Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+4° C, vējš 1.25 m/s, A-DA vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

No biroja darba līdz zefīru un makarūnu paradīzei mājās

Ar ekonomistes domāšanu un konditores sirdi Evita Freiberga ir atradusi savu ideālo līdzsvaru starp loģiku un radošumu, starp skaitļiem un garšām. Viņas ceļš pierāda, ka dažkārt vislabākās lietas dzīvē sākas pavisam nejauši – ar vienu meistarklasi un lielu mīlestību pret to, ko dari.
FOTO: NO PERSONĪGĀ ARHĪVA

Lielākās pārmaiņas dzīvē dažkārt notiek visneplānotākajā brīdī. Tā notika arī ar Evitu Freibergu – sievieti, kura pēc daudziem nostrādātiem gadiem banku jomā pavisam nejauši nonāca līdz savas saldumu studijas izveidei. Tagad viņa ir “Studijas Zefīrs” īpašniece, kas rada gaisīgus zefīrus un izsmalcinātus makarūnus, kas iecienīti daudzu klientu vidū. Savu ceļu uz mājražošanu ir sākusi Siguldā, bet nu jau pusotru gadu dzīvo Smiltenes pagastā.

Aizraušanās ar zefīru gatavošanu mājas apstākļos Evitai aizsākusies pavisam nejauši un neplānoti. “Pēc 15 gadiem banku jomā un esot bērnu kopšanas atvaļinājumā, aizgāju uz zefīru gatavošanas meistarklasi Rīgā. Tajā brīdī vēl nezināju, ka tas mainīs manu profesionālo dzīvi. Pēc meistarklases tik ļoti iemīlējos šajā procesā, ka vienkārši nevarēju apstāties – zefīri tika gatavoti katru dienu,” par savas aizraušanās pirmsākumiem stāsta mājražotāja.

Vēlāk, apmēram mēneša laikā, izmēģinot dažādas receptes un cienājot draugus, sapratusi, ka ir laiks spert soli tālāk. “Kādu dienu pavisam vienkārši ieliku ziņu “Facebook”, ka varu aizvest pagaršot zefīrus uz Rīgu, un atsaucība bija milzīga. Lai gan sākumā nebija domas tos tirgot, pieprasījums bija tik liels, ka jau pēc nedēļas sapratu, ka šādā veidā var uzsākt mājražošanu,” atminas Evita.

No Siguldas uz Smilteni

Evita dzimusi un augusi Rīgā, kur nodzīvojusi līdz 35 gadu vecumam. Pēc pirmā bērniņa piedzimšanas ar vīru pārcēlušies uz Siguldu, kur sākās viņas mājražošanas ceļš – tā arī 2019. gada sākumā tapa nosaukums “Siguldas zefīrs”.

“Laikam ejot, sapratām, ka vēlamies vēl vairāk miera un plašuma, un iegādājāmies lauku īpašumu Smiltenes pagastā. Atjaunojām vecu akmens kūti par dzīvojamo māju, un nu jau gandrīz pusotru gadu dzīvojam Smiltenes novadā,” atklāj Evita. Viņa teic, ka Smiltenē visvairāk saista miers, daba un plašums. “Apkārt ir pasakaini ezeri, skaisti meži, mazāk trokšņa un kņadas. Tas ir liels ieguvums, bet dažkārt tieši tās kņadas arī nedaudz pietrūkst – dinamika, notikumi, pilsētas rosība.

Manuprāt, Smiltenē ir liels neizmantots potenciāls tūrisma attīstībā. Daudzi draugi, kuri šeit nekad nav bijuši, zina vien par tā saukto “Smiltenes Stounhendžu”, bet ne par skaistajiem ezeriem, parkiem un citām dabas vietām. Smiltene patiešām varētu kļūt par nozīmīgu Vidzemes tūrisma pieturpunktu,” stāsta Evita, kura pēc izglītības ir ekonomiste ar maģistra grādu.

Pieturas pie klasiskām garšām

Zefīrs kļuva par Evitas pirmo un mīļāko produktu. “Man patīk gan tā garša, gan maigais, vizuāli skaistais izskats,” viņa saka. Taču ar laiku Evita vēlējās papildināt savu piedāvājumu ar ko tehniski sarežģītāku. Tā viņa nonāca līdz makarūniem.

“Makarūni ir izsmalcināts produkts, ko apguvu gan klātienē, gan tiešsaistes meistarklasēs internetā. Tie prasa precizitāti un pacietību, bet gala rezultāts ir tā vērts,” norāda Evita un uzsver, ka zefīri un makarūni lieliski sader gan garšas, gan dizaina ziņā. Evitas populārākās ir tieši miksētās dāvanu kastītes, kurās abas pasaules apvienojas vienā saldā harmonijā.

Mājražotāja ir pārliecinājusies, ka makarūni un zefīri ir izsmalcināti produkti, – tie prasa precizitāti un pacietību, bet galarezultāts ir tā vērts.

Interesējoties par piedāvājumu, ražotāja stāsta, ka zefīriem visbiežāk izvēlas klasiskās Latvijas garšas – ābolu, zemeņu un upeņu. “Šo trio dažkārt saucu par savu zefīru pamata trīsvienību. Protams, sortimentā ir arī citi – aveņu, ķiršu, plūmju, rabarberu. Makarūniem iespējas ir plašākas – manā piedāvājumā parasti ir sešas līdz astoņas garšas. Visiecienītākie ir upeņu, aveņu, vaniļas, pistāciju un mango makarūni. Man patīk, ka katra garša stāsta savu stāstu,” piebilst Evita.

Lai saglabātu nemainīgu kvalitāti, Evita īpašu uzmanību pievērš izejvielu izcelsmei. Zefīriem viņa izmanto ābolus un ogas no Vidzemes puses, ko sezonas laikā pārstrādā biezeņos un sasaldē. “Tā es nodrošinu, ka visu gadu varu izmantot Latvijas augļus un ogas,” viņa skaidro.

Makarūniem nepieciešamās sastāvdaļas Evita iegādājas specializētajā konditorejas izejvielu veikalā “Gemoss”. Tomēr pēdējos gados cenu svārstības ir kļuvušas par īstu izaicinājumu. “Baltās šokolādes cena ir pieaugusi no 6 līdz pat 25 eiro kilogramā – vairāk nekā trīskāršs pieaugums. Tāpēc jāatrod līdzsvars, lai varētu saglabāt kvalitāti un pieejamu cenu klientiem,” pamato Evita.

Zefīru gatavošana Evitai jau ir ierasta un ātra, bet makarūni prasa lielāku precizitāti. “Es zinu savas kapacitātes un nekad neuzņemos vairāk pasūtījumu, nekā spēju kvalitatīvi izpildīt. Šobrīd nestrādāju pie jaunu produktu izstrādes – esmu pieturējusies pie pārbaudītām vērtībām, kas man labi zināmas un iecienītas klientiem. Pieprasījums visbiežāk pieaug svētku laikā, īpaši Ziemassvētkos. Tad pasūtījumi burtiski krīt kā lavīna, un visus nemaz nevaru pieņemt,” stāsta Evita. Tieši tāpēc viņa vienmēr mudina klientus pasūtīt laicīgi.

Lielākais kompliments – klientu atsauksmes

Vislielāko iedvesmu Evitai sniedz klientu vērtējums. “Kad cilvēks pagaršo un acis iemirdzas, tas ir lielākais kompliments. Ir klienti, kas saka – tik gardus makarūnus pat Francijā nav baudījuši,” viņa atklāj.

Evita pasniedz arī meistarklases, kurās māca citus interesentus, kā mājas apstākļos pagatavot zefīrus un makarūnus. Šādas meistarklases notika arī Smiltenē. “Līdz šim esmu novadījusi vairāk nekā simts meistarklases, kurās piedalījušās vairāk nekā 1000 dāmas. Zinu vismaz 20 sievietes, kuras pēc tam uzsākušas pašas savu mājražošanu zefīru vai makarūnu jomā. Par to man ir milzīgs prieks un lepnums, ka savas prasmes esmu arī nodevusi tālāk,” viņa saka.

Šobrīd Evita piedāvā tikai izbraukuma zefīra meistarklases.

Evitas darbnīcu ikdienā apmeklē retais, jo viņas darbs pārsvarā norit tiešsaistē. Līdz šim Evitas galvenais pārdošanas kanāls ir bijis “Facebook”, nedaudz arī “Instagram”, bet tuvākajā nākotnē viņa vēlas piedalīties arī gadatirgos. “Sociālie mediji ir mana galvenā platforma – gan pārdošanai, gan komunikācijai ar klientiem. Vienmēr saku – nav māka saražot, māka ir pārdot. Un bez skaidras platformas to izdarīt būtu gandrīz neiespējami. Man gribas to tiešo kontaktu ar cilvēkiem – dzirdēt atsauksmes, redzēt emocijas klātienē, tāpēc drīzumā mani varēs satikt arī kādos svētku tirdziņos,” viņa atklāj.

Lai arī ikdiena ar trīs bērniem un mājražošanu atstāj maz brīvā laika, Evita cenšas izmantot katru iespēju piepildīt sevi arī ārpus darba. “Ļoti novērtēju Valmieras tuvumu – teātris man vienmēr bijis īpašs baudījums. Tas ir mans mazais rituāls, kas iedvesmo un ļauj uz brīdi izrauties no ikdienas rūpēm,” viņa saka.

Pavasarī un vasarā prieku sagādā arī darbi dārzā – stādīšana, pārstādīšana, ziedu dobes un sakopšanas darbi. “Man patīk process, kad redzu, kā viss aug un mainās. Tas man ir līdzīgi kā ar zefīriem – skaists rezultāts prasa rūpes un pacietību,” uzsver Evita.

APTAUJA

Kur visbiežāk uzzini informāciju par vietējo mājražotāju piedāvājumu? #SIF_MAF2025

#SIF_MAF2025

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.


Novērtē šo rakstu “No biroja darba līdz zefīru un makarūnu paradīzei mājās” #SIF_MAF2025

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.