Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+4° C, vējš 3 m/s, DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Tauki ir svarīgi arī elpošanai un asinsritei

Cīnoties ar liekā svara pro­blēmām, cilvēka apziņā jēdzieni «tauki» un «taukvielas» ieguvuši negatīvu nokrāsu. Tomēr šis priekšstats ir aplams, jo taukiem uzturā ir tikpat liela nozīme kā jebkurai uzturvielai, norāda uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.«Pirmkārt, tauki nepieciešami, lai organismā varētu uzsūkties A, D, E un K vitamīns un beta karotīns. Otrkārt, tie veido bioloģiski aktīvas vielas, kurām ir milzīga loma sirdsdarbības, elpošanas, asins recēšanas un muskuļu darbības procesos. Tauki nodrošina arī normālu iekaisuma reakciju norisi, uztur imunitāti un normalizē vielmaiņu. Tie veido mūsu organisma šūnu apvalkus – membrānas –, un izolācijas slāni ap īpaši jutīgiem iekšējiem orgāniem,» skaidro speciāliste, aicinot automātiski neizslēgt šo vielu no savas ēdienkartes. Tomēr būtu jāzina, kad tauki sāk kļūt par problēmu. K. Andrijanova stāsta, ka pēc bioloģiskās struktūras pastāv piesātinātās, mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes. No tām «sliktās», kas dod enerģiju, bet viegli uzkrājas ķermenī, ir piesātinātās taukskābes. Savukārt no pārējām īpaši svarīgu funkciju veic omega 3 un omega 6 taukskābes. To galvenais avots ir augu eļļas un zivju tauki.«Eļļas izvēle prasa nopietnu pieeju. Pirmais jautājums, kas rodas patērētājiem, parasti ir, kādu eļļu izvēlēties – rafinēto vai nerafinēto. Vai nav tā, ka rafinētā eļļa ir ķīmiski apstrādāta un līdz ar to kaitīga?» min uztura speciāliste. Viņa skaidro, ka eļļas rafinēšana nepieciešama, lai to drīkstētu lietot cepšanā. Citādi augu daļiņas augstajā temperatūrā sašķeļas, izdalot veselībai kaitīgas vielas ar nepatīkamu smaku un piegaršu. Tomēr nevajagot uztraukties, ka ķīmiskās vielas, ar kurām apstrādā eļļu, var iekļūt produktā, iedrošina K. Andrijanova, piebilstot, ka gan mūsu valsts, gan ES stingri kontrolē eļļas ražošanu un nekaitīguma prasības.Savukārt nerafinētās eļļas, kas tiek iegūtas ar aukstās spiešanas metodi, saglabā daudz vitamīnu un citu vērtīgu vielu. Tās var pievienot salātiem vai citiem ēdieniem.

Taukskābes eļļās (vidēji)Rapšu eļļa – 6% piesātinātās, 32% polinepiesātinātās, 61% mononepiesātinātās taukskābes.Olīveļļa – 14% piesātinātās, 10% polinepiesātinātās, 75% mononepiesātinātās taukskābes.Saulespuķu eļļas sastāvs nav tik labs, bet tā ir visbagātākā vitamīniem. 

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.