Mums katram ir sava ēdienkarte, kuru katrs arī cenšas ievērot. Taču visiem ir arī kaut kas kopīgs. Uzturā nelietojam smalkus un dārgus produktus, jo esam liela ģimene.
“Mums katram ir sava ēdienkarte, kuru katrs arī cenšas ievērot. Taču visiem ir arī kaut kas kopīgs. Uzturā nelietojam smalkus un dārgus produktus, jo esam liela ģimene.”
Tā ēšanas paradumus mājā, zem kuras jumta Blomes pagastā dzīvo astoņi cilvēki, skaidro Smiltenes ģimnāzijas vizuālās mākslas un mājturības skolotāja Līga Kaupe.
Viņai un vīram Agrim garšo gaļas ēdieni. Abi bērni otrklasnieks Pēteris un ceturtklasniece Dārta ir piena produktu cienītāji.
Pēteris ļoti daudz ēd jogurtu. Lai dažādotu garšu, pats tam pieliek cepumus vai brokastu pārslas. Dārtai vislabāk garšo piena zupas un piens ar pārslām vai cepumiem.
“Kad skolas kopgaldā pasniedz piena zupu, meita ir sajūsmā, taču tāds ēdiens ir reti. Acīmredzot pārējie bērni piena zupas neēd,” spriež Līga.
Ikdienā strādājot skolā, viņa ievērojusi izplatītu un nevēlamu skolēnu ieradumu — daudzi mājās nemaz neēd brokastis. Mājturības stundās skolotāja skaidro, cik svarīgi ir no rīta kārtīgi paēst, taču dzīvē notiek citādi. “Uz jautājumu, kurš no rīta neēd brokastis, rokas paceļ liela daļa,” konstatē Līga. “Ja bērns atnāk uz skolu neēdis, viņam stundās sāp vēders. Viņš nespēj klausīties, ko stāsta skolotājs. Turklāt uzturvielas baro smadzenes, un, ja skolēns no rīta nepaēd, viņš tās nevar iedarbināt. Redzu, ka bērniem gribas ēst jau pēc otrās stundas. Viņi pērk bulkas, uz brīdi piepilda vēderu, taču miltu izstrādājumi nav veselīgākais ēdiens.”
Līga uzskata, ka neēšana rītos ir pieradums, nevis negribēšana. Pēteris un Dārta rītos paēdot kārtīgi. Viņu mamma iesaka citiem vecākiem bērnus pie brokastīm radināt pakāpeniski — sākt ar tējas, kakao vai kafijas krūzi, vēlāk klāt pielikt cepumu, siera šķēli, tomātu, gurķi vai ābolu. Tā bērnu var “aizvest” līdz kārtīgām brokastīm.
Kaupu mājās ikdienā lielās ģimenes ēdināšanu uzņēmusies Līgas vīramāte Marta. “Kad pārrodamies mājās no darba, ēdiens jau ir gatavs. Agra mamma cenšas katru dienu gatavot ko citu. Kurš pārrodas mājās vēlāk, uzsilda ēdienu mikroviļņu krāsnī.”
Stāstot par ģimenes ēšanas tradīcijām, Līga nosauc vairākas salātu receptes. Gurķu, tomātu, burkānu un citas ražas laikā gribas ēst kaut ko svaigu, no dārza. Pēdējā laikā viņu mājas svinībās visiecienītākais ēdiens ir stienīšos sagriezti un uz šķīvja uzlikti gurķi, burkāni un tomāti (var būt arī citi dārzeņi), nevis dažādās kombinācijās jaukti salāti. Dārzeņus pasniedz ar auksto mērci atsevišķā traukā. Mērci gatavo, kopā sajaucot smalki sarīvētu ķiploku, mazliet cukura, piparus, “Vegettu”, nedaudz majonēzes un krējumu. Līga piebilst, ka lielos gabalos sagriezts dārzenis saglabā vairāk uzturvielu nekā rīvēts.
Viņa pieļauj, ka katrā ģimenē ir citādāka “Grieķu” salātu recepte. “Mēs sajaucam kubiņos sagrieztus tomātus, gurķus, “Fetaki” sieru, melnās olīvas un sarkanā sīpola riņķīšus. Mērcei sajaucam cukuru, sāli, eļļu un etiķi. Šie salāti jāēd ātri, citādi tie atsulojas un to izskats nav pievilcīgs.”
Līga iesaka izmēģināt arī šādus salātus. Ripiņās vai skaidiņās sagriež svaigus gurķus, marinētus gurķus un sīpolus. Pieber “Vegettu” un nedaudz cukura. Sajauc ar krējumu. Var pielikt arī vārītas pupiņas. Tad salāti ir vēl garšīgāki.
Gardi esot arī rīvēti burkāni un rīvēti parastie vai Ķīnas kāposti ar citrona sulu un garšvielām pēc vēlēšanās.
Ābolu laikā labs ir salds kārums, kas der arī kā brokastu ēdiens. Baltmaizi sagriež šķēlēs, pārziež ar sviestu, pārliek sagrieztus skābus ābolus, uzlej nedaudz skāba krējuma un uzkaisa cukuru. Cep cepeškrāsnī. Līgai ļoti garšo ģimenē ceptā ābolkūka “Sapnis” ar smilšu mīklas, ābolu, olbaltuma un drumstalu kārtām. Kūkas recepte lasāma raksta pielikumā.
***
Ābolkūka “Sapnis”
3 olas, 300 grami sviesta vai margarīna, 2 glāzes miltu, 1,5 glāzes cukura, šķipsniņa sodas, sāls, 3 vai 4 āboli.
Sviestu sakuļ ar olu dzeltenumiem un ar nepilnu glāzi cukura. Pieliek sviestu un sāli. Iesijā miltus. Samīca mīklu.
Vienu trešo daļu mīklas liek uz vienu stundu saldētavā. Pārējo mīklu neietaukotā veidnē izrullē (vislabāk ņemt apaļu formu ar augstām malām). Mīklai uzrīvē ābolus. Ļoti stingrās putās saputo olu baltumus. Liek uz āboliem. Pārber iepriekš sarīvētu atdzesētu mīklu. Cep mērenā siltumā apmēram 40 minūtes. Cepšanas beigās ieteicams kaut vai ar sviestpapīru samitrināt kūkas virsmu, lai tā neapdegtu.
Tomātu – pupiņu salāti
Izvāra pupiņas. Tomātus sagriež kubiņos. Sagriež sīpolu (nedaudz). Tosterī sagrauzdē baltmaizi un sagriež kubiņos. Visas sastāvdaļas liek kārtās un pārlej ar krējuma – majonēzes mērci.