zemgales novadu kulinārajiem mantojumiem – 65 aukstajām uzkodām un vairāk nekā 20 siltajiem ēdieniem un dzērieniem.
Vidzemes Kulinārā mantojuma sētā Brantu muižas saimniece Ilze Briede galdā cēla pašas gatavotas kūpinātas kotletes, štovētus kāpostus ar plūmēm, vēžu zupu, putraimdesu ar sīpolu marmelādi un brūklenēm, viltoto siļķi, kaņepju aizdaru, Valmieras salātus, sālatiņu (ar sīpoliem samīcītus taukus) – ēdienu, ko senāk mežstrādnieki ņēma līdzi uz mežu uzziešanai uz maizes. Degustācijai tika pasniegti arī AS “Smiltenes piens” ražotais “Latvijas” siers ar lāceņu ievārījumu, Straupes “Jāņu siers”, Lazdonas Baltais biezpiena siers un Brantu pagasta “BIRZĪ” balzams no bērzu sulas.
Ilze Briede piedalījās arī siera svētku konkursā “Slavens siers + slavens vietvārds = slaveni salāti”, pagatavojot Smiltenes salātus ar Smiltenes sieru un iegūstot 3. vietu. Tie ir kārtainie salāti, – pamatā ir rupjmaizes kārta, tālāk kārtās ir šprotes, sīpoli, tomāti, vārīta ola, bet virspusē ir rīvēts, AS “Smiltenes piens” ražots puscietais Smiltenes siers. “Tie ir salāti, kuru recepti man bieži prasa. Šprotes es apzināti nesmalcināju, lai nesajūk, savukārt konkursa komisija uzskatīja, ka vajadzēja sasmalcināt, jo tad man būtu labāka vieta. Vēlāk salātus degustēja svētku apmeklētāji, un saņēmu atsauksmes, ka Smiltenes salāti ir visgaršīgākie,” stāsta Ilze Briede.
Kopā ar Latvijas novadu Siera dienas ģenerālsponsoru piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību “Straupe” Brantu muižas saimniece arī organizēja sviesta kulšanas konkursu. Seši kūlēji kratīja trīs litru burkas ar “Straupes” saldo krējumu, un aptuveni pusstundas laikā sviests esot sakults, stāsta Ilze Briede.